"Przygotowanie parzenia dla gości -" tak żeby ukazać jak wspaniały niezwykły może być swiat herbaty. Nie jest to ceremonia nie jest rytual raczej można mówić o" pokazie z ukazaniem klimatu herbacianego".
Te przygotowania to między innymi dopasowanie naczyń do herbat z uwzględnieniem gości i otoczenia.
Prezentancja ciastka herbaty pu-erh - widzimy jak gospodarz stara się aby każdy etap spotkania był dopracowany i żeby zadowalal zaproszonych gości .
Kolor naczyń - poszukiwania kontrastu czy inspirujacego materiału tak aby to było w nie tylko w "dobrym guście " ale najlepiej służyło parzeniu.
Dwie takie same herbaty - ciekawe jest porównać smak , szczególnie jeśli są to listki pochodzące od różnych farmerów. Oczywiście prezentacja w artystycznej formie.
To była praktyka w aranżacji spotkania w klimacie tajwanskiej sztuki Cha Yi ( 茶芸)
Kilka dni temu brałem udział w przygotowaniu herbat na spotkanie - gdzie istotny był wybór listków herbaty i ich parzenie. Kiedy już mamy pewność co do herbat jak je zaparzyć aby dostarczyć najlepsze walory przechodzimy do aranżowania zgodnie z miejscem spotkania herbacianego.
Jeśli posiada się wartościowe naczynia to wtedy pada wybór na odpowiednich gości - czyli takie osoby które znają się na ceramice potrafią ocenić jej wartość czy docenic i odczytać motywy dekoracyjne itp.
Te przygotowania to między innymi dopasowanie naczyń do herbat z uwzględnieniem gości i otoczenia.
Prezentancja ciastka herbaty pu-erh - widzimy jak gospodarz stara się aby każdy etap spotkania był dopracowany i żeby zadowalal zaproszonych gości .
Kolor naczyń - poszukiwania kontrastu czy inspirujacego materiału tak aby to było w nie tylko w "dobrym guście " ale najlepiej służyło parzeniu.
Dwie takie same herbaty - ciekawe jest porównać smak , szczególnie jeśli są to listki pochodzące od różnych farmerów. Oczywiście prezentacja w artystycznej formie.
To była praktyka w aranżacji spotkania w klimacie tajwanskiej sztuki Cha Yi ( 茶芸)
Kilka dni temu brałem udział w przygotowaniu herbat na spotkanie - gdzie istotny był wybór listków herbaty i ich parzenie. Kiedy już mamy pewność co do herbat jak je zaparzyć aby dostarczyć najlepsze walory przechodzimy do aranżowania zgodnie z miejscem spotkania herbacianego.
Jeśli posiada się wartościowe naczynia to wtedy pada wybór na odpowiednich gości - czyli takie osoby które znają się na ceramice potrafią ocenić jej wartość czy docenic i odczytać motywy dekoracyjne itp.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa używam zaparzacz Frenchpress i musze powiedzieć że jestem bardzo zadowolony, herbata zawsze jest idealnie klarowna nie pływają w niej części liści. Moją ulubioną herbatę kupiłem na promocji w http://www.caffegaleria.pl/oferta.html idealnie zrobiona mieszanka herbat owocowych bardzo przypadła mi do gustu. Polecam każdemu kto nie lubi czarnej herbaty podawanej w każdej knajpie.
OdpowiedzUsuńA co plecamy tym co nie gustuja w mieszankach herbatek owocowych ? Pamientajmy iz studijuac japanska sztuke odkrywamy piekno rzeczy ktore nie sa idealne doszukujac sie "piekna bez perfekcji"...Polecam przeczytanie " ksiagi herbaty " - kakuzo Okakura - ostanio ponownie wydana.
OdpowiedzUsuń