Tegoroczna wizyta na plantacji herbaty została oficjalnie przygotowana, nie miałem absolutnie żadnych kłopotów podczas odwiedzin.Uzyskanie pozwolenia nie było takie proste bo nie jest to częste żeby obce osoby nie związane z interesem zwiedzały obszar plantacji... także aby dotrzeć do odpowiedzialnych za wydanie pozwolenia nie jest łatwe.
Ale udało się byłem legalnie na plantacji , oficjalnie oprowadzany przyjęty prze głównego managera pana Meseret .A.T...któremu podlega 6000 pracowników całej farmy. I muszę przyznać że była to bardzo pouczająca wizyta - albo inaczej -spotkanie 2ch światów. Mnie jako wielbiciela wszystkiego co związane z herbatą oraz szefa fabryki herbacianej gdzie powstaje ponad 50% ogólnokrajowej produkcji herbaty w Etiopii.
Zwiedziłem ogromy kombinat herbaciany gdzie codziennie powstaje kilkaset kilogramów herbaty typu CTC. Produkcja odbywa się bez przerwy, nie ma podziałów na sezonowość zbiorów, ani odmian krzewu herbacianego.
Kombinat herbaciany - bez przerwy pracuje
Jedyna selekcja to podział jakościowy suchych pokruszonych liści herbaty. Z tego co się dowiedziałem te lepszej jakości suche herbaty kategoryzuje się jako " export quality " a te gorszej jako " domestic ". Raczej nie trudno domyślić się że ta lepszej jakości herbata wysyłana jest na eksport tak żeby uzyskać dewizy, bo tu trzeba zdawać sobie sprawę jaka jest sytuacja w Etiopii gdzie uzyskanie walut wymienialnych jest bardzo pomocne w prowadzeniu interesu.
"Wush Wush -tea plantation" - można określić jako kombinat -" fabryka spożywcza "' gdzie równie dobrze można by wyprodukować inny produkt typu cukier czy mąka. Pan manager jest bardzo dumny z wyników produkcyjnych,pracownicy są dobrze wynagradzani i mają wspaniałe ( jak na Etiopię) warunki socjalne. Jest coraz większe zapotrzebowanie na herbatę i są nawet myśli żeby urozmaicić styl wytwarzania . Ale jak na razie jest potrzeba unowocześnienia linii produkcyjnej według najnowszych światowych wymogów. Pokazano mi super wydajne maszyny do cięcia liści herbacianych - sprowadzone z Indii, oraz automaty zakupione w Kenii do sortowania jakościowego suszu herbacianego. Większość herbaty eksportowej trafia na giełdę herbaciana w Nairobi ( Kenia) gdzie zakupowana jest przez firmy produkujące herbaty ekspresowe ( tea bags). ( Według pana managera - firma Tetley ma wykorzystuje etiopskie herbaty w swoich mieszankach.
. Podsumowując - główna osoba odpowiedzialna za herbatę w Wush Wush - nigdy nie piła herbaty oolong , białej ,czy nawet oksydowanej liściastej " first flush".. itp. Nie wiele wie tu wie o tradycjach herbacianych czy sposobach przygotowania - to daleki nie znany świat. Moje pytania związane z herbatą brzmiały egzotycznie : Np. czy wykorzystuje się to że krzew herbaciany kwitnie i można uzyskać miód , a z nasion olej . W odpowiedzi uzyskałem wiadomość że krzew herbaciany nigdy tu nie kwitnie ani owocuje gdyż zbiory są tak intensywne przez cały rok że nie ma szans na takie eksperymenty.
Jak przygotowywana jest herbata w Etiopii następnym razem.
Fsjne okratwoanie okna w kantynie pracowniczej.
Ale udało się byłem legalnie na plantacji , oficjalnie oprowadzany przyjęty prze głównego managera pana Meseret .A.T...któremu podlega 6000 pracowników całej farmy. I muszę przyznać że była to bardzo pouczająca wizyta - albo inaczej -spotkanie 2ch światów. Mnie jako wielbiciela wszystkiego co związane z herbatą oraz szefa fabryki herbacianej gdzie powstaje ponad 50% ogólnokrajowej produkcji herbaty w Etiopii.
Zwiedziłem ogromy kombinat herbaciany gdzie codziennie powstaje kilkaset kilogramów herbaty typu CTC. Produkcja odbywa się bez przerwy, nie ma podziałów na sezonowość zbiorów, ani odmian krzewu herbacianego.
Kombinat herbaciany - bez przerwy pracuje
Jedyna selekcja to podział jakościowy suchych pokruszonych liści herbaty. Z tego co się dowiedziałem te lepszej jakości suche herbaty kategoryzuje się jako " export quality " a te gorszej jako " domestic ". Raczej nie trudno domyślić się że ta lepszej jakości herbata wysyłana jest na eksport tak żeby uzyskać dewizy, bo tu trzeba zdawać sobie sprawę jaka jest sytuacja w Etiopii gdzie uzyskanie walut wymienialnych jest bardzo pomocne w prowadzeniu interesu.
"Wush Wush -tea plantation" - można określić jako kombinat -" fabryka spożywcza "' gdzie równie dobrze można by wyprodukować inny produkt typu cukier czy mąka. Pan manager jest bardzo dumny z wyników produkcyjnych,pracownicy są dobrze wynagradzani i mają wspaniałe ( jak na Etiopię) warunki socjalne. Jest coraz większe zapotrzebowanie na herbatę i są nawet myśli żeby urozmaicić styl wytwarzania . Ale jak na razie jest potrzeba unowocześnienia linii produkcyjnej według najnowszych światowych wymogów. Pokazano mi super wydajne maszyny do cięcia liści herbacianych - sprowadzone z Indii, oraz automaty zakupione w Kenii do sortowania jakościowego suszu herbacianego. Większość herbaty eksportowej trafia na giełdę herbaciana w Nairobi ( Kenia) gdzie zakupowana jest przez firmy produkujące herbaty ekspresowe ( tea bags). ( Według pana managera - firma Tetley ma wykorzystuje etiopskie herbaty w swoich mieszankach.
. Podsumowując - główna osoba odpowiedzialna za herbatę w Wush Wush - nigdy nie piła herbaty oolong , białej ,czy nawet oksydowanej liściastej " first flush".. itp. Nie wiele wie tu wie o tradycjach herbacianych czy sposobach przygotowania - to daleki nie znany świat. Moje pytania związane z herbatą brzmiały egzotycznie : Np. czy wykorzystuje się to że krzew herbaciany kwitnie i można uzyskać miód , a z nasion olej . W odpowiedzi uzyskałem wiadomość że krzew herbaciany nigdy tu nie kwitnie ani owocuje gdyż zbiory są tak intensywne przez cały rok że nie ma szans na takie eksperymenty.
Jak przygotowywana jest herbata w Etiopii następnym razem.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJaką plantacje kawy???
OdpowiedzUsuńPrzeszli się po wszystkich nowszych wpisach na blogach herbacianych i pokomentowali o kawie;D. Taka próba reklamy kawiarni, nieco gimnazjalna;).
UsuńWow, to wygląda jak magiczne miejsce! Chciałabym tam być i poczuć zapach świeżo zerwanych liści herbaty.
OdpowiedzUsuń