Woda i herbata -Wēnshān yù chuǎn 温山御荈 zielona z okolic Huzhou

Woda jest jednak bardzo ważna szczególnie jeśli chodzi o herbaty o lekkim delikatnym smaku. Dzisiejsza Wēnshān yù chuǎn  温山御荈 jest właśnie taką która wymaga jak najbardziej miękkiej  wody.


W przeciwieństwie  do mocnych intensywnych herbat jak np. japonskie obrabiane  techniką fukamushi  gdzie  jakość wody nie ma tak ogromnego wpływu,  to Wēnshān yù chuǎn  温山御荈   bardzo zmienia  smak w zależności od  twardosci wody.

Listki tej  herbaty  sa bardzo wrażliwe i dlatego używając wody kranowej , butelkowanej oraz filtrowanej  otrzymamy 3różne napary.


Znając właściwości danej herbaty trzeba  odnaleźć się w sytuacji kiedy nie mamy  dobrych optymalnych warunków do parzenia.


Co można zrozrobić ?
Jeśli mamy tylko wodę twardą bez możliwości przefitrowywania jej-
  to wtedy należy użyć wiecej listków  i parzyć dłużej  ewentualnie w troche wyższej  temperaturze. ( pow.  80℃)。


Sprawa  wody i przygotowania uniemożliwia dokladny opis tej herbaty. A jest o czym pisać, bo miejsce  pochodzenia to istna skarbnica herbacianej kultury.

Wēnshān yù chuǎn  温山御荈 jest świetnie obrabiana a listki ogląda się z przyjemnością.

Komentarze