Podczas ostaniego spotkania z " chińskimi herbatami" -pojawił się sie "artystyczny zestaw " do parzenia herbaty. Owe utensylia wzbudziły zainteresowanie i rozpoczęły rozmowy na temat współczesnych naczyń do herbaty oraz ich funkcjonalności.
Jak widać na fotografii wizualnie to kosztowny, artystyczny komplet który jak się okazało był niewygodny i nie funkcjonalny kiedy chce się w nim parzyć herbatę.
Składający się z kilkunastu przedmiotów zestaw ma służyć do eleganckiego przygotowania herbaty w stylu gong-fu. Niestety po próbie przygotowania popularnej Tie Guanyin ( która była zapakowana w puszce zestawu) okazało się że nie da się w nim optymalnie zaparzyć oolonga. Powodów jest kilka :
- Przemioty wykonane są z żeliwa co powoduje iż parzona herbata szybko stygnie a samo naczynie jest dość gorące i niewygodnie w trzymaniu można sie poparzyć .
- Cylidryczny kształt utrudnia stabline parzenie liści , trudno jest uzyskać dobry smak , gaiwan czy ceramiczny czajnik o wiele lepiej nadaje sie do przygotwania dobrej herbaty.
- w użyciu ciężkie i toporne.
Te naczynia tak bogato opakowane i ładnie prezentujące się są przeznaczone jako kosztowny prezent dla ukazania szacunku a często jest to podarunek zamiast łapówki .
W Chinach przygotowanie herbaty może zbyć traktowane jako sztuka. Posiadanie wysokiej jakości naczyń i herbat odbierane jako status społeczny i czasami nie idzie to w parze z przyjemnością doświadczania jej duchowo -filozoficznej strony。
Jak to dobrze mieć herbacianych przyjaciół którzy ukażą takie sytuacje , przekażą trochę nowej wiedzy.
Spotkanie herbaciane z niepraktycznymi naczyniami do herbaty było ciekawe po mimo iż herbata nie mogła być przygotowana w optymalnych warunkach.
Rozmowy potoczyły się na temat bogatej oferty utensyliów herbacianych które oferuje chiński internet. To już oddzielny temat , różne opinie i różne poglądy ale jedno jest pewne bezmyślne kopiowanie i tandeta tego nie lubimy.
Komentarze
Prześlij komentarz