Nowy rok nowe plany nadzieja ze będzie lepiej bo wszystko zaczynamy od początku. Pierwsza herbatę w roku wypadało by przygotować w skupieniu , kontemplacyjnym i uroczystym nastroju. Osoby kroczące drogą herbaty zwaną Chanoyu z okazji Nowego Roku mają specjalne spotkanie zwane hatsugama gdzie wszystko przygotowywane jest według tradycji i wskazówek mistrza.
Taką uroczystość pierwszej herbaty w roku (hatsucha) można zorganizować w domowych warunkach. Wybór herbaty oraz dobór naczyń wymaga przemyślenia. Tutaj jako hatsucha posłużyła matcha o nazwie 四季の花”Shiki no hana ” podana w ceramice autorstwa p. Touri Maruyama. Osobista znajomość z ceramikiem jaki i producentem matcha dodaje niecodzienności przygotowywanej herbacie.
    Kohiki chawan -   to
jeden z najbardziej  wartościowych  przedmiotów w domowej  kolekcji, jego dość bogata historia  to  oddzielna opowieść .  Przydało by się pogłębienie wiedzy czym jest IDO CHAWAN oraz
wpływu ceramiki koreańskiej na  japońską.  Takie badania pogłębienie wiedzy dla niektórych  może być inspiracją artystyczną na całe życie. 
Matcha
” Shiki no hana   ” to produkt  Kondo Seicha – a została wybrana ze
względu na to iż pan Kondo wyjaśnił w najmniejszych szczegółach jak ona powstała.
 Tak wiec jeśli chodzi o detale że jest
zrobiona z kultywaru SAMIDORI  oczywiście ręczny zbiór  i jest jedną z lepszych  wytwarzanych. dodatkowo posiadaniu jest wersja przed zmieleniem w postaci tencha
Tak prezentuje się tencha - listki herbaciane przed zmieleniem na proszek żeby powstała matcha,






Komentarze
Prześlij komentarz