Poznawanie herbat ma różne oblicza na pewno bardzo przydatne sa spotkania z osobami które profesjonalnie zajmuja sie ręcznym obrabianiem listkow herbacianych. Wspólna degustacja oraz uwagi jak smakować dany napar jest bezcenna. Spotkanie z mistrzem Kang Ruzhong ( 康如忠 ) było bardzo pomocne w poznawaniu herbat żółtych Mògàn huáng yá (莫干黄芽) .
Z ogrodów herbacianych mistrza na rynek trafia kilka sortów jakościowych herbat. Istnieje także podział używany ze względu na obróbkę liści.
Bardzo przyjemnie jest posiadać dom z którego okien bezpośrednio widać rozposcierające się ogrody herbaciane. Herbaty pana Kang Ruzhong (康如忠 先生) co roku zdobywają czołowe miejsca w konkursach. Swoją pasję w poznawaniu i produkcji 莫干黄芽 Mogan Huangya zaczął w wieku 19 lat i tak przez 30 lat dopracowywuje jakość herbaty. Chce utrzymać stare tradycje produkowania herbat żółtych,
i jednocześnie rozwijać nowe możliwości jakie daje obróbka liści , wymagania rynku też mają wpływ na produkcję. Wielkie zapotrzebowanie na herbaty zielone wypiera produkcje herbat żółtych. Cały czas dopracowywuje się smak herbat który zaspokoi najbardziej wymagających.
Dwa opakowanie herbat podpisem mistrza.
W polskich - krajowych warunkach przygotowanie otrzymanych herbat przez pana Kang.
Tutaj miał być opisany przebieg parzenia porownanie i analiza smaku tych herbat. Ale pewien ciekawy epizod zwiazany z nazwa ktora uzywa pan Kang Ruzhong jest warty przedstawienia.
Dla człowieka nie wtajemiczonego w chińskie nazewnictwo będzie trudno zrozumieć. Nazwa firmy SHIYI TEA FARM (石頤茶場) raczej nic nie mówi a jednak tutaj mamy ciekawy znak Yí 頤 - który jest 27dmym heksagramem w wyroczni Ksiedze Przemian I-ching (易経).... i otwierajac księge:
przeczytamy
二十七 頤 - ŻYWIENIE jako dostracznienie pokarmu który ma wpływ na zdrowe ciało i ducha. To co przyjmujemy do organizmu jest bardzo ważne.
Niby odbiegamy od tematu ale w swoich podstawach herbata właśnie ma pomagać w poprawnym zdrowym harmonijnym stylu życia.
SHIYI (石頤) to nazwa miejsca w górach Mogan( 莫干) , przypadkowe odkrycie znaczenia hieroglifu wzbogaca duchowo, przypomina ze warto polecić Ksiege Przemian ( mamy polskie tłumaczenia) jako lekturę przyjazną w poznawaniu herbaty.
Przekaz....rozwiązywanie tego jest ciekawe.
Z ogrodów herbacianych mistrza na rynek trafia kilka sortów jakościowych herbat. Istnieje także podział używany ze względu na obróbkę liści.
Bardzo przyjemnie jest posiadać dom z którego okien bezpośrednio widać rozposcierające się ogrody herbaciane. Herbaty pana Kang Ruzhong (康如忠 先生) co roku zdobywają czołowe miejsca w konkursach. Swoją pasję w poznawaniu i produkcji 莫干黄芽 Mogan Huangya zaczął w wieku 19 lat i tak przez 30 lat dopracowywuje jakość herbaty. Chce utrzymać stare tradycje produkowania herbat żółtych,
i jednocześnie rozwijać nowe możliwości jakie daje obróbka liści , wymagania rynku też mają wpływ na produkcję. Wielkie zapotrzebowanie na herbaty zielone wypiera produkcje herbat żółtych. Cały czas dopracowywuje się smak herbat który zaspokoi najbardziej wymagających.
Dwa opakowanie herbat podpisem mistrza.
Tutaj miał być opisany przebieg parzenia porownanie i analiza smaku tych herbat. Ale pewien ciekawy epizod zwiazany z nazwa ktora uzywa pan Kang Ruzhong jest warty przedstawienia.
Dla człowieka nie wtajemiczonego w chińskie nazewnictwo będzie trudno zrozumieć. Nazwa firmy SHIYI TEA FARM (石頤茶場) raczej nic nie mówi a jednak tutaj mamy ciekawy znak Yí 頤 - który jest 27dmym heksagramem w wyroczni Ksiedze Przemian I-ching (易経).... i otwierajac księge:
przeczytamy
二十七 頤 - ŻYWIENIE jako dostracznienie pokarmu który ma wpływ na zdrowe ciało i ducha. To co przyjmujemy do organizmu jest bardzo ważne.
Niby odbiegamy od tematu ale w swoich podstawach herbata właśnie ma pomagać w poprawnym zdrowym harmonijnym stylu życia.
SHIYI (石頤) to nazwa miejsca w górach Mogan( 莫干) , przypadkowe odkrycie znaczenia hieroglifu wzbogaca duchowo, przypomina ze warto polecić Ksiege Przemian ( mamy polskie tłumaczenia) jako lekturę przyjazną w poznawaniu herbaty.
Przekaz....rozwiązywanie tego jest ciekawe.
Komentarze
Prześlij komentarz