W Hong Kongu bez problemu- doświadczymy czym jest klasyczna chińska ......
kultura herbaty która ma wiele oblicz od zwyklego popijania ciemnych herbat typu pu-erh do bardzo dopracowanych artystycznych spotkań herbacianych. Nie wspominając o najpopularniejszej czyli bubble tea mieszance herbaty z innymi słodkimi skladnikami serwowanenej w plastikowym kubku..Ale to już ogólnie chiński trend zdobywający nowe terytoria jak Wietnam czy nawet trafia to do Polski. Nawet nie wiem czy tego typu napoje..klasyfikowac jako herbata.? Bo zamiast herbaty może to być także kawa.
Bubble cafe....ten sam rodzaj napoju co Bubble tea - wynalazek z Tajwanu.
Co uniklane w Hong Kongu...?
Isnieje multi- kulti powstale w okresie przynalazeznosci do Imperium Brytyjskiego. Wplywy kolonialne odnajdziemy raczej zwyklej niewyrafinowanej kulturze kulinarnej gdzie herbata pelni podobna funkcje jak tak kupowana w polskich marketach .W Hong Kongu powstała tradycja stołówek zwanych Cha chaan teng 茶餐廳 gdzie oferowane są posiłki za przystępną cenę oraz herbaty zrobione z najbardziej niskojakosciowych mieszanek często z dodatkiem mleka.To jest zachodni styl traktowania herbaty tylko jako produktu spożywczego, Do takich miejsc przychodzi się zjeść a nie doszukiwać sie dobrodziejstw jakie dostarcza starannie przygotowany napar
Chińskie zwyczaje herbaciane w Hong Kongu ?- co to znaczy ? Trudno powiedziec bo Chiny sa tak wielkie i różnorodne iż herbata na północy np.w Harbinie jest czymś innym niz na zachodzie np. w Czendu (Syczuan) inaczej bedzie w przygranicznych okolicach prow.Yunnanu . Hong Kong kulturowo należy do prowicji Guandong ( Kanton) - tutaj tradycyjnie pije sie np, oolongi przede wszystkim Tie Guyanyin (nazywa Tiet Kwun Yum ) a najwiekszym wplywem na chinska kulture herbaty jest rozpropagowanie herbat ciemnych typu pu-erh. Herbata zawsze towarzyszy wszelkim spotkania czy to towarzyskim czy rodzinnym a wraz ze wzbogaceniem sie mieszkancow Hong Kongu zaczeto poszukiwac coraz lepszych herbat. To wlanie tutaj na w latach 80tych ubieglego wieku zaczeto kolekcjonowac i klasyfikowac herbaty dojrzewajace. Zainteresowanie kolekcjami przenioslo na Tajwan a obecnie znajdziemy pasjonatow pu-erhow na calym swiecie,
W Hong Kongu pasjonowanie kolekcjami ciemnych herbat czy artystyczne przygotowanie naparu w tradycjnym zestawie to raczej niszowa drogocenna rozrywka choć można spotkać "jednostki " traktuja herbate jako filozowie .Ludzie herbaty maja kilka stowarzyszen, prowadzone sa kursy i spotkania - jednym z najbardziej znaych miejsc herbacianych jest Flagstaff House Museum of Tea Ware
...
kultura herbaty która ma wiele oblicz od zwyklego popijania ciemnych herbat typu pu-erh do bardzo dopracowanych artystycznych spotkań herbacianych. Nie wspominając o najpopularniejszej czyli bubble tea mieszance herbaty z innymi słodkimi skladnikami serwowanenej w plastikowym kubku..Ale to już ogólnie chiński trend zdobywający nowe terytoria jak Wietnam czy nawet trafia to do Polski. Nawet nie wiem czy tego typu napoje..klasyfikowac jako herbata.? Bo zamiast herbaty może to być także kawa.
Co uniklane w Hong Kongu...?
Isnieje multi- kulti powstale w okresie przynalazeznosci do Imperium Brytyjskiego. Wplywy kolonialne odnajdziemy raczej zwyklej niewyrafinowanej kulturze kulinarnej gdzie herbata pelni podobna funkcje jak tak kupowana w polskich marketach .W Hong Kongu powstała tradycja stołówek zwanych Cha chaan teng 茶餐廳 gdzie oferowane są posiłki za przystępną cenę oraz herbaty zrobione z najbardziej niskojakosciowych mieszanek często z dodatkiem mleka.To jest zachodni styl traktowania herbaty tylko jako produktu spożywczego, Do takich miejsc przychodzi się zjeść a nie doszukiwać sie dobrodziejstw jakie dostarcza starannie przygotowany napar
Chińskie zwyczaje herbaciane w Hong Kongu ?- co to znaczy ? Trudno powiedziec bo Chiny sa tak wielkie i różnorodne iż herbata na północy np.w Harbinie jest czymś innym niz na zachodzie np. w Czendu (Syczuan) inaczej bedzie w przygranicznych okolicach prow.Yunnanu . Hong Kong kulturowo należy do prowicji Guandong ( Kanton) - tutaj tradycyjnie pije sie np, oolongi przede wszystkim Tie Guyanyin (nazywa Tiet Kwun Yum ) a najwiekszym wplywem na chinska kulture herbaty jest rozpropagowanie herbat ciemnych typu pu-erh. Herbata zawsze towarzyszy wszelkim spotkania czy to towarzyskim czy rodzinnym a wraz ze wzbogaceniem sie mieszkancow Hong Kongu zaczeto poszukiwac coraz lepszych herbat. To wlanie tutaj na w latach 80tych ubieglego wieku zaczeto kolekcjonowac i klasyfikowac herbaty dojrzewajace. Zainteresowanie kolekcjami przenioslo na Tajwan a obecnie znajdziemy pasjonatow pu-erhow na calym swiecie,
W Hong Kongu pasjonowanie kolekcjami ciemnych herbat czy artystyczne przygotowanie naparu w tradycjnym zestawie to raczej niszowa drogocenna rozrywka choć można spotkać "jednostki " traktuja herbate jako filozowie .Ludzie herbaty maja kilka stowarzyszen, prowadzone sa kursy i spotkania - jednym z najbardziej znaych miejsc herbacianych jest Flagstaff House Museum of Tea Ware
...
Komentarze
Prześlij komentarz