Prefektura Yamaguchi - " lokalne herbaty japonskie"

W prefekturze Yamaguchi  znajdziemy  tylko 2 miejsca produkcji herbaty :

                                                                             ryunek przedstwiajacy  uprawy  ONO-cha
1.
- Ono cha (小野茶 )   produkowana przez firmę  Yamaguchi chagyo  i stanowi  znakomitą większość produk herbat tej  prefektury.
2.
- Takse cha  (高瀬茶) bradzo niszowy unikat herbaciany

                Takase cha。 高瀬茶

Herbaty z pref. Yamaguchi nie sa znanymi  popularnymi  herbatami ich spożycie jest raczej lokalnie.
Takie herbaty maja swój urok ..  wykonane techniką asamushi (浅蒸し )  - posiadają żółtawy kolor-  po mimo iż jest  to herbata sencha  da sie odczuć akcenty wyczuwalne w herbatach  typu bancha.



Ono cha - to jeden wielki ogród herbaciany o wielkości 75 hektarów..gdzie powstają różnej jakości herbaty ale wytwarza je technika asa mushi - (a ostanio też kama-iri.)


竹 Take  -  sencha z prow. YAMAGUCHI.



2..
Takase cha-
Rejon  Takase to górzysty obszar z mgłą, który od czasów Edo produkuje herbatę.
Centrum szkoleniowe branży herbacianej zostało założone w Takase w 1873 roku. Obecnie jest to mala  fabryczka wywarzajace limitowana islowc herbaty.







W  kazdej z 48 ptefektur w Japonii  znajdziemy ciekawostki herbaciane. Poszukiwania lokalnych naparów  jedna z dróg poznawania uroków herbaty.


Komentarze

  1. Ciekawe ! ? naprawdę ? >> Pod nazwa Yamanaka -znajdziemy ukryty reklamowy spot : http://spotcameras.com/pl/.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz