Dzisiaj chcę przedstawić dwa różne oblicza zielonej herbaty Sencha:
-Tanazawacha (丹沢銘茶在来) z prefektury Kanagwa.
-Onocha (小野茶) - z prefektury Yamaguchi.
Obie pochodzą z wyspy Honshiu, ale należy tu dodać, iż miejsca upraw tych herbat są dość odlegle od siebie- jedno znajduje się w prefekturze Kanagawa, w pobliżu Tokio a drugie w prefekturze Yamaguchi na samym południowym krańcu wyspy. Ale nie położenie geograficzne czyni te herbaty że mają inne oblicza.
-Onocha " TAKE " to kultywar yabukita
-Tanazwacha - z historycznie występującego tam krzewu czyli zairai.
Hadano Tanzawa zairai jisei (丹沢銘茶 在来 自生) pochodzi z niewielkiej rodzinnej firmy Wasabiya w okolicach Hadano w prefekturze Kanagawa - około 60km od Tokio. Ogrody herbaciane położone są u podnóża góry Tanzawa. Miejsca znanego z czystej wody i częstych mgieł. Jest to raczej niszowy region upraw herbaty.
Onocha (小野茶) pochodzi z okolic miasta Ube (宇部市 ) i jest to największe i najbardziej znane miejsce upraw w prefekturze Yamaguchi . Plantacje herbaty rozpościerają się na powierzchni ok.100hektarów czyniąc tym największym terenem herbacianym w tym rejonie Japonii. Producentem jest firma Yamaguchi Chagyo.
Zarówno Onocha jak i Hadano Tanzawa opakowane są w podobny sposób: charakterystyczne 100 gramowe paczuszki z ciekawym opracowaniu graficznym typowym dla herbat japońskich.
Po zaparzeniu w wodzie o temperaturze 70 C pojawiły się napary podobne w zielonkawo-żółtym kolorze. Tak że trudno doszukać się różnic jeśli chodzi o barwę naparu...
小野茶 ONO cya ( 竹)
Liście Ono cha wskazują, iż jest herbatą ze starszych liści a smak można określić jako między sencha i bancha. Jest to dobra łagodna herbata, w której nie dominują trawiasto- warzywne akcenty charakterystyczne dla wysokiej jakości sencha. Herbata z prefektury Yamaguchi ma ciekawą historię: w okresie Edo była wysyłana do stolicy pod nazwa "Bouchoucha" (防長茶). O warunkach klimatycznych i glebowych powstanie opis przy następnej okazji przygotowania herbat z Yamaguchi.
-Tanazawacha (丹沢銘茶在来) z prefektury Kanagwa.
-Onocha (小野茶) - z prefektury Yamaguchi.
Obie pochodzą z wyspy Honshiu, ale należy tu dodać, iż miejsca upraw tych herbat są dość odlegle od siebie- jedno znajduje się w prefekturze Kanagawa, w pobliżu Tokio a drugie w prefekturze Yamaguchi na samym południowym krańcu wyspy. Ale nie położenie geograficzne czyni te herbaty że mają inne oblicza.
-Onocha " TAKE " to kultywar yabukita
-Tanazwacha - z historycznie występującego tam krzewu czyli zairai.
Hadano Tanzawa zairai jisei (丹沢銘茶 在来 自生) pochodzi z niewielkiej rodzinnej firmy Wasabiya w okolicach Hadano w prefekturze Kanagawa - około 60km od Tokio. Ogrody herbaciane położone są u podnóża góry Tanzawa. Miejsca znanego z czystej wody i częstych mgieł. Jest to raczej niszowy region upraw herbaty.
Onocha (小野茶) pochodzi z okolic miasta Ube (宇部市 ) i jest to największe i najbardziej znane miejsce upraw w prefekturze Yamaguchi . Plantacje herbaty rozpościerają się na powierzchni ok.100hektarów czyniąc tym największym terenem herbacianym w tym rejonie Japonii. Producentem jest firma Yamaguchi Chagyo.
Zarówno Onocha jak i Hadano Tanzawa opakowane są w podobny sposób: charakterystyczne 100 gramowe paczuszki z ciekawym opracowaniu graficznym typowym dla herbat japońskich.
Po zaparzeniu w wodzie o temperaturze 70 C pojawiły się napary podobne w zielonkawo-żółtym kolorze. Tak że trudno doszukać się różnic jeśli chodzi o barwę naparu...
小野茶 ONO cya ( 竹)
Liście Ono cha wskazują, iż jest herbatą ze starszych liści a smak można określić jako między sencha i bancha. Jest to dobra łagodna herbata, w której nie dominują trawiasto- warzywne akcenty charakterystyczne dla wysokiej jakości sencha. Herbata z prefektury Yamaguchi ma ciekawą historię: w okresie Edo była wysyłana do stolicy pod nazwa "Bouchoucha" (防長茶). O warunkach klimatycznych i glebowych powstanie opis przy następnej okazji przygotowania herbat z Yamaguchi.
Hadano Tanzawa zairai jisei (丹沢銘茶 在来 自生) - można przetłumaczyć jako: "Hadano Tanzawa zairai z własnych upraw". Czyli jest to herbata powstała na bazie listków krzewu, którego nikt nie posadził ani nie uprawiał. Nie wiem na ile jest w tym prawdy. Ale po zaparzeniu dobrze tej herbaty okazało się, iż posiada ona pewnego rodzaju goryczkę nie wyczuwalną przy herbatach powstałychna bazie listków znanych kultywarów. Rodzinna firma Wasabiya wytwarza kilka rodzajów sencha, houjicha czy nawet wakoucha.
Bardzo dobrze obrobione drobne listki wskazują, iż herbata powstała na bazie młodych listków z pierwszych zbiorów; w przeciwieństwie do Ono-cha ( TAKE竹) ta herbata jest bardziej pobudzająca, bliska smakowi herbatom wytarzanym w pobliskiej prefekturze Shizuoka.
Tanazawacha jisei zairai oraz Onocha to dwie herbaty japońskie, które ukazują jak inna i różnorodna może być herbata sencha. Być może w spotkaniu z japońskimi herbatami natrafimy na takie niszowe herbaty niedostępne w sieciowych sklepach.
Zarówno
Ono cha www.onocha.com
Hadano Tanzawa www.wasabiya.jp
mają swoje strony internetowe - niestety przeznaczone są dla krajowych japońskich odbiorców.
Komentarze
Prześlij komentarz