O
tym jak bardzo różne i oblicza ma herbata, możemy się przekonać
przy okazji dzisiejszego odkrywania niuansów smakowych według
"rocznika".
Tak się składa iż właśnie w grupie pu-erhów ( czy i innych herbat ciemnych) istnieje podział ze względu na rok produkcji. Interesujące jest to, że możemy porównać ten sam rodzaj herbaty, od tego samego producenta, ale wyprodukowane w różnych latach. Albo też jak w dzisiejszym przypadku - ten sam rocznik, ta sama herbata Sheng pu-erh (普洱生茶 ) z prowincji Yunnan choć prawdopodobnie inny producent, inny ogród.Jeśli chodzi o detale, czy kategorie to nie ma co się doszukiwać dokładnych opisów, ponieważ te 2 paczuszki, które otrzymałem, są w takich opakowaniach jak widać . Dziś parzenie degustacja według rocznika 2005
Old Friend
Obie herbaty parzone w temp ok . 95C. Pirewszy zalew o pobudzający listki.... po 20 sekundach byl do wylania( dawniej twz, oczyszczający..susz herbaciany...)
"Old Friend"
mlode listki
"Old Friend"
starsze listki
No a smak ??? Szu-puerowy....
Igor - ktory ze " codziennie herbatku popija " jest to herbaciana postać o wielkim potencjale..
-Jestem
w posiadaniu dwóch herbat z 2005 roku, które otrzymałem od Igora -
pomysłodawcy projektu " Charka Cha You", Obydwie to Sheng
Pu-erh - pierwsza o nazwie "Green Seal", a druga "Old
Friend". Herbaty; ten sam rocznik, ten sam typ i miejsce
pochodzenia, czyli doskonały przykład na to, jak bogaty i
różnorodny jest świat obrobionych listków camelii
sinesis.----------------------------------------------------------------
Tak się składa iż właśnie w grupie pu-erhów ( czy i innych herbat ciemnych) istnieje podział ze względu na rok produkcji. Interesujące jest to, że możemy porównać ten sam rodzaj herbaty, od tego samego producenta, ale wyprodukowane w różnych latach. Albo też jak w dzisiejszym przypadku - ten sam rocznik, ta sama herbata Sheng pu-erh (普洱生茶 ) z prowincji Yunnan choć prawdopodobnie inny producent, inny ogród.Jeśli chodzi o detale, czy kategorie to nie ma co się doszukiwać dokładnych opisów, ponieważ te 2 paczuszki, które otrzymałem, są w takich opakowaniach jak widać . Dziś parzenie degustacja według rocznika 2005
- "Old Friend" Green Seal"
- Dziś parzenie degustacja według rocznika 2005
- Green Seal
Old Friend
Obie herbaty parzone w temp ok . 95C. Pirewszy zalew o pobudzający listki.... po 20 sekundach byl do wylania( dawniej twz, oczyszczający..susz herbaciany...)
"Old Friend"
mlode listki
"Old Friend"
starsze listki
No a smak ??? Szu-puerowy....
Igor - ktory ze " codziennie herbatku popija " jest to herbaciana postać o wielkim potencjale..
Ze swojej strony chciałbym Wam polecić stronę https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-jedzenie-fakty-mity-temat-tego-czym-wlasciwie , gdzie znajdziecie ofertę zdrowej zwynosci, w tym roznorodne herbaty w dobrej cenie. Bardzo czesto robie zkaupy na ich stronie.
OdpowiedzUsuńNa tym blogu obywaja się potyczki -- https://big-active.pl/ kontra https://www.herbapol.com.pl Teraz juz kasuje takie komercyjne wpisy.
OdpowiedzUsuń