ZAPCHANY DZBANEK oraz- Nitao fukamushi Chirancha KIN - 仁田尾 深蒸し茶 知覧茶園 (金)

To już następna herbata otrzymana jako podarunek.

Kin  czyli ZŁOTO  金  - Bardzo enigmatyczny tytuł .
Dziś parzenie japonskiej  fukamaushi z ogrodow  Chiran ( 知覧茶園) - wyspa Kyushu.  Herbata wyprodukowana przez firmę Niatao  (仁田尾  ) z miasta  Minami Kyushu.
Uprawy Chiran są uznawane jako jedne z najlepszych jakościowo w  prefekturze Kagoshima.  Herbata  z tego rejonu jest dość znana w całej Japonii oraz dostępna w wielu miejscach. Istnieje cały szeroki wachlarz jakościowy.


Tutaj opis producenta;
 Fukamushi - KIN -  w naparze  łatwo da się odczuć słodkie akcety (twz amami  ),  oraz przyjemny lekki smak umami.. Jest. to herbata wysokiej jakosci powstała przy użyciu najlepszych technik produkcji.


Przygotowanie -
Fukamaushi cha- ze względu na bardzo rozdrobnione listki powinna być  podawana  w specjalininym czajniku z metalową siatką - jeśli tego nie ma - to parzenie herbaty  będzie trudne.


Celowo przygotowana w szklanym dzbanku aby pokazać jak niewygodnie i niewydajne   jest parzenie fukamushi w niedostosowanym naczyniu.  Fusy herbaciane po zaparzeniu tworzą papkę która zapycha  sitko w przykrywce.  Trzeba  się nieźle nagimnastykowac aby herbate przelać do czarki.


Godnym uwagi jest fakt iż fukamushi cha nie ma zbyt dużych wymagań jeśli chodzi o wodę , czy temperaturę a nawet czas parzenia. Mocny wyrazisty smak nie jest trudny do otrzymania.



Kolor prezentuje się przepięknie -  można dać na Istagram-  bo tam  chodzi o wizualne efekty...Taki intensywny zielony kolor chakterystyczny jest tylko dla herbat japońskich.


                                                                 


Komentarze