Czas na coś niecodziennego do przygotowania. Kama-iri -Sencha aoyagi -shiki Todaka en- to herbata wytwarzana przez pana Todaka -którzy mieszka na wyspie Kyushu、prefekturze Kumamoto w rejonie Yamato (山都町)
Tej herbaty w sklepie raczej nie można kupić bo rozprowadzana jest wśród zainteresowanych nietypowymi technikami produkcji. czy wielbicielami kama-iri cha. W języku polskim można byłoby to nazwać " niszowa herbata"
Co tu takiego ciekawego ? Pan Todaka ma świetne wyczucie kiedy zbierać liście i jak je odrabiać. Wykorzystując lokalne tradycjne techniki aoyagi -shiki (青柳式釜炒り ) uzyskuje się napar o jedym sobie smaku.
Tutaj link fotorelacja japońskiej blogerki która odwiedziła farmę pana Todaka.
Popijam napar i zatanawiam się czym jest droga herbaty. Jak różnie może być interepretowana. Jedno jest pewne Daleki Wschód oferuje nam najnardziej wyrafinowane wytwarzanie herbat i ich oprawę. Jak traktować herbate na polskim gruncie ? Jak odnosić się do komercjalnych komentarzy w tym blogu ? Nie krytyuje herbat gastronomicznych ,ale szkoda mi osób które reklamują produkty herbaciane i nie wiedzą ze przygotowanie herbaty może być głębokim przeżyciem? Dobitnie widać że to nie komentarze związane z tekstem blogu..
Smak Kama-iri -Sencha aoyagi -shiki Todaka en. jest prosty ale i uniklany. Odczuwa się słomkowość,, prazony posmak. Relaksuje raczej nie pobudza, choć parzony w temperaturze bliskiej 90C.
Dziejszy napar dostarcza refleksji ..kończy się 2019 rok... dużo się wydarzyło dużo nowych herbacianych doświadczeń przyszło.
unikatowa herbate z Japonii.
山都町にある戸髙茶園さん
Tej herbaty w sklepie raczej nie można kupić bo rozprowadzana jest wśród zainteresowanych nietypowymi technikami produkcji. czy wielbicielami kama-iri cha. W języku polskim można byłoby to nazwać " niszowa herbata"
Co tu takiego ciekawego ? Pan Todaka ma świetne wyczucie kiedy zbierać liście i jak je odrabiać. Wykorzystując lokalne tradycjne techniki aoyagi -shiki (青柳式釜炒り ) uzyskuje się napar o jedym sobie smaku.
Tutaj link fotorelacja japońskiej blogerki która odwiedziła farmę pana Todaka.
Popijam napar i zatanawiam się czym jest droga herbaty. Jak różnie może być interepretowana. Jedno jest pewne Daleki Wschód oferuje nam najnardziej wyrafinowane wytwarzanie herbat i ich oprawę. Jak traktować herbate na polskim gruncie ? Jak odnosić się do komercjalnych komentarzy w tym blogu ? Nie krytyuje herbat gastronomicznych ,ale szkoda mi osób które reklamują produkty herbaciane i nie wiedzą ze przygotowanie herbaty może być głębokim przeżyciem? Dobitnie widać że to nie komentarze związane z tekstem blogu..
Smak Kama-iri -Sencha aoyagi -shiki Todaka en. jest prosty ale i uniklany. Odczuwa się słomkowość,, prazony posmak. Relaksuje raczej nie pobudza, choć parzony w temperaturze bliskiej 90C.
Dziejszy napar dostarcza refleksji ..kończy się 2019 rok... dużo się wydarzyło dużo nowych herbacianych doświadczeń przyszło.
unikatowa herbate z Japonii.
山都町にある戸髙茶園さん
Komentarze
Prześlij komentarz