黄金芽 Huángjīn yá Nowa odmina Anji Baicha





安吉白茶黄金芽黄金葉 Ānjí báichá huángjīn yá huángjīn yè  to nowa naturalnie powstała  "  mutacja odmiana krzewu n" - z którego robi się znaną Anji Baicha.



Przed kilku laty  odkryto krzew który zamiast białych pączków posiadał  złoto -zielone.


Rozpoczęła  się hodowla nowej odmiany i jak można się spodziewać ceny listków  są wyższe niż zwyczajnej Anji Baicha



Co do smaku - może wiecej witaminy C ??? - bo trochę kwaskowaty.


Listki pięknie się prezentują
 i dlatego  dobrze jest użyć  szklanych  naczyn.




Obserwacja parzącej  się herbaty to jeden z punktów  degustacji.


Przygotowanie  w temp. 80 C - 3 parzenia -  niezbyt wydajna  ta herbata..



W posiadaniu mam tylko 20 gram - dlatego potrzebny był czas  do pieczołowitego przygotowania. I pomyśleć ze jeszcze kilka lat temu ta herbata nie istniała.



                                 安吉白茶黄金芽黄金葉Ānjí báichá huángjīn yá huángjīn yè

Komentarze