Pojawił się prezent  z pefektury Kagoshima.  Dzięki tej herbacie można zaobserwować znikające zwyczaje japońskiej etykiety. Czasy sie zmieniają   gosczenie herbatą w drogocennej porcelanie  staje się  coraz mniej popularne.Powodów tych zmian jest wiele : ewolucja stylu życia  czy prowadzenia biznesu,   dostępność  wszelkich napojów butelkowanych   oraz wygoda  i brak zaintereswania  dobrymi herbatami.
W relacji gość- gospodarz za pomocą przygotowania herbaty możemy wyrazić szacunek , ukazać poziom znajomości etykiety czy " bez słów " doszukać sie wielu niuansów.
Prezent- w postaci herbaty - jeśli jest specjalnie opakowy w nie standartowy papier -dodaje to wartości podarunku.
Jak widać opkaowywanie to tradycja - która wymaga opanowania techniki- nie może to być zrobione niedbale. (Naklejka firmy producenta Koiso seicha 小磯製茶)
Z opakawania wyłania się pudełko - tez odpowiednio przygotowane : tematycznie - z napisem Kagoshima Ei -meicha .( 鹿児島 えい銘茶)
Dziś do parzenia idzie fukamushi cha- czyli dodakowo obrabiana
Jak widać liście nie są zbyt fotogeniczne - pokruszone - ale taka jest specyfika fukamushi.
Parzenie w temperaturze ok.80C - wydajna : 3-4 razy możemy zaparzyć . Dobry standartowy smak wysokiej jakości sencha. W opisie nie przedstawiono z jakiej odmiany krzewu tę herbate zrobiono.
Taki typ herbacianego prezentu potrzebuje odpowiednej oprawy w postaci naczyń używanych na spcjalne okazje np. jesli pojawi sie gość który wymaga szczególnego traktowania. Tutaj zostały użyte naczynia porcelanowe z Kutani.( 九谷焼). Nie jest to spotkanie herbaciane lecz raczej herbata ma towarzyszyć jakiejś specjalnej okazji.
Ręcznie malowe wzory typowe dla stylu" Kutani " - jeśli gość jest obeznany w sparwach ceramiki potrafi docenic wartość ceramiki.
Faktem jest iz sencha bardzo fotogenicznie prezentuje sie tej porcelanie.
W relacji gość- gospodarz za pomocą przygotowania herbaty możemy wyrazić szacunek , ukazać poziom znajomości etykiety czy " bez słów " doszukać sie wielu niuansów.
Prezent- w postaci herbaty - jeśli jest specjalnie opakowy w nie standartowy papier -dodaje to wartości podarunku.
Jak widać opkaowywanie to tradycja - która wymaga opanowania techniki- nie może to być zrobione niedbale. (Naklejka firmy producenta Koiso seicha 小磯製茶)
Z opakawania wyłania się pudełko - tez odpowiednio przygotowane : tematycznie - z napisem Kagoshima Ei -meicha .( 鹿児島 えい銘茶)
               W pudełku znajdziemy w dwie herbaty - to sencha  w postaci
                               asamushi  oraz  fukamushi.
Dziś do parzenia idzie fukamushi cha- czyli dodakowo obrabiana
Jak widać liście nie są zbyt fotogeniczne - pokruszone - ale taka jest specyfika fukamushi.
Parzenie w temperaturze ok.80C - wydajna : 3-4 razy możemy zaparzyć . Dobry standartowy smak wysokiej jakości sencha. W opisie nie przedstawiono z jakiej odmiany krzewu tę herbate zrobiono.
Taki typ herbacianego prezentu potrzebuje odpowiednej oprawy w postaci naczyń używanych na spcjalne okazje np. jesli pojawi sie gość który wymaga szczególnego traktowania. Tutaj zostały użyte naczynia porcelanowe z Kutani.( 九谷焼). Nie jest to spotkanie herbaciane lecz raczej herbata ma towarzyszyć jakiejś specjalnej okazji.
Ręcznie malowe wzory typowe dla stylu" Kutani " - jeśli gość jest obeznany w sparwach ceramiki potrafi docenic wartość ceramiki.
Faktem jest iz sencha bardzo fotogenicznie prezentuje sie tej porcelanie.










O matko, jaka wspaniała ceramika. Być ugoszczonym w taki sposób to najwyższy honor. A kolor herbaty to "wiosna zaklęta w czarce". Coś pięknego! Duch sztuki wypełnia Twoje wpisy. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń