莫干紅茶 Mogan Hong Cha z herbaciarni Yunhe shanfang - 雲鶴山房書館

O Yunhe shanfang -  雲鶴山房書館 pisalem w n grudniu 2017 roku. Bardzo eleganckie nastrojowe miejsce które oferuje  herbaty z pobliskich ogrodów herbacianych  widocznych z okien herbaciarni.  Wzgórza Mogan sa popularnym miejscem wypoczynkowym, turyści odwiedzając te okolice  chętnie kupują herbatę jako pamiątkę.


Biznes prosperuje bardzo dobrze  ale w Chinach nie ma miejsca  "na spoczywanie na laurach".  Olbrzymia konkurencja i ambicja bycia najlepszym jest motorem do podnoszenia poziomu usług czy  polepszenia jakości samej herbaty.

opkawonie puszki w specjalnie zamówiony ręcznie robiony papier - z obowiązkowym logo herbaciarni.

Specyficzne społeczeństwo chińskie ma inne wymagania niż inne narody . Przeludnienie oraz kilku tysięczna  historia  relacji  spolecznych  powoduje  iż dla " ludzi sukcesu "  czeka wszystko co najlepsze bo dla  nich cena nie gra roli.

                                         
                                       莫干黄紅茶 Mogan Hongcha- w nietuzinkowym opakowaniu


Sama herbata 莫干黄紅茶 Mogan Hongcha- to  ręczna obróbka liści. Jak widać  są młode drobne listki. Właściciele herbaciarni sami ją wytwarzali , chetnie daja wyjasnienia  a  ....więc  wszystkie pytania zwiazane  z Mogan shan  posiadają   wyczerpujące  odpowiedźi.  Da się e to wyczuć że  ma się odczynienia z doświadczonymi osobami  Nie ma to jak profesjonalizm. .



Parzenie  w temperaturze powyżej 95℃ przez ok.1 minuta. Smak herbaty Hong Cha z herbaciarni  Yunhe shanfang  jest dosc cierpki - wydaje mi sie ze krzew z ktorego listki zostały poddane blisko 100% oskydacji   lepiej  nadaje się na herbaty żółte czy zielone.


 Przygotowanie tej herbaty wprowadziło  przemyślenia na temat kultury herbaty jak rożna jest w zależności od miejsca .  Jak inaczej  można interpretować parzenie  mając  przy sobie wszelkie  naczynia i herbaty. Może być bardzo proste i ciekawe  ale możne być tez bardzo rozbudowane  jak w przypadku  japońskiej Drogi Herbaty - Chanoyu.




I jeszcze  przekaz - jak sie parzy - może być  techniczny , filozoficzny ...dopracowany  albo nie. Przydało by sie posiadać dobry sprzęt fotograficzny i przeszkolenie  jak robić zdjęcia a aby nie były amatorskie.



Jeszcze bardzo daleka droga  droga żeby opanować  podstawowy czym jest herbata na Dalekim Wschodzie.

Komentarze

  1. Ciekawie wyglądające opakowanie. Ogólnie to co na zewnątrz herbaty czasem robi kawał dobrej roboty nie tylko pod względem sprzedaży ale też i samego odbioru herbaty.
    Intrygujace przemyślenia na temat sposobów parzenia w zależności od miejsca i dostępności utensyliów. Nie miałbyś chęci rozwinąć tematu?:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podczas praktykowania Chanoyu - zwaraca sie uwage na wszelkie sytuacje podczas przygotowania herbaty..inaczej bedzie w zimie inaczej w lecie. Jesli goscie przez lata praktykuja -to przygotowanie tez jest inne. Do tego w zaleznosci od miejsca i dostepnosci utensyliow przygotowywuje inaczej herbate.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kursu fotograficznego nie potrzeba, jeżeli można tak dobrze ubrać wszystko w słowa :) Mnie ciekawi ta (porcelanowa?) głowa przewijająca się w kadrach, bardzo interesujący kawałek sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Głowa? Ten "interesujący kawałek sztuki" pochodzi z Podkowy Lesnej zrobila go Aneta Z.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz