Właściwie co rozumiemy przez słowo herbaciarnia ? Według definicji z wikislownika :
(1.1) gastr. lokal gastronomiczny specjalizujący się w podawaniu herbaty
Należy mieć na uwadze że herbaciarnia ---herbaciarni jest nie równa a czasami nawet nie wiadomo jak nazwać przestrzeń gdzie serwowane są herbaty..Jednym z najbardziej ekstremalnych miejsc herbacianych w Japonii które udało mi się odwiedzić jest Douchu-an (道盅庵 )- turdno nazwać herbaciarnią choć podaje się tam wyłącznie herbatę. Słowo herbaciarnia nie w pełni odda to czego możemy spodziewać przebywając takim miejscu.
Douchu-an (道盅庵 ) jest prowadzony przez ekscentrycznego właściciela pana Tomohiro Kanie (蟹江 友啓 ) który stworzył " herbaciana przestrzeń - gdzie odbywają się degustacje herbaty w niecodziennych pełnych ekspresji warunkach". Nie jest to miejsce gdzie w zacisznym spokojnym nastroju popijając herbatę wypełniamy czas wczas według własnych upodobań. Tutaj trzeba brać aktywny udział podczas przygotowania i degustacji herbaty. Właściciel w najmniejszych szczegółach przygotowuje parzenie z jednoczesnym objaśnieniem dlaczego tak parzy; przestawia właściwości danej herbaty itd. W zależności od wiedzy gości tematy są wszelkie: od podstawowych do bardzo zaawansowanych ocierających się o filozofie i historie.
Co ciekawe Douchu-an (道盅庵 ) ma bardzo ograniczony wybór herbat, naczynia w większości pochodzą z pobliskiego Tokoname. (常滑焼 ). Wszystko jest wyselekcjonowane i dopasowane aby każdy gość był usatysfakcjonowany otrzymał porcje wiedzy przy wybornej herbacie.
Wystrój jest całkowicie zaprojektowany przez właściciela. Maksymalnie możne pomieścić tylko 12 osób. Przed odwiedzinami należny zatelefonować, zarezerwować miejsce podać swoje oczekiwania . - Taki system pozwala zaaranżować odpowiednie herbaty i naczynia. Jeśli rezerwacja jest z kilkudniowym wyprzedzeniem wtedy jest większa szansa otrzymania dopracowanej dobrej oprawy do przy degustacji..
specjalnie sprowadzane slodycze wagashi
Douchu-an (道盅庵 ) ma do zaoferowania tylko kilka herbat wyłącznie japońskich nieprzypadkowo wybranych przez pana T. Kanie. Naczynia to oddzielny temat . Kazdy ceramiczny przedmiot ma swoja historie i rodowód.
Przygotowanie herbaty przeradza sie w widowisko polaczone z laboatoryjna dokladnoscia traktowania parzonych listków. Pierwsze drugie i trzecie parzenie - to 3 rożne oblicza tej samej herbaty. Właściciel wyjaśnia dlaczego herbaty japońskie mają tak odmienne smaki uzależnione od sposobu parzenia. Douchu-an (道盅庵 ) jest jednym z nielicznych miejsc gdzie używa się shiboridashi do przygotowania herbat. Podczas wyboru naczyń zwraca się uwagę na szczegóły czym jest shiboridashi czym jest hohin itp. To jest naprawde niszowe.
Dodakowo studia nad filozofią dlakekowschodnią pomagają zrozumieć pewne elementy dekoracji jak kaligrafie wiszące na ścianach.
Kissako - 喫茶去 ,,,,How about time for tea ?
Tutaj przychodzi sie na " seanse herbaciane " które mają zadowolić nauczyc i ukazać czym jest świat herbaty japońskiej - według pana Tomohiro Kanie.
Douchu-an to niszowe miejsce wykreowane przez pasjonata. Dodatkowo prowadzona przez sprzedaż herbat i naczyń ma wspomagać finanse, niestety nie ma to wielkiego wpływu na utrzymanie tego miejsca. Wybór ceramiki jest ekskluzywny - prace najbardziej znanych ceramików Tokoname czy Mino Jak mówi wlasciciel nie łatwo jest połączyć biznes dzieleniem się czym jest herbata. Zyski z prowadzenia Douchu-an nie są rewelacyjne , ale satysfakcja z ukazania świata herbaty jest ogromna.
Lokalizacja : prefektura Aichi miasto Toukai - okolice stacji; Takayokosukamachi,
6 Chome-116 Takayokosukamachi, Tokai, Aichi 477-0037
telefon: 0562-32-7575
道盅庵- Douchu-an
Na koniec kilka slow o nazwie Douchu-an - dwa pierwsze hieroglify 道盅 Dou CHU zaczerpnieto z Daodejing Księgi Drogi i Cnoty o lektura obwiazkowa dla ludzi zainteresowanych filozofią Dalekiego Wschodu.
老子曰:道盅而用之
道盅而用之或不盈。淵乎似萬物之宗。挫其鋭、 解其紛、和其光、同其塵。湛兮似或存。吾不知誰之子。象帝之先
Pobrane z portalu Przewodnik Duchowy
道德經
(1.1) gastr. lokal gastronomiczny specjalizujący się w podawaniu herbaty
Należy mieć na uwadze że herbaciarnia ---herbaciarni jest nie równa a czasami nawet nie wiadomo jak nazwać przestrzeń gdzie serwowane są herbaty..Jednym z najbardziej ekstremalnych miejsc herbacianych w Japonii które udało mi się odwiedzić jest Douchu-an (道盅庵 )- turdno nazwać herbaciarnią choć podaje się tam wyłącznie herbatę. Słowo herbaciarnia nie w pełni odda to czego możemy spodziewać przebywając takim miejscu.
Douchu-an (道盅庵 ) jest prowadzony przez ekscentrycznego właściciela pana Tomohiro Kanie (蟹江 友啓 ) który stworzył " herbaciana przestrzeń - gdzie odbywają się degustacje herbaty w niecodziennych pełnych ekspresji warunkach". Nie jest to miejsce gdzie w zacisznym spokojnym nastroju popijając herbatę wypełniamy czas wczas według własnych upodobań. Tutaj trzeba brać aktywny udział podczas przygotowania i degustacji herbaty. Właściciel w najmniejszych szczegółach przygotowuje parzenie z jednoczesnym objaśnieniem dlaczego tak parzy; przestawia właściwości danej herbaty itd. W zależności od wiedzy gości tematy są wszelkie: od podstawowych do bardzo zaawansowanych ocierających się o filozofie i historie.
Co ciekawe Douchu-an (道盅庵 ) ma bardzo ograniczony wybór herbat, naczynia w większości pochodzą z pobliskiego Tokoname. (常滑焼 ). Wszystko jest wyselekcjonowane i dopasowane aby każdy gość był usatysfakcjonowany otrzymał porcje wiedzy przy wybornej herbacie.
Wystrój jest całkowicie zaprojektowany przez właściciela. Maksymalnie możne pomieścić tylko 12 osób. Przed odwiedzinami należny zatelefonować, zarezerwować miejsce podać swoje oczekiwania . - Taki system pozwala zaaranżować odpowiednie herbaty i naczynia. Jeśli rezerwacja jest z kilkudniowym wyprzedzeniem wtedy jest większa szansa otrzymania dopracowanej dobrej oprawy do przy degustacji..
specjalnie sprowadzane slodycze wagashi
Douchu-an (道盅庵 ) ma do zaoferowania tylko kilka herbat wyłącznie japońskich nieprzypadkowo wybranych przez pana T. Kanie. Naczynia to oddzielny temat . Kazdy ceramiczny przedmiot ma swoja historie i rodowód.
Przygotowanie herbaty przeradza sie w widowisko polaczone z laboatoryjna dokladnoscia traktowania parzonych listków. Pierwsze drugie i trzecie parzenie - to 3 rożne oblicza tej samej herbaty. Właściciel wyjaśnia dlaczego herbaty japońskie mają tak odmienne smaki uzależnione od sposobu parzenia. Douchu-an (道盅庵 ) jest jednym z nielicznych miejsc gdzie używa się shiboridashi do przygotowania herbat. Podczas wyboru naczyń zwraca się uwagę na szczegóły czym jest shiboridashi czym jest hohin itp. To jest naprawde niszowe.
Dodakowo studia nad filozofią dlakekowschodnią pomagają zrozumieć pewne elementy dekoracji jak kaligrafie wiszące na ścianach.
Kissako - 喫茶去 ,,,,How about time for tea ?
Tutaj przychodzi sie na " seanse herbaciane " które mają zadowolić nauczyc i ukazać czym jest świat herbaty japońskiej - według pana Tomohiro Kanie.
Douchu-an to niszowe miejsce wykreowane przez pasjonata. Dodatkowo prowadzona przez sprzedaż herbat i naczyń ma wspomagać finanse, niestety nie ma to wielkiego wpływu na utrzymanie tego miejsca. Wybór ceramiki jest ekskluzywny - prace najbardziej znanych ceramików Tokoname czy Mino Jak mówi wlasciciel nie łatwo jest połączyć biznes dzieleniem się czym jest herbata. Zyski z prowadzenia Douchu-an nie są rewelacyjne , ale satysfakcja z ukazania świata herbaty jest ogromna.
Lokalizacja : prefektura Aichi miasto Toukai - okolice stacji; Takayokosukamachi,
6 Chome-116 Takayokosukamachi, Tokai, Aichi 477-0037
telefon: 0562-32-7575
道盅庵- Douchu-an
Na koniec kilka slow o nazwie Douchu-an - dwa pierwsze hieroglify 道盅 Dou CHU zaczerpnieto z Daodejing Księgi Drogi i Cnoty o lektura obwiazkowa dla ludzi zainteresowanych filozofią Dalekiego Wschodu.
老子曰:道盅而用之
道盅而用之或不盈。淵乎似萬物之宗。挫其鋭、
Pobrane z portalu Przewodnik Duchowy
道德經
Tao Te Ching
Bezkresna tajemnica
Tao jest jak pustka wewnątrz naczynia.
Choćby napełnić naczynie, prędzej czy później zostanie ono opróżnione,
zawsze odzyskując stan wewnętrznej pustki.
Przepełniony kielich nie utrzyma swej zawartości.
Choćby napełnić naczynie, prędzej czy później zostanie ono opróżnione,
zawsze odzyskując stan wewnętrznej pustki.
Przepełniony kielich nie utrzyma swej zawartości.
Dlatego też mocy Tao nie można wyczerpać,
nieustannie stanowi ona źródło pokarmu dla wszelkiego istnienia.
Tylko ci, którzy potrafią się nim pożywić, zostaną napełnieni.
nieustannie stanowi ona źródło pokarmu dla wszelkiego istnienia.
Tylko ci, którzy potrafią się nim pożywić, zostaną napełnieni.
http://przewodnikduchowy.pl/tao-te-ching/bezkresna-tajemnica.php
庵- An - to pokryta strzechą mała drewniana chatka
Kto jest autorem tych czerwono czarnych czajniczków?
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie moze to byc ceramika wykonana przez artyste
OdpowiedzUsuńMurakoshi Fugetstu 村越風月 (むらこし ふうげつ) albo
Murata Yoshki 村田益規 (むらた よしき)
Douchu-an oferuje takze prace innych ceramikow jak:
片山白山 (かたやま はくざん)- Katayama Hakuzan
松本良夫 (まつもと よしお)Matsumoto Yoshio
水野博司 (みずの ひろし)Mizuno Hiroshi
水野陽景 (みずの ようけい) Mizuno Youkei
清水北條 (しみず ほくじょう)Shimizu Hokujou
伊藤雅風 (いとう がふう)Ito Gafu
Dzięki!
OdpowiedzUsuń