Kin Sui 金水 - herbata fukamushi ze sklepu Osakaya   

Fukamushi -cha - czyli wydajna odmiana  japońskiej herbaty sencha..
 Tego typu herbaty do codziennego popijania zostały  rozpowszechnione w końcu lat 60-tych ubiegłego wieku.


Dziś przygotowania  listki  herbaty  o nszwie Kin sui  z którą można kupić tylko w jednym  miejscu w  Tokio.

Kolejka  do bardzo starej knajpki  w okolicach Hakusan,

Hakusan - Bukyo ku - to jeden z najlepiej  zachowanych starych rejonów Tokio gdzie odnajdziemy wiele tradycyjnych miejsc jak swiatynie , restauracje czy tradycyjne sklepy. Tak jest właśnie  z ”Osakaya ”   prowadzonym od  kilku  pokoleń   - skromnym sklepem herbacianym.



Kin  Sui  -金水 czyli  Złota Woda - to wizytówka  z firmowych oryginalnych  herbat z Osakaya.
W tym miejscu zakupimy j  herbaty własnej produkcji  które w zależności od dobranych kompozycji  liści  maja różne walory smakowe.


Ocena smaku:
Typowa Fukamushi -cha z  prefektury Shizuoka  z lekkim gorzkawym akcentem  i wspaniałym aromacie z świeżo zebranych liści.
Orzeźwiający napar ,pobudza -dobry na upały.....
Mieszanka  skomponowana  specjalnie na  zamówienie dla Osakaya..  Można powiedzieć że jest to " tokijski "  smak - bo  innych miejscach Japonii  preferuje  inne odmiany herbaty sencha.



Parzenie w temperaturze 80C  przez 30sekund

Tym razem użyty czajnik  bez  metalowego  sitka więc łatwo się zapycha.



Kin  Sui  -金水 powstaje na bazie kompozycji liści  herbat z kilku ogrodów w okolicach Shimada (pref. Shizuoka)
. Jest widoczna różnica w smaku miedzy  np.Chiran fukamushi cha z pref. Kagoshima  która ma słodkawy smak >>> przeciwieństwie  do herbat z Shizuoka z lekko gorzkawymi akcentami. (  To charakterystyczny dla dla herbat z Shizuoka ).

Popijając herbatę czuję  że ponownie powinienem  odwiedzić sklep  Osakaya , zrobić  fotorelacje ale także  porozmawiać z właścicielami jak powstają ich herbaty. Dowiedzieć się więcej o historii tego rodzinnego sklepu..  Dodatkowo przedstawić  polskie akcenty jakie znajdziemy w tym miejscu.

Komentarze