Herbata Kama-iri -Sencha aoyagi -shiki Todaka en.. ( 戸高園 ) Yamato (山都町)

Czas na coś niecodziennego do przygotowania. Kama-iri -Sencha  aoyagi -shiki  Todaka en- to herbata wytwarzana przez pana Todaka -którzy mieszka na wyspie Kyushu、prefekturze Kumamoto w rejonie Yamato (山都町) 



Tej herbaty w sklepie raczej nie można kupić bo rozprowadzana jest wśród zainteresowanych  nietypowymi technikami produkcji. czy wielbicielami kama-iri cha. W języku polskim można byłoby to nazwać " niszowa herbata"





Co tu takiego ciekawego ?  Pan Todaka ma świetne wyczucie  kiedy zbierać liście i jak je odrabiać. Wykorzystując lokalne tradycjne techniki aoyagi -shiki (青柳式釜炒り )  uzyskuje  się napar o jedym sobie smaku.



Tutaj link fotorelacja  japońskiej blogerki która odwiedziła farmę pana Todaka.


Popijam  napar i zatanawiam się czym jest droga herbaty. Jak różnie może być interepretowana. Jedno jest pewne Daleki Wschód oferuje nam najnardziej  wyrafinowane wytwarzanie herbat i ich oprawę. Jak traktować herbate na polskim gruncie ?   Jak odnosić się do komercjalnych  komentarzy w tym blogu ? Nie krytyuje herbat gastronomicznych ,ale  szkoda mi osób które reklamują produkty herbaciane  i nie wiedzą  ze przygotowanie herbaty może być głębokim przeżyciem? Dobitnie widać że to nie komentarze  związane z tekstem blogu..

 Smak  Kama-iri -Sencha  aoyagi -shiki   Todaka en. jest prosty ale i uniklany. Odczuwa  się słomkowość,, prazony posmak. Relaksuje raczej nie pobudza, choć parzony w temperaturze bliskiej 90C.


Dziejszy napar  dostarcza refleksji ..kończy się 2019 rok...  dużo się wydarzyło  dużo nowych herbacianych  doświadczeń przyszło.

 unikatowa herbate z Japonii.

山都町にある戸髙茶園さん

Komentarze