Longjing 龍井茶 2018 - pierwszy raz w tym roku.
Super autentyczna herbata z certyfikatami " dla wybranych" którym 600zł pln za 100gram nie przeszkadza. W chińskim zwyczaju obdarowywania drogocennymi prezentami herbata Longjing - jako produkt markowy ma tak silną pozycje iż astronomiczny koszt to normalna rzecz. I raczej jest to przykre w skutkach dla zwykłych miłośników dobrych herbat...niestety super wysokie ceny uniemożliwiają zakup dobrej jakości listków za rozsądne pieniądze..
Ewentualnie jak się ma znajomych w Chinach szczególnie takich na kierowniczych stanowiskach to jest możliwość otrzymania herbacianego podarunku i to w bogatej oprawie.Ostatnio popijając herbaty przywiezione z Chin - ma się wrażenie ze nie tylko herbata ale i opakowanie musi być dopracowane ma wzbudzać podziw i zainteresowanie.
Puszki , torebki papierowe , skrzyneczki - im bardziej unikalne, eleganckie - gustowne tym lepiej można zaimponować - bo tu nie chodzi o degustacje samej herbaty .
Cala ta sytuacja z opakowaniem trochę przyćmiewa radość z pierwszych tegorocznych herbat.
Tegoroczny Xihu Longjing 2018---listki ładnie obrobione.
Przy zalaniu szklanki przestudzonym wrzątkiem o temp. ok.80℃ - w powietrzu zaczyna ulatniać się aromat świeżej herbaty Longjing
Po ok. 1minucie - udaje sie pierwsze parznie- delikatny smak bez goryczki . Pojawia sie smak typowy dla herbaty longjing.
Dowiedziałem się ze trzeba bylo odczekać 1 tydzień po obrabaniu lisci - tak żeby " samk się ustabilizował"
Drugie parzenie - ok. 2minuty w temperaturze 80℃ - liście rozwijają sie . Mozna by te herbatę zaparzyc nawet w 90℃ ...
Obserwacje - parzenie w szklance jak Chinczycy -- to robia w przypadku delikatnych herbat zielonych.
Certyfikaty informują ze jest to Xihu Longjing z okolic miasta Hangzhou. Sama herbata tez przywieziona z Hangzhou-- więc raczej prawdziwa. Trzeba pamiętać ze w Chinach im dalej od miejsca upraw sławnych herbat tym trudniej kupić prawdziwą- bo przypadku Longjing istnieje pokaźna produkcja w innych prowincjach ale sprzedawana pod nazwą Xihu Longjing 西湖 龍井茶.Dobrze mieć na uwadze specyfikę chińskiej rzeczywistości.
Super autentyczna herbata z certyfikatami " dla wybranych" którym 600zł pln za 100gram nie przeszkadza. W chińskim zwyczaju obdarowywania drogocennymi prezentami herbata Longjing - jako produkt markowy ma tak silną pozycje iż astronomiczny koszt to normalna rzecz. I raczej jest to przykre w skutkach dla zwykłych miłośników dobrych herbat...niestety super wysokie ceny uniemożliwiają zakup dobrej jakości listków za rozsądne pieniądze..
Ewentualnie jak się ma znajomych w Chinach szczególnie takich na kierowniczych stanowiskach to jest możliwość otrzymania herbacianego podarunku i to w bogatej oprawie.Ostatnio popijając herbaty przywiezione z Chin - ma się wrażenie ze nie tylko herbata ale i opakowanie musi być dopracowane ma wzbudzać podziw i zainteresowanie.
西湖 龍井茶
Papierowy szary worek - "udawanie prostoty " jak za czasów kiedy wszystkie ogrody herbaciane były upaństwowione - nikt nie myślał o konkurencji jak tu się przebić wśród tysięcy producentów herbat Longjing..Czasy " rewolucji kulturalnej " dawno się skończyły - nostalgiczny prosty szary papier dobrze pełni swoją rolę Ale ogólnie to co się dzieje w biznesie herbacianym można nazwać " Przerost treści nad formą " - i to nie tylko moje osobiste zdanie..
Puszki , torebki papierowe , skrzyneczki - im bardziej unikalne, eleganckie - gustowne tym lepiej można zaimponować - bo tu nie chodzi o degustacje samej herbaty .
Cala ta sytuacja z opakowaniem trochę przyćmiewa radość z pierwszych tegorocznych herbat.
Tegoroczny Xihu Longjing 2018---listki ładnie obrobione.
Przy zalaniu szklanki przestudzonym wrzątkiem o temp. ok.80℃ - w powietrzu zaczyna ulatniać się aromat świeżej herbaty Longjing
Po ok. 1minucie - udaje sie pierwsze parznie- delikatny smak bez goryczki . Pojawia sie smak typowy dla herbaty longjing.
Dowiedziałem się ze trzeba bylo odczekać 1 tydzień po obrabaniu lisci - tak żeby " samk się ustabilizował"
Drugie parzenie - ok. 2minuty w temperaturze 80℃ - liście rozwijają sie . Mozna by te herbatę zaparzyc nawet w 90℃ ...
Obserwacje - parzenie w szklance jak Chinczycy -- to robia w przypadku delikatnych herbat zielonych.
Certyfikaty informują ze jest to Xihu Longjing z okolic miasta Hangzhou. Sama herbata tez przywieziona z Hangzhou-- więc raczej prawdziwa. Trzeba pamiętać ze w Chinach im dalej od miejsca upraw sławnych herbat tym trudniej kupić prawdziwą- bo przypadku Longjing istnieje pokaźna produkcja w innych prowincjach ale sprzedawana pod nazwą Xihu Longjing 西湖 龍井茶.Dobrze mieć na uwadze specyfikę chińskiej rzeczywistości.
Komentarze
Prześlij komentarz