Shincha - Chiran - zaczyna sie okres herbat z tegorocznych zbiorow. ( 2018-04-15)


Już od prawie 2ch tygodni  w Japoni można kupić herbaty z pierwszych zbiorów- tegoroczna ciepła pogoda sprzyja wcześniejszemu sezonowi shincha . Jak zwykle początkowo pojawia się shincha z wyspy Tanegashima  następnie z rejonu  Chiran- te miejsca  należą do prefektury Kagoshima znajdującej się - najbardziej wysuniętej na południe wyspy  Kyushu.


Opakowanie - mało herbaciane - komiksowe  ukazanie postaci -  historycznego bohatera narodowego z Kagoshima - Saigo Takamori.

Parzenie w temp.  ok70 ℃ー 30 sekudnd

                                           Parzenie shincha  która - nie lubi szklanych naczyń- ale w ramach eksperymentalnego parzenia - dziś używamy - szklany czajnik  naczynie do przygotowania japońskich delikatnych herbat  ( !) .   Co chodzi ???  Wysokiej jakości sencha ( tzn.jou-sencha) czy gyokuro - na zimno podaje się w szklanych naczyniach.

Pierwszy napar;
Potężna dawka - skoncentrowanego umami i amami ... Uderza  aromat świeżej herbaty zielonej  typu sencha.
Smak - bardzo bogaty pobudzający - trzeba uważać aby uzyskać odpowiedni balans  parzenia- listki są bardzo wydajne - tak ze  nawet ich mała  ilość daje  dość mocny wyrazisty napar.



Moc naparu daje sie we znaki - 3cia czarka -a  bardzo pobudza - trzeba uważać aby podrażnić żołądka .




  Drugie  parzenie   ok. jedna minuta w temp.80℃。

Komentarze