Już od prawie 2ch tygodni w Japoni można kupić herbaty z pierwszych zbiorów- tegoroczna ciepła pogoda sprzyja wcześniejszemu sezonowi shincha . Jak zwykle początkowo pojawia się shincha z wyspy Tanegashima następnie z rejonu Chiran- te miejsca należą do prefektury Kagoshima znajdującej się - najbardziej wysuniętej na południe wyspy Kyushu.
Opakowanie - mało herbaciane - komiksowe ukazanie postaci - historycznego bohatera narodowego z Kagoshima - Saigo Takamori.
Parzenie w temp. ok70 ℃ー 30 sekudnd
Parzenie shincha która - nie lubi szklanych naczyń- ale w ramach eksperymentalnego parzenia - dziś używamy - szklany czajnik naczynie do przygotowania japońskich delikatnych herbat ( !) . Co chodzi ??? Wysokiej jakości sencha ( tzn.jou-sencha) czy gyokuro - na zimno podaje się w szklanych naczyniach.
Pierwszy napar;
Potężna dawka - skoncentrowanego umami i amami ... Uderza aromat świeżej herbaty zielonej typu sencha.
Smak - bardzo bogaty pobudzający - trzeba uważać aby uzyskać odpowiedni balans parzenia- listki są bardzo wydajne - tak ze nawet ich mała ilość daje dość mocny wyrazisty napar.
Moc naparu daje sie we znaki - 3cia czarka -a bardzo pobudza - trzeba uważać aby podrażnić żołądka .
Drugie parzenie ok. jedna minuta w temp.80℃。
Komentarze
Prześlij komentarz