Fukamushi -cha - czyli wydajna odmiana japońskiej herbaty sencha..
Tego typu herbaty do codziennego popijania zostały rozpowszechnione w końcu lat 60-tych ubiegłego wieku.
Dziś przygotowania listki herbaty o nszwie Kin sui z którą można kupić tylko w jednym miejscu w Tokio.
Kolejka do bardzo starej knajpki w okolicach Hakusan,
Hakusan - Bukyo ku - to jeden z najlepiej zachowanych starych rejonów Tokio gdzie odnajdziemy wiele tradycyjnych miejsc jak swiatynie , restauracje czy tradycyjne sklepy. Tak jest właśnie z ”Osakaya ” prowadzonym od kilku pokoleń - skromnym sklepem herbacianym.
Kin Sui -金水 czyli Złota Woda - to wizytówka z firmowych oryginalnych herbat z Osakaya.
W tym miejscu zakupimy j herbaty własnej produkcji które w zależności od dobranych kompozycji liści maja różne walory smakowe.
Ocena smaku:
Typowa Fukamushi -cha z prefektury Shizuoka z lekkim gorzkawym akcentem i wspaniałym aromacie z świeżo zebranych liści.
Orzeźwiający napar ,pobudza -dobry na upały.....
Mieszanka skomponowana specjalnie na zamówienie dla Osakaya.. Można powiedzieć że jest to " tokijski " smak - bo innych miejscach Japonii preferuje inne odmiany herbaty sencha.
Parzenie w temperaturze 80C przez 30sekund
Tym razem użyty czajnik bez metalowego sitka więc łatwo się zapycha.
Kin Sui -金水 powstaje na bazie kompozycji liści herbat z kilku ogrodów w okolicach Shimada (pref. Shizuoka)
. Jest widoczna różnica w smaku miedzy np.Chiran fukamushi cha z pref. Kagoshima która ma słodkawy smak >>> przeciwieństwie do herbat z Shizuoka z lekko gorzkawymi akcentami. ( To charakterystyczny dla dla herbat z Shizuoka ).
Popijając herbatę czuję że ponownie powinienem odwiedzić sklep Osakaya , zrobić fotorelacje ale także porozmawiać z właścicielami jak powstają ich herbaty. Dowiedzieć się więcej o historii tego rodzinnego sklepu.. Dodatkowo przedstawić polskie akcenty jakie znajdziemy w tym miejscu.
Tego typu herbaty do codziennego popijania zostały rozpowszechnione w końcu lat 60-tych ubiegłego wieku.
Dziś przygotowania listki herbaty o nszwie Kin sui z którą można kupić tylko w jednym miejscu w Tokio.
Kolejka do bardzo starej knajpki w okolicach Hakusan,
Hakusan - Bukyo ku - to jeden z najlepiej zachowanych starych rejonów Tokio gdzie odnajdziemy wiele tradycyjnych miejsc jak swiatynie , restauracje czy tradycyjne sklepy. Tak jest właśnie z ”Osakaya ” prowadzonym od kilku pokoleń - skromnym sklepem herbacianym.
Kin Sui -金水 czyli Złota Woda - to wizytówka z firmowych oryginalnych herbat z Osakaya.
W tym miejscu zakupimy j herbaty własnej produkcji które w zależności od dobranych kompozycji liści maja różne walory smakowe.
Ocena smaku:
Typowa Fukamushi -cha z prefektury Shizuoka z lekkim gorzkawym akcentem i wspaniałym aromacie z świeżo zebranych liści.
Orzeźwiający napar ,pobudza -dobry na upały.....
Mieszanka skomponowana specjalnie na zamówienie dla Osakaya.. Można powiedzieć że jest to " tokijski " smak - bo innych miejscach Japonii preferuje inne odmiany herbaty sencha.
Parzenie w temperaturze 80C przez 30sekund
Tym razem użyty czajnik bez metalowego sitka więc łatwo się zapycha.
Kin Sui -金水 powstaje na bazie kompozycji liści herbat z kilku ogrodów w okolicach Shimada (pref. Shizuoka)
. Jest widoczna różnica w smaku miedzy np.Chiran fukamushi cha z pref. Kagoshima która ma słodkawy smak >>> przeciwieństwie do herbat z Shizuoka z lekko gorzkawymi akcentami. ( To charakterystyczny dla dla herbat z Shizuoka ).
Popijając herbatę czuję że ponownie powinienem odwiedzić sklep Osakaya , zrobić fotorelacje ale także porozmawiać z właścicielami jak powstają ich herbaty. Dowiedzieć się więcej o historii tego rodzinnego sklepu.. Dodatkowo przedstawić polskie akcenty jakie znajdziemy w tym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz