Gou Gu Nao - zielona herbata 江西遂川  狗牯脑茶 Jiāngxī Suì chuān: Gǒu gǔ nǎo chá

Ładna pogoda -  ciepłe dni - nic tylko wykorzystać okazję do delektowania się naparami  przy otwartym oknie. Dodatkowo naturalnie układa się chronologia przy dobieraniu herbaty.



 Tym razem  aby ucieszyć zmysły dobrym smakiem, aromatem i kolorem, zostały zaparzone listki wysokiej jakości  herbaty o nazwie . Gou Gu Nao (狗牯脑)  o której pisałem kiedyś tutaj >  było to w styczniu 2016 roku. Czasy  się  zmieniają herbata jest nawet dostępna w Polsce , w zeszłym roku w sierpniu 2017- bloger  Cappy Bara -zrobił ostatni wpis na swoim Herbacianym Blogu - właśnie o : Gǒu gǔ nǎo chá.  Może czas wznowić  herbaciane blogowanie i dzielić się herbacianymi przygodami ?


Ostanie doświadczenia  zainspirowały  do w przygotowania  czegoś specjalnego  z zaufanych źródeł..
. Gou Gu Nao (狗牯脑) została zakupiona w mieście Ganzhou ( 赣州市) w jednej z nielicznych  herbaciarni jakie znajdziemy w tym historycznym mieście. Miasto  położone jest kilkadziesiąt kilometrów od miejsca upraw  czyli okolice  Suì chuān 遂川 góra Gou Gu Nao 狗牯腦山。
 Według  lokalnej  dokumentacji  herbatę  1796 roku rozpoczęto pierwsze uprawy tej herbaty która w dniu dzisiejszym jest z najważniejszych herbat prowincji  Jiāngxī (江西 ).
Miejsce  w którym kupiłem Gou Gu Nao - znalazłem przypadkowo gdyż zauważyłem lampiony z napisem  茶館 (Cháguǎn ) co tłumaczy się jako herbaciarnia.



Wnętrze typowego chińskiego  sklepu z herbatami. Właścicielka zaoferowała  herbatę do degustacji
w kilku wersjach jakościowych. Można sobie wybrać tę która najbardziej smakuje gdzie czasem cena też nie jest wysoka. Należy pamiętać że nie wszystkie herbaty zielone są najlepsze z najwcześniejszych zbiorów. Co ciekawe zaczęto produkować  Gou Gu Nao (狗牯脑) w wersji 100% oksydowanej..


Parzona w temperaturze ok. 80℃ - przez ok.40 sekund kiedy liście zaczynają  się rozwijać. Ciekawe jest naczynie - kwadratowy " kufelek z  sitkiem".
Chińczycy powszechnie używają szkła  do przygotowania  herbat zielonych :
 - można podziwiać patrzące się listki.
- szkło nie utrzymuje wysokich temperatur  a w przypadku zielonych herbat nie będzie to wielkim problemem  .

                                                   
 Ganzhou ( 赣州市)    odbudowane  stare mury obronne 

Powodem odwiedzin Ganzhou ( 赣州市) była chęć poznania historycznych miejsc gdzie pisano herbaciane wiersze. Niestety klasycznych herbacianych  miejsc w dniu obecnym prawie nie ma . Miasto promuje kulturę chińskiej społeczności określanych jako Hakka -  którzy  piją Lei cha (擂茶) - mieszankę liści herbaty ze zmielonymi  orzechami i innymi ziarnami. ( Podobnie jak na Tajwanie.)

 o herbacie  Gou Gu Nao (狗牯脑)

 Gaiwan - którego używam  -jest praktycznie nie do kupienia bo to zabytek z ubiegłego wieku. Takie przedmioty szklane produkowano w latach 90 tych - kiedy zaczynał rozwijać się biznes herbaciany w Chinach. Teraz  jest nie do pomyślenia aby robić tak toporne naczynia - szkło jest grube , przypomina to naczynia laboratoryjnie a nie delikatne  jak współczesne gaiwany.  Bardzo uważam żeby nie rozbić tych zabytkowych już utensyliów herbacianych.



O ile pamięć mnie nie myli to przedstawiana w styczniu 2016 roku herbata Gou Gu Nao (狗牯脑) była  o wiele gorszym jakościowo sortem. Kupiona w Jingdezhen mieście oddzielonym o setki kilometrów od ogrodów herbacianych  wSuì chuān 遂川 .




Tym razem za kupiona kilka niedaleko od miejsca upraw - i większy  wybór  a ceny niskie.


  Smak i wygląd dzisiejszej herbaty przypomina  Biluochun ( 碧螺春) z prowincji Jiangsu. Obie te herbaty są  delikatne,  szybko i łatwo ulegają zwietrzeniu. Okres" świeżości" jest krotki, te herbaty wymagają  szczególnych warunków w przechowywaniu .



Dzieki Gou Gu Nao (狗牯脑) powróciła na chwilę" wiosenna  pogoda" wraz herbatą o świeżym    przyjemnym smaku.


                     To chyba ostanie z ciepłych dni - drzewa  bardzo zmieniły swoją aparycję.



Listki były zwijane w spiralki podobnie jak jest to z herbatą Biluochun ( 碧螺春) .

Komentarze