Shin -cha Kultywar Kuritawase =Tanegashima Kagoshima cha 栗田早生 新茶  種子島


Tanegashima to wysepka  należąca do prefektury Kagoshima. Jest jednym z najbardziej wysuniętych  na południe  rejonów  produkcji herbaty w  Japonii  i jak można  się  spodziewać tutaj zbiory są  najwcześniejsze. Zazwyczaj  herbata  pierwszych zbiorów pojawia  się  już przed  20  kwietnia  czyli dwa tygodnie wcześniej niż  w Shizuoka. ( Zbiory można  zaczynać już  pod koniec marca.) Trzeba  pamietac  ze sezon na  Shin cha  dopiero  sie zacznie  na poczatku maja.    Dobra klasyczna  Shincha powstaje  na bazie mieszanek  tak aby smak, aromat  i kolor byl jak najintensywniejszy   i jak najbardziej  świeży .


  Kultywar - odmiana krzewu herbacianego.
Kultywary -? jak  to rozumieć  ?   chyba najbardziej prosto  da się to wytłumaczyć   używając   porównania  z jabłkami . Polska  słynie  z wielu odmian i raczej wszyscy wiedzą ze drzewa jabłoni  maja różne  odmniany. Są  jabłonie  które  wcześnie  owocuja , sa jabłonie  których  owoce  są  słodkie a innych kwaśne.  Ważne  też  jest jak pielęgnuje się uprawy,  jeśli  sadownik  dba o swoje drzewa  to owoce będą inne niż z zapuszconej   jabłoni choć odmiana  może  być  ta sama.
Podobnie jest z krzewem herbacianym - jedne są  odporniejsze  na choroby ,szkodniki  ,zimno  a inne mniej.  Jedne  lepiej nadaja sie na herbaty w pełni  oksydowane  a inne na zielone .  Mamy  krzewy herbaciane które  idealnie nadaja  sie na oolongi.  W Japoni w osrodkach badwczych resjestruje  sie nowe odmiany ktorych jest ponad 50.


                                      sencha- liscie  średniej  jakości

Ośrodek badawczy w Kagoshima -  bardzo popularyzuje  różne  odmiany  krzewu herbacianego  dzięki  czemu  w  tej prefekturze  mamy  tak duża   różnorodność kultywarow.  Klimat tej  prefektury  jest  dosc dobry  każda  z odmian  latwo przyjmuje  się.  Tego nie można  powiedzieć  np. o  Sayama - gdzie  cieplolubne kultywary  mają  nie sprzyjace  warunki  wegetacji.

Tanegashima -

Kultywar Kuritawase  栗田早生 oficjalnie   zarejstrowany  1966 roku  - Odmina bardzo dobrze przyjela sie na wyspie Tanegashima. Mozna powiedziec iz Tanegashima Kuritawase Shin cha - jest jedna z  nabardziej znanych  rozpoznawalnych   herbat  pierwszego zbioru w Japonii. 


Kolor - typowy  dla sencha - czyli intesywnie zielony ( groszkowy)

Smak-  o kultwarze kuritawaese  mówi   się  że  ma  smak " wiosennych warzyw"

parzenie - pierwsze 70℃ ok. 1 minuta -  drugie trzecie  80℃  ok. dwie minuty.

Bez  rewelacji -  oczekuje  na wysoko  gatunkowe  Shincha - przygotowane przez Cha-shi  mistrza który  skomponuje  smak aromat i kolor.  

Komentarze

Prześlij komentarz