Tokio jest bardzo dobrym miejscem jeśli chodzi o zdobywanie wiedzy na tematy herbaciane.
Uczęszczanie na wykłady i profesjonalne warsztaty ukazuje jak bardzo wiele jest do poznawania czy praktykowania, jak bogata i ciekawa jest historia herbaty. Już od kilku lat stowarzyszenie "Japan Tea Club " (現代喫茶人の会 ) organizuje cykle prezentacji na tematy herbat japońskich . 3-ciego marca (2019 roku) odbył się 4 godzinny wykład na temat : " Historia i współczesne oblicze herbaty - matcha".
Było to bardzo pouczające gdyż prezentację prowadził jeden z najbardziej cenionych specjalistów badacz historii mtacha pan. Hideki Kuwabara. Pochodzący z Uji w 4-tym pokoleniu właściciel tradycyjnego przedsiębiorstwa herbacianego - oraz badacz japońskich tradycji upraw i produkcji. J Prace nad opisem historii herbaty matcha trwają od ponad 30 lat. Jest uznanym specjalistą..
a rodzinne powiązania z Uji - ojczyzną japońskiej herbaty , pozwalają na wypowiedzi zgodne z lokanymi zwyczajami .
" Herbaciana mapa - rejonu Uji"
Wykład był dość trudny bo trzeba mieć już rozeznanie w historii rozwoju herbat w Japonii..( nie wspominam ze był prowadzony po japońsku.)
Streszczenia nie będzie bo tematy zbyt odległe od zachodniego pojmowania tematu herbaty, wątek za bardzo związany z japońską rzeczywistością.. więc wypada przedstawić kilka ciekawych uwag wykładowcy:
-Pamiętajmy że ..tradycja wytwarzania matcha w rejonie UJI ma mniej niż 500 lat - drugi najstarszy rejon Nishio -to 100 letnia historia.
Inne nowe miejsca produkcji jak Fukouka , Kagoshima czy Shizuoka..nie mają tradycji ani specjalistów od produkcji i żeby osiągnąć poziom matcha z UJI -potrzebny jest czas.
- Trwają prace nad opatentowaniem nazwy" matcha " tak żeby odróżnić herbatę powstałą na bazie tencha ( tenćia) od " pseudo matcha " produkowanymi innymi metodami często podprawianymi smakowo.
-Nowoczesne maszynowe metody produkcji oraz pakowania matcha ..powstały w okresie Meiji. ( 1868–1912.)
- Dzięki działalności szkół sztuki herbaty Chanoyu matcha przetrwała do naszych czasów i obecnie jest popularna i łatwa do zakupienia . Okres Edo (1603–1868) był czasem kiedy matcha stała się dostępna na dla średniej klasy społeczeństwa jak kupcy czy artyści..
- Mało znanym faktem jest iż przy produkcji matcha z pozostałości robiono herbatę którą gotowano w czajniko-podobnych naczyniach....były to podwaliny do wykreowania współczesnej herbaty sencha .
Takie wykłady są bardzo pouczające - dzięki temu da się prześledzić jak rozwijały się tradycje herbaciane. Kontakt z osobami które nauczają jest ważny. Następna impreza będzie organizowana 6tego kwietnia.
Uwaga: Matćia - tak po polsku czytamy Matcha
Uczęszczanie na wykłady i profesjonalne warsztaty ukazuje jak bardzo wiele jest do poznawania czy praktykowania, jak bogata i ciekawa jest historia herbaty. Już od kilku lat stowarzyszenie "Japan Tea Club " (現代喫茶人の会 ) organizuje cykle prezentacji na tematy herbat japońskich . 3-ciego marca (2019 roku) odbył się 4 godzinny wykład na temat : " Historia i współczesne oblicze herbaty - matcha".
Było to bardzo pouczające gdyż prezentację prowadził jeden z najbardziej cenionych specjalistów badacz historii mtacha pan. Hideki Kuwabara. Pochodzący z Uji w 4-tym pokoleniu właściciel tradycyjnego przedsiębiorstwa herbacianego - oraz badacz japońskich tradycji upraw i produkcji. J Prace nad opisem historii herbaty matcha trwają od ponad 30 lat. Jest uznanym specjalistą..
a rodzinne powiązania z Uji - ojczyzną japońskiej herbaty , pozwalają na wypowiedzi zgodne z lokanymi zwyczajami .
" Herbaciana mapa - rejonu Uji"
Wykład był dość trudny bo trzeba mieć już rozeznanie w historii rozwoju herbat w Japonii..( nie wspominam ze był prowadzony po japońsku.)
Streszczenia nie będzie bo tematy zbyt odległe od zachodniego pojmowania tematu herbaty, wątek za bardzo związany z japońską rzeczywistością.. więc wypada przedstawić kilka ciekawych uwag wykładowcy:
-Pamiętajmy że ..tradycja wytwarzania matcha w rejonie UJI ma mniej niż 500 lat - drugi najstarszy rejon Nishio -to 100 letnia historia.
Inne nowe miejsca produkcji jak Fukouka , Kagoshima czy Shizuoka..nie mają tradycji ani specjalistów od produkcji i żeby osiągnąć poziom matcha z UJI -potrzebny jest czas.
- Trwają prace nad opatentowaniem nazwy" matcha " tak żeby odróżnić herbatę powstałą na bazie tencha ( tenćia) od " pseudo matcha " produkowanymi innymi metodami często podprawianymi smakowo.
-Nowoczesne maszynowe metody produkcji oraz pakowania matcha ..powstały w okresie Meiji. ( 1868–1912.)
- Dzięki działalności szkół sztuki herbaty Chanoyu matcha przetrwała do naszych czasów i obecnie jest popularna i łatwa do zakupienia . Okres Edo (1603–1868) był czasem kiedy matcha stała się dostępna na dla średniej klasy społeczeństwa jak kupcy czy artyści..
- Mało znanym faktem jest iż przy produkcji matcha z pozostałości robiono herbatę którą gotowano w czajniko-podobnych naczyniach....były to podwaliny do wykreowania współczesnej herbaty sencha .
Takie wykłady są bardzo pouczające - dzięki temu da się prześledzić jak rozwijały się tradycje herbaciane. Kontakt z osobami które nauczają jest ważny. Następna impreza będzie organizowana 6tego kwietnia.
Uwaga: Matćia - tak po polsku czytamy Matcha
Komentarze
Prześlij komentarz