O Yunhe shanfang - 雲鶴山房書館 pisalem w n grudniu 2017 roku. Bardzo eleganckie nastrojowe miejsce które oferuje herbaty z pobliskich ogrodów herbacianych widocznych z okien herbaciarni. Wzgórza Mogan sa popularnym miejscem wypoczynkowym, turyści odwiedzając te okolice chętnie kupują herbatę jako pamiątkę.
Biznes prosperuje bardzo dobrze ale w Chinach nie ma miejsca "na spoczywanie na laurach". Olbrzymia konkurencja i ambicja bycia najlepszym jest motorem do podnoszenia poziomu usług czy polepszenia jakości samej herbaty.
Specyficzne społeczeństwo chińskie ma inne wymagania niż inne narody . Przeludnienie oraz kilku tysięczna historia relacji spolecznych powoduje iż dla " ludzi sukcesu " czeka wszystko co najlepsze bo dla nich cena nie gra roli.
莫干黄紅茶 Mogan Hongcha- w nietuzinkowym opakowaniu
Sama herbata 莫干黄紅茶 Mogan Hongcha- to ręczna obróbka liści. Jak widać są młode drobne listki. Właściciele herbaciarni sami ją wytwarzali , chetnie daja wyjasnienia a ....więc wszystkie pytania zwiazane z Mogan shan posiadają wyczerpujące odpowiedźi. Da się e to wyczuć że ma się odczynienia z doświadczonymi osobami Nie ma to jak profesjonalizm. .
Parzenie w temperaturze powyżej 95℃ przez ok.1 minuta. Smak herbaty Hong Cha z herbaciarni Yunhe shanfang jest dosc cierpki - wydaje mi sie ze krzew z ktorego listki zostały poddane blisko 100% oskydacji lepiej nadaje się na herbaty żółte czy zielone.
Przygotowanie tej herbaty wprowadziło przemyślenia na temat kultury herbaty jak rożna jest w zależności od miejsca . Jak inaczej można interpretować parzenie mając przy sobie wszelkie naczynia i herbaty. Może być bardzo proste i ciekawe ale możne być tez bardzo rozbudowane jak w przypadku japońskiej Drogi Herbaty - Chanoyu.
I jeszcze przekaz - jak sie parzy - może być techniczny , filozoficzny ...dopracowany albo nie. Przydało by sie posiadać dobry sprzęt fotograficzny i przeszkolenie jak robić zdjęcia a aby nie były amatorskie.
Jeszcze bardzo daleka droga droga żeby opanować podstawowy czym jest herbata na Dalekim Wschodzie.
Biznes prosperuje bardzo dobrze ale w Chinach nie ma miejsca "na spoczywanie na laurach". Olbrzymia konkurencja i ambicja bycia najlepszym jest motorem do podnoszenia poziomu usług czy polepszenia jakości samej herbaty.
opkawonie puszki w specjalnie zamówiony ręcznie robiony papier - z obowiązkowym logo herbaciarni.
Specyficzne społeczeństwo chińskie ma inne wymagania niż inne narody . Przeludnienie oraz kilku tysięczna historia relacji spolecznych powoduje iż dla " ludzi sukcesu " czeka wszystko co najlepsze bo dla nich cena nie gra roli.
莫干黄紅茶 Mogan Hongcha- w nietuzinkowym opakowaniu
Sama herbata 莫干黄紅茶 Mogan Hongcha- to ręczna obróbka liści. Jak widać są młode drobne listki. Właściciele herbaciarni sami ją wytwarzali , chetnie daja wyjasnienia a ....więc wszystkie pytania zwiazane z Mogan shan posiadają wyczerpujące odpowiedźi. Da się e to wyczuć że ma się odczynienia z doświadczonymi osobami Nie ma to jak profesjonalizm. .
Parzenie w temperaturze powyżej 95℃ przez ok.1 minuta. Smak herbaty Hong Cha z herbaciarni Yunhe shanfang jest dosc cierpki - wydaje mi sie ze krzew z ktorego listki zostały poddane blisko 100% oskydacji lepiej nadaje się na herbaty żółte czy zielone.
Przygotowanie tej herbaty wprowadziło przemyślenia na temat kultury herbaty jak rożna jest w zależności od miejsca . Jak inaczej można interpretować parzenie mając przy sobie wszelkie naczynia i herbaty. Może być bardzo proste i ciekawe ale możne być tez bardzo rozbudowane jak w przypadku japońskiej Drogi Herbaty - Chanoyu.
I jeszcze przekaz - jak sie parzy - może być techniczny , filozoficzny ...dopracowany albo nie. Przydało by sie posiadać dobry sprzęt fotograficzny i przeszkolenie jak robić zdjęcia a aby nie były amatorskie.
Jeszcze bardzo daleka droga droga żeby opanować podstawowy czym jest herbata na Dalekim Wschodzie.
Ciekawie wyglądające opakowanie. Ogólnie to co na zewnątrz herbaty czasem robi kawał dobrej roboty nie tylko pod względem sprzedaży ale też i samego odbioru herbaty.
OdpowiedzUsuńIntrygujace przemyślenia na temat sposobów parzenia w zależności od miejsca i dostępności utensyliów. Nie miałbyś chęci rozwinąć tematu?:)
Pozdrawiam!
Podczas praktykowania Chanoyu - zwaraca sie uwage na wszelkie sytuacje podczas przygotowania herbaty..inaczej bedzie w zimie inaczej w lecie. Jesli goscie przez lata praktykuja -to przygotowanie tez jest inne. Do tego w zaleznosci od miejsca i dostepnosci utensyliow przygotowywuje inaczej herbate.
OdpowiedzUsuńKursu fotograficznego nie potrzeba, jeżeli można tak dobrze ubrać wszystko w słowa :) Mnie ciekawi ta (porcelanowa?) głowa przewijająca się w kadrach, bardzo interesujący kawałek sztuki :)
OdpowiedzUsuńGłowa? Ten "interesujący kawałek sztuki" pochodzi z Podkowy Lesnej zrobila go Aneta Z.
OdpowiedzUsuń