Tak Woojeon 우전 powinien być najlepszą najdelikatniejszą z herbat koreańskich.
Ale tak nie zawsze jest i to z kilku przyczyn jak:
- maszynowa masowa produkcja która powoduje niską jakość i pomimo terminu zbioru z przed 20 kwietnia - herbata nie ma tak dobrych właściwości jak ręcznie produkowane przez specjalistów.
- obrabiane ręcznie ale amatorsko przez mało doświadczone osoby co jest w Korei zjawiskiem zauważalnym.
- długo przechowywany Woojeon 우전 (ok. 2-3ch latach) traci na wartość.Tak że świeża herbata drugich zbiorów Sejak ( 세작) może przeważać smakowo.
,.,
Porównanie smaków kilku herbat Woojeon 우전 przeprowadziliśmy kiedys z Lukaszem (Dado - moja droga herbaty ) i Jola (Herbaciany notes ) -
odpowiedź byla jedna :" niespójna grupa herbat o ekstremalnie różnym smaku i jakości."
Dziś podczas porządkowania herbacianych zasobów pojawiały sie" dwa "Woojeony” których degustacja zakończy tegoroczne herbaciane blogowanie.
Jeśli chce się poznać smak prawdziwej klasycznej herbaty pierwszych zbiorów niestety trzeba liczyć się z dużymi kosztami. Najlepiej jeśli zna się ogród z którego pochodzi herbata oraz kto jest producentem.
dwa rozne naczynia do parzenia.
Herbaty które uznawane są za wartościowe ,godne przygotowania przy szacownych muszą pochodzić z ogrodu którego właściciela się zna. Korea jest krajem gdzie nadal zwykłe herbaty supermarketowe nie są popularne a do przygotowania wysokiej jakości herbaty potrzebna jest odpowiednia oprawa.
Hadong Woojeon - ten sam rejon ale inny ogród -smak i aromat nie taki sam.
Ale tak nie zawsze jest i to z kilku przyczyn jak:
- maszynowa masowa produkcja która powoduje niską jakość i pomimo terminu zbioru z przed 20 kwietnia - herbata nie ma tak dobrych właściwości jak ręcznie produkowane przez specjalistów.
- obrabiane ręcznie ale amatorsko przez mało doświadczone osoby co jest w Korei zjawiskiem zauważalnym.
- długo przechowywany Woojeon 우전 (ok. 2-3ch latach) traci na wartość.Tak że świeża herbata drugich zbiorów Sejak ( 세작) może przeważać smakowo.
,.,
Porównanie smaków kilku herbat Woojeon 우전 przeprowadziliśmy kiedys z Lukaszem (Dado - moja droga herbaty ) i Jola (Herbaciany notes ) -
odpowiedź byla jedna :" niespójna grupa herbat o ekstremalnie różnym smaku i jakości."
Dziś podczas porządkowania herbacianych zasobów pojawiały sie" dwa "Woojeony” których degustacja zakończy tegoroczne herbaciane blogowanie.
Jeśli chce się poznać smak prawdziwej klasycznej herbaty pierwszych zbiorów niestety trzeba liczyć się z dużymi kosztami. Najlepiej jeśli zna się ogród z którego pochodzi herbata oraz kto jest producentem.
dwa rozne naczynia do parzenia.
Herbaty które uznawane są za wartościowe ,godne przygotowania przy szacownych muszą pochodzić z ogrodu którego właściciela się zna. Korea jest krajem gdzie nadal zwykłe herbaty supermarketowe nie są popularne a do przygotowania wysokiej jakości herbaty potrzebna jest odpowiednia oprawa.
Hadong Woojeon - ten sam rejon ale inny ogród -smak i aromat nie taki sam.
Przykro słyszeć, że herbaty koreańskie mają aż tak duży rozrzut jakościowy. Aktualnie bardzo mi posmakowały ale w takim razie będę musiał zrobić rekonesans po różnych sklepach i samemu ocenić, który prezentuje odpowiedni poziom. Bardzo dziękuję za ten wpis bo akurat trafił w mój aktualny herbaciany gust.
OdpowiedzUsuńNie jest tak latwo dotrzec do dobrych herbat koreanskich. Najlepiej jesli zna sie osobbe ktora produkuje.
OdpowiedzUsuń