Hongkong- doswiadczenia z herbacianą kulturą Chin i cos wiecej Cha chaan teng 茶餐廳 Tiet Kwun Yum

W Hong Kongu bez problemu- doświadczymy czym jest klasyczna chińska ......



 kultura  herbaty  która ma wiele oblicz od zwyklego popijania  ciemnych herbat typu pu-erh  do bardzo dopracowanych  artystycznych  spotkań herbacianych. Nie  wspominając   o najpopularniejszej  czyli bubble  tea   mieszance  herbaty  z innymi  słodkimi  skladnikami  serwowanenej  w plastikowym  kubku..Ale to już  ogólnie chiński  trend  zdobywający nowe terytoria jak Wietnam czy nawet trafia to do Polski.  Nawet nie wiem czy  tego typu napoje..klasyfikowac jako herbata.? Bo zamiast herbaty może  to być  także  kawa.


Bubble cafe....ten sam rodzaj napoju  co Bubble tea  - wynalazek  z Tajwanu.
Co uniklane w Hong Kongu...?
Isnieje  multi- kulti powstale w okresie przynalazeznosci do Imperium Brytyjskiego. Wplywy kolonialne odnajdziemy raczej  zwyklej niewyrafinowanej kulturze kulinarnej  gdzie herbata pelni podobna funkcje jak tak  kupowana w polskich marketach .W Hong Kongu  powstała  tradycja  stołówek  zwanych  Cha chaan teng  茶餐廳  gdzie  oferowane  są  posiłki  za przystępną cenę oraz herbaty zrobione  z najbardziej niskojakosciowych mieszanek często z dodatkiem mleka.To jest zachodni styl traktowania herbaty tylko jako produktu  spożywczego,  Do takich miejsc przychodzi  się zjeść a nie doszukiwać sie  dobrodziejstw jakie dostarcza starannie przygotowany napar


  Chińskie zwyczaje  herbaciane   w Hong Kongu ?-  co to znaczy ?  Trudno powiedziec bo Chiny sa tak wielkie i różnorodne iż herbata na północy np.w Harbinie jest czymś innym niz na zachodzie np. w Czendu (Syczuan)  inaczej bedzie w przygranicznych okolicach  prow.Yunnanu .  Hong Kong kulturowo należy do prowicji Guandong ( Kanton)  - tutaj tradycyjnie pije sie np,  oolongi  przede wszystkim Tie Guyanyin  (nazywa  Tiet Kwun Yum ) a najwiekszym wplywem na chinska kulture herbaty  jest rozpropagowanie herbat ciemnych typu pu-erh. Herbata zawsze towarzyszy wszelkim spotkania czy to towarzyskim czy rodzinnym a wraz ze wzbogaceniem sie mieszkancow Hong Kongu  zaczeto   poszukiwac coraz lepszych herbat. To wlanie tutaj na w latach 80tych ubieglego wieku  zaczeto kolekcjonowac i klasyfikowac herbaty dojrzewajace. Zainteresowanie kolekcjami przenioslo na Tajwan a obecnie znajdziemy pasjonatow pu-erhow na calym swiecie,   

W Hong Kongu pasjonowanie kolekcjami ciemnych herbat czy artystyczne przygotowanie naparu w tradycjnym zestawie to raczej niszowa drogocenna rozrywka  choć można spotkać  "jednostki " traktuja herbate jako filozowie .Ludzie herbaty  maja kilka stowarzyszen, prowadzone sa kursy i spotkania - jednym z najbardziej znaych miejsc herbacianych jest Flagstaff House Museum of Tea Ware
  ...

Komentarze