Woda jest jednak bardzo ważna szczególnie jeśli chodzi o herbaty o lekkim delikatnym smaku. Dzisiejsza Wēnshān yù chuǎn 温山御荈 jest właśnie taką która wymaga jak najbardziej miękkiej wody.
W przeciwieństwie do mocnych intensywnych herbat jak np. japonskie obrabiane techniką fukamushi gdzie jakość wody nie ma tak ogromnego wpływu, to Wēnshān yù chuǎn 温山御荈 bardzo zmienia smak w zależności od twardosci wody.
Listki tej herbaty sa bardzo wrażliwe i dlatego używając wody kranowej , butelkowanej oraz filtrowanej otrzymamy 3różne napary.
Znając właściwości danej herbaty trzeba odnaleźć się w sytuacji kiedy nie mamy dobrych optymalnych warunków do parzenia.
Co można zrozrobić ?
Jeśli mamy tylko wodę twardą bez możliwości przefitrowywania jej-
to wtedy należy użyć wiecej listków i parzyć dłużej ewentualnie w troche wyższej temperaturze. ( pow. 80℃)。
Sprawa wody i przygotowania uniemożliwia dokladny opis tej herbaty. A jest o czym pisać, bo miejsce pochodzenia to istna skarbnica herbacianej kultury.
W przeciwieństwie do mocnych intensywnych herbat jak np. japonskie obrabiane techniką fukamushi gdzie jakość wody nie ma tak ogromnego wpływu, to Wēnshān yù chuǎn 温山御荈 bardzo zmienia smak w zależności od twardosci wody.
Listki tej herbaty sa bardzo wrażliwe i dlatego używając wody kranowej , butelkowanej oraz filtrowanej otrzymamy 3różne napary.
Znając właściwości danej herbaty trzeba odnaleźć się w sytuacji kiedy nie mamy dobrych optymalnych warunków do parzenia.
Co można zrozrobić ?
Jeśli mamy tylko wodę twardą bez możliwości przefitrowywania jej-
to wtedy należy użyć wiecej listków i parzyć dłużej ewentualnie w troche wyższej temperaturze. ( pow. 80℃)。
Sprawa wody i przygotowania uniemożliwia dokladny opis tej herbaty. A jest o czym pisać, bo miejsce pochodzenia to istna skarbnica herbacianej kultury.
Wēnshān yù chuǎn 温山御荈 jest świetnie obrabiana a listki ogląda się z przyjemnością.
Komentarze
Prześlij komentarz