Ruifeng Alishan gaoshancha 阿里山瑞峰高山茶 czyli wysokogorska herbata ze szytu Ruifeng w górach Ali.
Oolongi z Tajwanu mają reputację jako najlepsze herbaty o najwyższej jakości . Zapotrzbowanie na szczególnie dobre herbaty które wymagają czasochłonnej produkcji przy użyciu specjalitycznych technik stymuluje powstawanie bogatego rynku herbacianego. Każdy kto miał doczynienia z tajwanskimi oolongami wie jak wydajny dobry i aromatyczny może byc napar.
Takim przykładem jest Ruifeng Alishan gaoshancha 阿里山瑞峰高山茶.
A o herbatach tajwanskich gdzie wspomina sie kultywar Jīn xuān 金萱種 możemy przeczytać w blogu Agnieszki - mycupofgreentea wpis - Przewodnik po herbatach Tajwan
Miejsce pochodzenia : (Tajwan) szczyt Ruifeng góry Ali 阿里山瑞峰
Zbior : wiosna 2016
kultywar : Jīn xuān 金萱種
obróbka : ponad 20 godzin
Parzenie w temperaturze ok.95-100 C przez ok. 45 sekund daje aromatyczny wyrazisty smak , trudno doszukac sie tutaj mlecznych akcentów które powinna dostarczać ta odmina krzewu.
nastepne 4 parzenia - cechuje wyrazisty kwiecisty rozbudowany smak i słodycz - typowe dla wsyokogorskich oolngow z Tajwanu. Nastepne parzenia 5te,6te nie traci na mocy zalewanie wodą ok100C parzenie przedłużone do ok.2ch minut.
w ustach pozostawia po słodycz (余韻 ) smak byłby inny jeśli by podprazyc lekko.
Jak widac obrobione liscie sa całkowicie zachowane. Choc większość etapów produkcji wykonywane jest maszynowo -caly czas odbywa się kontrola jakosci przez fachowca od obrabiania oolongow.
Z opisu wyniaka iz ogrody szczytu Ruifeng znajdują się na wysokości 1000- 1300 metrów nad poziomem morza. Bardzo dobre warunki klimatyczne dla uprawy krzewu oraz mistrzowska obróbka (茶師) liści jest powodem iz
te herbate rozprowadza fundacja zajmująca się promowanien małych i średnich przedsiebiorstw na Tajwanie.
Oolongi z Tajwanu mają reputację jako najlepsze herbaty o najwyższej jakości . Zapotrzbowanie na szczególnie dobre herbaty które wymagają czasochłonnej produkcji przy użyciu specjalitycznych technik stymuluje powstawanie bogatego rynku herbacianego. Każdy kto miał doczynienia z tajwanskimi oolongami wie jak wydajny dobry i aromatyczny może byc napar.
Takim przykładem jest Ruifeng Alishan gaoshancha 阿里山瑞峰高山茶.
A o herbatach tajwanskich gdzie wspomina sie kultywar Jīn xuān 金萱種 możemy przeczytać w blogu Agnieszki - mycupofgreentea wpis - Przewodnik po herbatach Tajwan
Miejsce pochodzenia : (Tajwan) szczyt Ruifeng góry Ali 阿里山瑞峰
Zbior : wiosna 2016
kultywar : Jīn xuān 金萱種
obróbka : ponad 20 godzin
Parzenie w temperaturze ok.95-100 C przez ok. 45 sekund daje aromatyczny wyrazisty smak , trudno doszukac sie tutaj mlecznych akcentów które powinna dostarczać ta odmina krzewu.
nastepne 4 parzenia - cechuje wyrazisty kwiecisty rozbudowany smak i słodycz - typowe dla wsyokogorskich oolngow z Tajwanu. Nastepne parzenia 5te,6te nie traci na mocy zalewanie wodą ok100C parzenie przedłużone do ok.2ch minut.
w ustach pozostawia po słodycz (余韻 ) smak byłby inny jeśli by podprazyc lekko.
Jak widac obrobione liscie sa całkowicie zachowane. Choc większość etapów produkcji wykonywane jest maszynowo -caly czas odbywa się kontrola jakosci przez fachowca od obrabiania oolongow.
Z opisu wyniaka iz ogrody szczytu Ruifeng znajdują się na wysokości 1000- 1300 metrów nad poziomem morza. Bardzo dobre warunki klimatyczne dla uprawy krzewu oraz mistrzowska obróbka (茶師) liści jest powodem iz
te herbate rozprowadza fundacja zajmująca się promowanien małych i średnich przedsiebiorstw na Tajwanie.
Uwielbiam oolongi. I te kwiatowe i te o nutach skórki prażonego chleba (kukurydzy). Wspaniale zachowane liście ma Twoja herbata. Mnie zawsze fascynuje to, że w tak małej kuleczce, mieści się tak piękny liść herbaty. Nazywam to: poezja smaku zamknięta w małej kuleczce :)
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne wpisy. Może tym razem jakiś tegoroczny Darjeeling?