Tak się składa iż w Tokio jest kilka ważnych wystaw związanych z klasyczna kultura herbaty. Byc może dla zwykłych odbiorców takie tematy są zbyt trudne trzeba znać historię i podstawy jak oceniać przedmioty uważane za dzieła sztuki .
1.
TOKIJSKIE MUZEUM NARODOWE
東京国立博物館
Chanoyu- The Arts of TEA Ceremony
The Essence of Japan
Jest to najważniejsza wystawa poświęcona Chanoyu. Ostania taka była w 1980 roku. Jest to okazja do obejrzenia jednych z nabardziej cennych przedmiotów tradycji Chanoyu jak np. oryginalny Youhen tenmoku chawan 変天目茶碗 powstaly podczas panowania poludniowej dynasti Song ( 南宋).
Wystawa to ogromna skarbinica przedmiotów o przedstawiających czym jak rozwijała się sztuka herbaty.
Jeszcze nie wiedziałem choć byłem w pobliżu budynku Muzem gdzie zrobiłem zdjęcia
Jak widać jedna ze starych bram muzem jest bardzo fotogeniczna.
うつわ 和漢の世界
Utsuwa gust japoński i chiński.
Odbywająca się w tym samym okresie wystawa Utsuwa jest znacznie skromniejsza , jej celem ukazanie różnic w podejściu do herbaty w Chinach i Japonii.
Zgromadzone eksponaty świetnie ukazują ukazują rozwój japońskiej estetyki wabi sabi わびーさび czy też transformacje zaporzyczonych z Chin i Koreii wzorców.
W pamięci pozostaje pokaz kolekcji chawan'ów typu raku, hagi , karatsu. Wartay uwagi jest zbior chinskiej porcelany z Jingdezhen która inspirowsla japońskich ludzi herbaty tzn. Chajin (茶人).
3.
TOKIJSKIE Muzem sztuki współczesnej. 東京国立近代美術館
The Raku Family 茶碗の中で宇宙
TOKIJSKIE Muzem sztuki współczesnej - przedstawia urok naczyń w których pije się sproszkowana herbatę matcha. Tytułem wystawy jest Kosmos ukryty w miseczce chawan. Piękno umiłowanie przez Sen no Rikyu. Tradycja kontynuowana przez rodzinę Raku.
Aby bliżej poznać jak powstaly oryginalne naczynia Raku należy udać się do Kioto gdzie na miejscu dawnej pracowni powstało muzeum.
Aktualnie
楽美術館 Muzeum RAKU - Kioto
茶碗の結ぶ
Wiem że poznawanie Chanoyu to niszowe marginalne sprawy. Ale przydała by się świadomość iż jest to bardzo wyrafinowana sztuka gdzie MATCHA jest czymś więcej niż kulinarnym dodatkiem czy też proszkiem z którym eksperymetujemy dla zabawy.
1.
TOKIJSKIE MUZEUM NARODOWE
東京国立博物館
Chanoyu- The Arts of TEA Ceremony
The Essence of Japan
Jest to najważniejsza wystawa poświęcona Chanoyu. Ostania taka była w 1980 roku. Jest to okazja do obejrzenia jednych z nabardziej cennych przedmiotów tradycji Chanoyu jak np. oryginalny Youhen tenmoku chawan 変天目茶碗 powstaly podczas panowania poludniowej dynasti Song ( 南宋).
Wystawa to ogromna skarbinica przedmiotów o przedstawiających czym jak rozwijała się sztuka herbaty.
Jeszcze nie wiedziałem choć byłem w pobliżu budynku Muzem gdzie zrobiłem zdjęcia
Jak widać jedna ze starych bram muzem jest bardzo fotogeniczna.
plakat
2.
Muzeum Idemitsu 出光美術館
Utsuwa gust japoński i chiński.
Odbywająca się w tym samym okresie wystawa Utsuwa jest znacznie skromniejsza , jej celem ukazanie różnic w podejściu do herbaty w Chinach i Japonii.
Zgromadzone eksponaty świetnie ukazują ukazują rozwój japońskiej estetyki wabi sabi わびーさび czy też transformacje zaporzyczonych z Chin i Koreii wzorców.
W pamięci pozostaje pokaz kolekcji chawan'ów typu raku, hagi , karatsu. Wartay uwagi jest zbior chinskiej porcelany z Jingdezhen która inspirowsla japońskich ludzi herbaty tzn. Chajin (茶人).
3.
TOKIJSKIE Muzem sztuki współczesnej. 東京国立近代美術館
The Raku Family 茶碗の中で宇宙
TOKIJSKIE Muzem sztuki współczesnej - przedstawia urok naczyń w których pije się sproszkowana herbatę matcha. Tytułem wystawy jest Kosmos ukryty w miseczce chawan. Piękno umiłowanie przez Sen no Rikyu. Tradycja kontynuowana przez rodzinę Raku.
Aby bliżej poznać jak powstaly oryginalne naczynia Raku należy udać się do Kioto gdzie na miejscu dawnej pracowni powstało muzeum.
Aktualnie
楽美術館 Muzeum RAKU - Kioto
茶碗の結ぶ
Wiem że poznawanie Chanoyu to niszowe marginalne sprawy. Ale przydała by się świadomość iż jest to bardzo wyrafinowana sztuka gdzie MATCHA jest czymś więcej niż kulinarnym dodatkiem czy też proszkiem z którym eksperymetujemy dla zabawy.
Uwielbiam takie niespodzianki o poranku. Tak zaczynać dzień jest bardzo przyjemnie. Same nowości. Świeże i wiosenne. Liczę i proszę o fotograficzne sprawozdania z wystaw, jak je już odwiedzisz. Będę wielce zobowiązany. A tymczasem piję, w ten mroźny wiosenny poranek, Nilgiri Havukal, który przypomina smakiem darjeelingi. Twoje zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis... niezwykle spodobał mi się motyw przewodni wystawy w tokijskim Muzeum Sztuki Współczesnej; ciekawe, że taki czawan a może zmieścić cały kosmos... ;)
OdpowiedzUsuńMoże Muzeum Narodowe w Warszawie mogłoby taką wystawę udostępnić w swoich murach - byłoby to niezwykle ubogacające doświadczenie :)
Aby poznnac czym jest chawan ( ćiawan) potrzenbe sa dlugie lata praktyki i nauki - nawet w Japonii gdzie powstala tradycja uzywania wielu rodzajow miseczek - taka wystawa nie cieszy sie zbytania popularnoscia,a co tu wspominac o karajach Zachodu. To tak jak zrobic wystawe instrumentow muzycznych na ktorych nie potrafi grac.
OdpowiedzUsuń