Centrum Kultury Zamek Wrocław- Międzynarodowy Dzień Herbaty,-Festiwal Spotkania.
Najrzadsze i najciekawsze herbaty ze zbiorów Sayamy ??? Prezentacja.
Sala degustacyjna --- przywiezione z wypraw 2018 roku- herbaty czeka podział na ciekawe i niszowe.....
Najbardziej trudnodostępna niszowa?
Herbata Anxi Tie Guanyin Shú chá - to super ciekawostka - trafi na festiwal dzięki nawiązaniu znajomości ze osobami specjalizującymi się w sprowadzaniu herbaty tylko dla jednego regionu -obszaru w prowincji Guandong. Chodzi tutaj o pewne miejsce w Chianch gdzie herbata jest bardzo ważna w życiu codziennym i dosłownie pita jest w każdym każdym miejscu i przez wszystkich.
Ten typ Anxi Tie Guanyin jest robiony specjalnie dla lokalnych koneserów w rejonie Chaoshan (潮汕) - ojczyźnie współczesnego gong-fu cha. Jest to specjalistyczna Tie Guanyin która na rynki zagraniczne czy do Pekinu raczej nie trafia. Do Polski dotarła dzięki znajomości z rodziną o nazwisku Wang( 王) od kilku pokoleń wytwarzają Tie Guanyin, W miejscu pochodzenia czyli Anxi ( 安渓) istnieje rozbudowany system dystrybucji. Unikatowość tej Tie Guanyin polega na tym że ten typ robiony jest dla oddziału w Shantou ( 汕頭分會(Shàntóu fēnhuì)) - a zgodnie z wymogami - preferencjami w Chaoshan. Jeśli chodzi o smak - jest tradycyjny dostosowany do lokalnego jedzenia.
Co interesujące ???? Ciekawostką jest proces produkcji zawarty w nazwie: 熟茶 Shú chá , co jednak nie powinno się kojarzyć z Shu Pu-erh. Według wyjaśnień pana Wang - finalne metody obróbki cieplnej podobne są do tych jak w górach Wuyi gdzie podaje się procesowi przypiekania ( prażenia ,palenia ) w specjalnych koszach bambusowych nad węglem drzewnym -a to obecnie drogocenna , pracochłonna obróbka.
Anxi Tie Guanyin (Shú chá) - oznacza specjalnie lekko przypiekany gatunek. Tę herbatę cechuje przyjemny, klasyczny tradycyjny smak i aromat typowy bo zrobiony jest z listków krzewów odmiany Tie Guan Yin.( p.. Jest rozprowadzana przesz oficjalne kanały-(dla tego ta czerwona gwiazda ) .. w miejsca gdzie dociera ma " neo folkloru herbacianego " z dekoracjami typu tea-pet plus wszelkie inne ozdoby. U Pana Wang - w oficynie było surowo - z umeblowaniem jak w aptece. Zaobserwować można troche inny styl kultury picia herbaty.- brzmi to może głupio- herbata to produkt który trafia do gabinetów wysoko postawionych urzędników. Wiadomo notable muszą mieć dobrej jakości herbaty. Nie tylko wynika to ze snobizmu czy osobistych upodobań..Tak właśnie da się odczuć niuanse kulturowe w Chaoshan (潮汕)
Ponieważ jest to herbata koneserska dla osób, które są obeznane w parzeniu herbaty oolong -Tie Guan Yin o, dlatego sugerowane jest przygotowywanie w stylu gong-fu: zalewanie wrzącą wodą, w małym czajniczku z dość dużą ilością liści na kilkanaście sekund; w rezultacie otrzymujemy 10 i więcej parzeń, gdzie napary zachowują niezmiennie delikatny, bezgoryczkowy charakter.
Ponieważ jest to herbata koneserska dla osób, które są obeznane w parzeniu herbaty oolong -Tie Guan Yin o, dlatego sugerowane jest przygotowywanie w stylu gong-fu: zalewanie wrzącą wodą, w małym czajniczku z dość dużą ilością liści na kilkanaście sekund; w rezultacie otrzymujemy 10 i więcej parzeń, gdzie napary zachowują niezmiennie delikatny, bezgoryczkowy charakter.
Tak cieszy że Anxi Tie Guanyin (Shú chá) będzie obecna na festiwalu że udało się ją sprowadzić - to rzadka okazja skosztowania unikatu.
eh... te nie profesjonalne zdjęcia --- robione telefonem....nie to samo co wykonane dobrym aparatem przez fachowca... no nic może innym razem..
Wracając do spraw festiwalu - wydaje mi się że herbaty przywiezione przez mistrzynię p, Prak z Korei - mogą być ciekawym kąskiem.
A do skosztowania będzie;
발효차 Balhyo cha (czyt.: Parjo-cza)
세작 덖음차 Sejak deokkeum-cha czyli Podpiekany Sejak (czyt.: sedziak)
Bardzo wysokiej klasy wyselekcjonowane herbaty koreańskie.....
I to chyba nie wszystko bo myślę o prezentacji herbat wietnamskich..z dzikich drzew ;Shan Tuyet
..kiszonej japońskiej Awa-bancha...
oraz jedynych na świecie zestawie herbat naszego znajomego kreatywnego Toshifumi Shibamoto.
to daje pewność że taka mieszanka będzie ciekawa i niecodzienna....
Komentarze
Prześlij komentarz