To już następna herbata otrzymana jako podarunek.
Kin czyli ZŁOTO 金 - Bardzo enigmatyczny tytuł .
Dziś parzenie japonskiej fukamaushi z ogrodow Chiran ( 知覧茶園) - wyspa Kyushu. Herbata wyprodukowana przez firmę Niatao (仁田尾 ) z miasta Minami Kyushu.
Uprawy Chiran są uznawane jako jedne z najlepszych jakościowo w prefekturze Kagoshima. Herbata z tego rejonu jest dość znana w całej Japonii oraz dostępna w wielu miejscach. Istnieje cały szeroki wachlarz jakościowy.
Tutaj opis producenta;
Fukamushi - KIN - w naparze łatwo da się odczuć słodkie akcety (twz amami ), oraz przyjemny lekki smak umami.. Jest. to herbata wysokiej jakosci powstała przy użyciu najlepszych technik produkcji.
Przygotowanie -
Fukamaushi cha- ze względu na bardzo rozdrobnione listki powinna być podawana w specjalininym czajniku z metalową siatką - jeśli tego nie ma - to parzenie herbaty będzie trudne.
Celowo przygotowana w szklanym dzbanku aby pokazać jak niewygodnie i niewydajne jest parzenie fukamushi w niedostosowanym naczyniu. Fusy herbaciane po zaparzeniu tworzą papkę która zapycha sitko w przykrywce. Trzeba się nieźle nagimnastykowac aby herbate przelać do czarki.
Godnym uwagi jest fakt iż fukamushi cha nie ma zbyt dużych wymagań jeśli chodzi o wodę , czy temperaturę a nawet czas parzenia. Mocny wyrazisty smak nie jest trudny do otrzymania.
Kolor prezentuje się przepięknie - można dać na Istagram- bo tam chodzi o wizualne efekty...Taki intensywny zielony kolor chakterystyczny jest tylko dla herbat japońskich.
Kin czyli ZŁOTO 金 - Bardzo enigmatyczny tytuł .
Dziś parzenie japonskiej fukamaushi z ogrodow Chiran ( 知覧茶園) - wyspa Kyushu. Herbata wyprodukowana przez firmę Niatao (仁田尾 ) z miasta Minami Kyushu.
Uprawy Chiran są uznawane jako jedne z najlepszych jakościowo w prefekturze Kagoshima. Herbata z tego rejonu jest dość znana w całej Japonii oraz dostępna w wielu miejscach. Istnieje cały szeroki wachlarz jakościowy.
Tutaj opis producenta;
Fukamushi - KIN - w naparze łatwo da się odczuć słodkie akcety (twz amami ), oraz przyjemny lekki smak umami.. Jest. to herbata wysokiej jakosci powstała przy użyciu najlepszych technik produkcji.
Przygotowanie -
Fukamaushi cha- ze względu na bardzo rozdrobnione listki powinna być podawana w specjalininym czajniku z metalową siatką - jeśli tego nie ma - to parzenie herbaty będzie trudne.
Celowo przygotowana w szklanym dzbanku aby pokazać jak niewygodnie i niewydajne jest parzenie fukamushi w niedostosowanym naczyniu. Fusy herbaciane po zaparzeniu tworzą papkę która zapycha sitko w przykrywce. Trzeba się nieźle nagimnastykowac aby herbate przelać do czarki.
Godnym uwagi jest fakt iż fukamushi cha nie ma zbyt dużych wymagań jeśli chodzi o wodę , czy temperaturę a nawet czas parzenia. Mocny wyrazisty smak nie jest trudny do otrzymania.
Kolor prezentuje się przepięknie - można dać na Istagram- bo tam chodzi o wizualne efekty...Taki intensywny zielony kolor chakterystyczny jest tylko dla herbat japońskich.
Komentarze
Prześlij komentarz