Dong Ding (凍頂烏龍) Tung Ting oolong wersja limitowana Lao Ming - Grześ Ośrodka

W świecie  herbaty mamy wiele ciekawych zjawisk.Obowiązkowo  herbaty ekspresowe znajdziemy w supermarkecie czy nawet małym sklepiku z produktami spożywczymi. Herbaty wyższej  jakości  czy też produkowane  na małą skalę  zakupimy w specjalistycznych sklepach. Aby dostać herbaty limitowane- unikaty   trzeba mieć odpowiednie kontakty i być zdeterminowanym  w poszukiwaniach.

Dziś  do picia trafiła  herbata limitowana -  unikalność  jej  polega na tym iż susz herbaciany obrabiał pan Lao Ming - mistrz znawca  oolongów z okolic Tung Ting.  Pan Lao Ming urodził  się  i wychował  w rejonie gdzie tradycyjnie produkowano tego typu herbaty. Doskonale pamięta smak herbat powstających 30-40 lat temu w czasach kiedy jeszcze nie było  Ali-shan oolong  czy Gaoshan-cha.  Nostalgia do naparów z dzieciństwa przyczyniła  się do powstania pieczołowicie  wytwarzanych  " Tung -tingów".  Z corocznych zbiorów  powstają  w małych  ilościach  serie - raczej  nie nadające się  do rozpowszechniania w sklepach z herbatą .

Wszystkie herbaty p. Lao Minga mają  stałych odbiorców-koneserów . Dla zwykłego  konsumenta może  wydawać  się dziwne że ceny herbat  są tak wysokie ale w Azji Wschodniej gdzie dobra herbate bardzo sie ceni nie jest to szokiem.


autor ceramiki 

Aby dodać wyjątkowość herbaty od mistrza Lao Minga do zaparzenia używam  ręcznie wykonanego zestawu wykonanego  przez  artystę  -ceramika Grzesia Ośrodke ze Szczecina. Naczynia były  wypalane w piecu opalanym drewnem  dzięki  czemu ceramika uzyskuje wyrafinowane efekty nieosiągalne w piecu elektrycznym.

Przygotowanie herbaty nie  sprawia kłopotów

Parzenie
Zalanie  wodą  o temp ok 95℃ dało  bardzo szybką  reakcję  suszu - pojawił  się   ciekawy  aromat kwiatów  i owoców ale o umiarkowanie  intensywnym stopniu. Właściwie  był to cały rozbudowany bukiet aromatów  bez dominującej  wonności


Mając  przyjemnie  pobudzony zmysł  węchu   przejść  można   do spróbowania  naparu parzonego  przez ok. 40 sekund : pojawił   sie  trudny do zdefiniowania  smak  kwiatowo owocowy powstały  dzięki  średniej  przy przyprażeniu liści . Bardzo słodkie  akcenty  zostały  przyhamowane dzieki odpowiedniej końcowej  obróbce  lisci. Zdumiewające że pojawiła się taka dawka smaków i aromatów.


Po 3 cim parzeniu siła  aromatu  trochę  zmalała a w smaku zaczęła dominować lekka słodycz  .


Parzen było  8 i jeszcze prawdopodobnie można  było  by zrobić  więcej  przedłużając czas zalewania ( do 1-2ch minut)




Tutaj  mamy doczynienia z herbatą  która  może  powstać  tylko na małą  skalę  - ok. 2-3kg - koncowa  produkcja trwa 2dni. Każda  z tych małych  partii herbat jest jedyna w swoim  rodzaju.
Krótkie  ogólne  przedstawienie czym sa oolongi z Dong Ding (Tung Ting oolong).

Jest  to najstarsza grupa herbat tajwanskich - charakteryzuje je średnia  bo ok. 30 % oksydacja lisci w procesie produkcji. Mówi się  że krzewy do okolic góry  Dong Ding przywiezione  zostały  z pasma gór  Wu Yi (- sławnego  miejsca produkcji oolongów skalnych yan-cha ) które znajduje  sie w północnej  części  prowincji Fujian w Chinach.
Prawdziwe Dong Ding oolong -powinny pochodzić  z  okolic góry Dong Ding (凍頂山 wys 800-2000 m.n.p. )tj.region Lugu w powiecie Nantou który  rozpościera  się  w środkowym  Tajwanie.
Herbaty z Dong Ding- uważa się za prototyp oolongów tajwanskich. W procesie produkcji kształtuje się je na drobne kuleczki które podczas parzenia daja napar o slodkawym  deliktnym smaku oraz przyjemnym aromacie.Obecnie na Tajwanie mamy bardzo dużo  typów  herbat i Dong Ding oolongi są jakby w cieniu.

                中焙煎

Komentarze