W świecie herbaty mamy wiele ciekawych zjawisk.Obowiązkowo herbaty ekspresowe znajdziemy w supermarkecie czy nawet małym sklepiku z produktami spożywczymi. Herbaty wyższej jakości czy też produkowane na małą skalę zakupimy w specjalistycznych sklepach. Aby dostać herbaty limitowane- unikaty trzeba mieć odpowiednie kontakty i być zdeterminowanym w poszukiwaniach.
Dziś do picia trafiła herbata limitowana - unikalność jej polega na tym iż susz herbaciany obrabiał pan Lao Ming - mistrz znawca oolongów z okolic Tung Ting. Pan Lao Ming urodził się i wychował w rejonie gdzie tradycyjnie produkowano tego typu herbaty. Doskonale pamięta smak herbat powstających 30-40 lat temu w czasach kiedy jeszcze nie było Ali-shan oolong czy Gaoshan-cha. Nostalgia do naparów z dzieciństwa przyczyniła się do powstania pieczołowicie wytwarzanych " Tung -tingów". Z corocznych zbiorów powstają w małych ilościach serie - raczej nie nadające się do rozpowszechniania w sklepach z herbatą .
Wszystkie herbaty p. Lao Minga mają stałych odbiorców-koneserów . Dla zwykłego konsumenta może wydawać się dziwne że ceny herbat są tak wysokie ale w Azji Wschodniej gdzie dobra herbate bardzo sie ceni nie jest to szokiem.
Aby dodać wyjątkowość herbaty od mistrza Lao Minga do zaparzenia używam ręcznie wykonanego zestawu wykonanego przez artystę -ceramika Grzesia Ośrodke ze Szczecina. Naczynia były wypalane w piecu opalanym drewnem dzięki czemu ceramika uzyskuje wyrafinowane efekty nieosiągalne w piecu elektrycznym.
Przygotowanie herbaty nie sprawia kłopotów
Parzenie
Zalanie wodą o temp ok 95℃ dało bardzo szybką reakcję suszu - pojawił się ciekawy aromat kwiatów i owoców ale o umiarkowanie intensywnym stopniu. Właściwie był to cały rozbudowany bukiet aromatów bez dominującej wonności
Mając przyjemnie pobudzony zmysł węchu przejść można do spróbowania naparu parzonego przez ok. 40 sekund : pojawił sie trudny do zdefiniowania smak kwiatowo owocowy powstały dzięki średniej przy przyprażeniu liści . Bardzo słodkie akcenty zostały przyhamowane dzieki odpowiedniej końcowej obróbce lisci. Zdumiewające że pojawiła się taka dawka smaków i aromatów.
Po 3 cim parzeniu siła aromatu trochę zmalała a w smaku zaczęła dominować lekka słodycz .
Parzen było 8 i jeszcze prawdopodobnie można było by zrobić więcej przedłużając czas zalewania ( do 1-2ch minut)
Tutaj mamy doczynienia z herbatą która może powstać tylko na małą skalę - ok. 2-3kg - koncowa produkcja trwa 2dni. Każda z tych małych partii herbat jest jedyna w swoim rodzaju.
Krótkie ogólne przedstawienie czym sa oolongi z Dong Ding (Tung Ting oolong).
Jest to najstarsza grupa herbat tajwanskich - charakteryzuje je średnia bo ok. 30 % oksydacja lisci w procesie produkcji. Mówi się że krzewy do okolic góry Dong Ding przywiezione zostały z pasma gór Wu Yi (- sławnego miejsca produkcji oolongów skalnych yan-cha ) które znajduje sie w północnej części prowincji Fujian w Chinach.
Prawdziwe Dong Ding oolong -powinny pochodzić z okolic góry Dong Ding (凍頂山 wys 800-2000 m.n.p. )tj.region Lugu w powiecie Nantou który rozpościera się w środkowym Tajwanie.
Herbaty z Dong Ding- uważa się za prototyp oolongów tajwanskich. W procesie produkcji kształtuje się je na drobne kuleczki które podczas parzenia daja napar o slodkawym deliktnym smaku oraz przyjemnym aromacie.Obecnie na Tajwanie mamy bardzo dużo typów herbat i Dong Ding oolongi są jakby w cieniu.
中焙煎
Dziś do picia trafiła herbata limitowana - unikalność jej polega na tym iż susz herbaciany obrabiał pan Lao Ming - mistrz znawca oolongów z okolic Tung Ting. Pan Lao Ming urodził się i wychował w rejonie gdzie tradycyjnie produkowano tego typu herbaty. Doskonale pamięta smak herbat powstających 30-40 lat temu w czasach kiedy jeszcze nie było Ali-shan oolong czy Gaoshan-cha. Nostalgia do naparów z dzieciństwa przyczyniła się do powstania pieczołowicie wytwarzanych " Tung -tingów". Z corocznych zbiorów powstają w małych ilościach serie - raczej nie nadające się do rozpowszechniania w sklepach z herbatą .
Wszystkie herbaty p. Lao Minga mają stałych odbiorców-koneserów . Dla zwykłego konsumenta może wydawać się dziwne że ceny herbat są tak wysokie ale w Azji Wschodniej gdzie dobra herbate bardzo sie ceni nie jest to szokiem.
autor ceramiki Grzegorz Ośródka
Aby dodać wyjątkowość herbaty od mistrza Lao Minga do zaparzenia używam ręcznie wykonanego zestawu wykonanego przez artystę -ceramika Grzesia Ośrodke ze Szczecina. Naczynia były wypalane w piecu opalanym drewnem dzięki czemu ceramika uzyskuje wyrafinowane efekty nieosiągalne w piecu elektrycznym.
Przygotowanie herbaty nie sprawia kłopotów
Parzenie
Zalanie wodą o temp ok 95℃ dało bardzo szybką reakcję suszu - pojawił się ciekawy aromat kwiatów i owoców ale o umiarkowanie intensywnym stopniu. Właściwie był to cały rozbudowany bukiet aromatów bez dominującej wonności
Mając przyjemnie pobudzony zmysł węchu przejść można do spróbowania naparu parzonego przez ok. 40 sekund : pojawił sie trudny do zdefiniowania smak kwiatowo owocowy powstały dzięki średniej przy przyprażeniu liści . Bardzo słodkie akcenty zostały przyhamowane dzieki odpowiedniej końcowej obróbce lisci. Zdumiewające że pojawiła się taka dawka smaków i aromatów.
Po 3 cim parzeniu siła aromatu trochę zmalała a w smaku zaczęła dominować lekka słodycz .
Parzen było 8 i jeszcze prawdopodobnie można było by zrobić więcej przedłużając czas zalewania ( do 1-2ch minut)
Krótkie ogólne przedstawienie czym sa oolongi z Dong Ding (Tung Ting oolong).
Jest to najstarsza grupa herbat tajwanskich - charakteryzuje je średnia bo ok. 30 % oksydacja lisci w procesie produkcji. Mówi się że krzewy do okolic góry Dong Ding przywiezione zostały z pasma gór Wu Yi (- sławnego miejsca produkcji oolongów skalnych yan-cha ) które znajduje sie w północnej części prowincji Fujian w Chinach.
Prawdziwe Dong Ding oolong -powinny pochodzić z okolic góry Dong Ding (凍頂山 wys 800-2000 m.n.p. )tj.region Lugu w powiecie Nantou który rozpościera się w środkowym Tajwanie.
Herbaty z Dong Ding- uważa się za prototyp oolongów tajwanskich. W procesie produkcji kształtuje się je na drobne kuleczki które podczas parzenia daja napar o slodkawym deliktnym smaku oraz przyjemnym aromacie.Obecnie na Tajwanie mamy bardzo dużo typów herbat i Dong Ding oolongi są jakby w cieniu.
中焙煎
Komentarze
Prześlij komentarz