Matcha- Wykłady - historia i obecna sytuacja herbaty  

Tokio jest bardzo dobrym miejscem jeśli chodzi o zdobywanie wiedzy na tematy herbaciane.


Uczęszczanie na wykłady i  profesjonalne warsztaty ukazuje  jak bardzo wiele jest do poznawania czy praktykowania, jak bogata i ciekawa jest historia herbaty. Już od kilku lat stowarzyszenie "Japan Tea Club  " (現代喫茶人の会  ) organizuje cykle prezentacji  na tematy herbat japońskich . 3-ciego marca (2019 roku)  odbył  się 4 godzinny wykład  na temat : " Historia i współczesne oblicze herbaty - matcha".


Było to bardzo pouczające gdyż prezentację  prowadził jeden z najbardziej cenionych specjalistów badacz historii mtacha  pan. Hideki Kuwabara.  Pochodzący  z Uji w 4-tym pokoleniu właściciel  tradycyjnego  przedsiębiorstwa  herbacianego  - oraz badacz japońskich tradycji upraw i produkcji. J Prace  nad opisem historii herbaty matcha   trwają od  ponad 30 lat.  Jest uznanym specjalistą..
 a rodzinne powiązania z  Uji - ojczyzną japońskiej herbaty , pozwalają na wypowiedzi zgodne z lokanymi  zwyczajami .
                                                            " Herbaciana mapa - rejonu Uji"


Wykład był dość trudny bo trzeba mieć już  rozeznanie w historii rozwoju herbat w Japonii..( nie wspominam ze był prowadzony po japońsku.)


Streszczenia  nie będzie bo tematy zbyt odległe od zachodniego pojmowania  tematu herbaty, wątek za bardzo związany z  japońską rzeczywistością..  więc wypada  przedstawić kilka ciekawych uwag wykładowcy:

-Pamiętajmy  że ..tradycja  wytwarzania  matcha w rejonie UJI ma mniej niż 500 lat -  drugi najstarszy rejon Nishio -to  100 letnia historia.
Inne nowe miejsca produkcji  jak  Fukouka , Kagoshima czy Shizuoka..nie mają  tradycji ani specjalistów od produkcji i żeby osiągnąć poziom matcha z UJI -potrzebny jest czas.


- Trwają prace nad  opatentowaniem nazwy" matcha "  tak żeby odróżnić  herbatę powstałą na bazie tencha ( tenćia)  od " pseudo matcha "  produkowanymi  innymi metodami  często podprawianymi  smakowo. 

-Nowoczesne  maszynowe  metody produkcji oraz pakowania  matcha  ..powstały w okresie Meiji.  ( 1868–1912.)
- Dzięki działalności szkół sztuki herbaty Chanoyu  matcha  przetrwała do naszych  czasów i obecnie jest popularna i łatwa do zakupienia .  Okres  Edo (1603–1868) był  czasem kiedy matcha stała się  dostępna na dla średniej klasy społeczeństwa  jak kupcy czy artyści..

- Mało znanym faktem jest  iż przy produkcji matcha z pozostałości robiono herbatę którą  gotowano w czajniko-podobnych naczyniach....były to podwaliny do  wykreowania współczesnej herbaty sencha .



Takie  wykłady są bardzo pouczające - dzięki temu da się  prześledzić jak rozwijały się  tradycje herbaciane. Kontakt z osobami które  nauczają  jest ważny. Następna impreza będzie organizowana  6tego kwietnia.




Uwaga: Matćia - tak po polsku czytamy Matcha  

Komentarze