Thành Sơn Phổ Ni czyli prasowana ciemna herbata typu pu-erh fimy Than som z wietnamskiej prowincji Ha Giang.
....Tym razem nie jest to tylko degustacja,przygotowanie herbaty przeradza się w przygodę w poznawanie rzeczy z kraju pochodzenia krzewu herbacianego. Udało się zebrać całkiem ciekawe przedmioty które w stu procentach pochodzą z Wietnamu.
Wyszukana oprawa dla parzenia herbaty to jedna z dróg do osobliwego spędzenia czasu i jednocześnie pogłębienia wiedzy niekoniecznie herbacianej choć poślednio z nią związaną.
Różne okoliczności i wydarzenia sprawiły nagromadzenie przedmiotów które doskonale pasują do dzisiejszego parzenia.
Czarki z Bat Trang inspirowane klasycznym wzornictwem ceramiki Chu Đậu.
Jesteśmy świadkami odradzania się tradycyjnych technik zdobienia ceramiki. Przywiązuje się większą uwagę do naczyń w których parzy się herbatę. Ceramika Chu Đậu staje wzorem do naśladowania, dzieki czemu powstaje wietnamski nastrój.
Laka z Hạ Thái
Do nowoczesnego oblicza wyrobów laki z Hạ Thái przyczyniły się wpływy zachodnie podczas okupacji Indochin przez Francję.Niestety współczesne krzykliwe produkty niezbyt pasują do przygotowania klimatycznej herbaty. Wyroby z lat 80tych które możemy znaleźć na polskich rynkach staroci wprowadzają dobry nastrój.
Podstawki na czarki herbaciane z ratanu ręcznie wykonane na zamówienie w artystycznym studio Rong Tre ( Bambusowy Smok 竹龍) .
Zabytkowy srebrny nóż do papieru posłużył jako rozdrabniacz prasowanych liści.
Wzornictwo o mieszanych zachodnio-wschodnim cechach. Nóż do papieru to prezent bożonarodzeniowy.
A herbata ? Określił bym ją jako eksperymentalną - jeszcze trzeba bedzie popracowac nad jakością. Smak dobry niezbyt rozbudowany Napar o silnym zapachu warzyw strączkowych. Parzenie w temp. 90°Cprzez 40sekund. Pierwszy zalew wylany - tak jak w przypadku wszystkich herbat ciemnych.
Ta herbata nie jest jeszcze produkowana jako produkt komercyjny. Po 5tym parzeniu nie było już satysfakcjonującego smaku. Liscie dopiero po jednostkowym powolnym rozwinięciu
pokazały swoja urodę. Widać tutaj pieczołowitą obróbkę. Miejemy nadzieje ze za jakiś czas będzie możliwy zakup prasowanych herbat ciemnych z Wietnamu a ich smak i cena będzie satysfakcjonowała herbaciarzy. Trzeba podziękować pani Phạm Thị Minh Hải za gościnę oraz za otrzymaną herbatę która była dziś opisana.
Dòng Trà Phổ Nhĩ 2015 w lakowym pojemniku.
....Tym razem nie jest to tylko degustacja,przygotowanie herbaty przeradza się w przygodę w poznawanie rzeczy z kraju pochodzenia krzewu herbacianego. Udało się zebrać całkiem ciekawe przedmioty które w stu procentach pochodzą z Wietnamu.
Wyszukana oprawa dla parzenia herbaty to jedna z dróg do osobliwego spędzenia czasu i jednocześnie pogłębienia wiedzy niekoniecznie herbacianej choć poślednio z nią związaną.
Różne okoliczności i wydarzenia sprawiły nagromadzenie przedmiotów które doskonale pasują do dzisiejszego parzenia.
Czarki z Bat Trang inspirowane klasycznym wzornictwem ceramiki Chu Đậu.
Jesteśmy świadkami odradzania się tradycyjnych technik zdobienia ceramiki. Przywiązuje się większą uwagę do naczyń w których parzy się herbatę. Ceramika Chu Đậu staje wzorem do naśladowania, dzieki czemu powstaje wietnamski nastrój.
Laka z Hạ Thái
Do nowoczesnego oblicza wyrobów laki z Hạ Thái przyczyniły się wpływy zachodnie podczas okupacji Indochin przez Francję.Niestety współczesne krzykliwe produkty niezbyt pasują do przygotowania klimatycznej herbaty. Wyroby z lat 80tych które możemy znaleźć na polskich rynkach staroci wprowadzają dobry nastrój.
Podstawki na czarki herbaciane z ratanu ręcznie wykonane na zamówienie w artystycznym studio Rong Tre ( Bambusowy Smok 竹龍) .
Zabytkowy srebrny nóż do papieru posłużył jako rozdrabniacz prasowanych liści.
Wzornictwo o mieszanych zachodnio-wschodnim cechach. Nóż do papieru to prezent bożonarodzeniowy.
Skromna tkanina to ręcznie robiona plecionka z odleglej wioski Lung Tam to pamiatka z w krajoznawczej wyprawy zorganizowanej przez znajomego właściciela firmy Ba Van.
A herbata ? Określił bym ją jako eksperymentalną - jeszcze trzeba bedzie popracowac nad jakością. Smak dobry niezbyt rozbudowany Napar o silnym zapachu warzyw strączkowych. Parzenie w temp. 90°Cprzez 40sekund. Pierwszy zalew wylany - tak jak w przypadku wszystkich herbat ciemnych.
Ta herbata nie jest jeszcze produkowana jako produkt komercyjny. Po 5tym parzeniu nie było już satysfakcjonującego smaku. Liscie dopiero po jednostkowym powolnym rozwinięciu
pokazały swoja urodę. Widać tutaj pieczołowitą obróbkę. Miejemy nadzieje ze za jakiś czas będzie możliwy zakup prasowanych herbat ciemnych z Wietnamu a ich smak i cena będzie satysfakcjonowała herbaciarzy. Trzeba podziękować pani Phạm Thị Minh Hải za gościnę oraz za otrzymaną herbatę która była dziś opisana.
Indochiny to bardzo ciekawy rejon herbacianego świata. Niestety w Polsce jeszcze bardzo mało znany i niedoceniany. Panie Robercie czy jest Pan w stanie polecić jakiś dobry i sprawdzony sklep internetowy z herbatami z Wietnamu i Tajlandii?
OdpowiedzUsuńDziekuje za zaufanie w przypadku polecenia dobrych herbat. Zazwyczaj herbaty dostaja sie w moje posiadanie bezposrednio z miejsc ich upraw. Trudno polecic mi sklepy -Napewno godny uwagi jest sklaep BA VAN gdzie wlasciciel pan Hien ( https://trabavan.com/en/about-us/) - ma najlepsze herbaty ktore powstaja przy jego osobistym udziale.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSzczerze przyznam, że nigdy nie miałem okazji wypróbować tego typu herbaty, ale z drugiej strony za ciemnymi herbatami nie przepadam. Zielone pijam natomiast bardzo często. Strasznie smakują mi połączenia herbaty z yerba mate (natknąłem się na nie tutaj: https://big-active.pl/)
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie blogi, można się coś ciekawego, czego się wcześniej nie wiedziało dowiedzieć. Lubię też jak taka herbata jest elegancko podana. Czy to będzie szklanka o ciekawym wzorze, a może gustowna filiżanka, a herbata nalana z imbryka. Dlatego na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata zamierzam sobie zrobić dość spore zakupy, żebym miała wszystko w swojej kuchni co potrzeba.
OdpowiedzUsuń