W 2020 roku sytuacja uległa radykalnej przemianie. Napewno każdy doświadcza zmiany w życiu codziennym. Nie ma znaczenia, czy w Polsce czy Japonii czy innym kraju -nie jest tak jak chcemy.. . Oczywiście moje „plany z herbatą w tle ” całkowicie się zmieniły. W tym roku raczej nie pojadę na zbieranie herbaty na obserwacje herbacianej kultury .
Ale nie jest beznadziejnie--- ostatnio miałem małą spontaniczną herbacianą akcję.
Otóż pewnym tokijskim parku "odkryłem" istnienie kilku krzewów herbacianych. Natychmiast pojawił się pomysł zebrania liści krzewu i zrobienia herbaty. Park publiczny trochę ludzi więc postanowiłem przyjść wieczorem, kiedy nikogo tam nie będzie ... żeby nikt nie widział -" jak cudzoziemiec niszczy zieleń miejską".
--- nie mozna legalnie? Czy po prostu brakuje dreszczyku emocji?
Legalnie i oficjalnie raczej zgody bym nie dostał. Trzeba by przedstawić "odpowiednie dokumenty do uzyskania pozwolenia" - na co ? ... na skubanie krzewu herbacianego w parku ? "Więc to była to "nocna akcja" zbieranie herbaty bez poinformowania odpowiedniego urzędu". Bez biurokracji - i prawdopodobnie nikt nie zauważy, że ubyło trochę liści. Skandalu, dochodzenia raczej nie będzie (? )Jeśli ukryte kamery nagrały - to" przestępstwo" ...to zobaczymy czy to nieprzyjemne spowoduje skutki....( ?)
Na pytanie typu-" Ile kilogramow herbaty uzbiera sie w nocy ? " (nie ma odpowiedzi..)
W parku kilka jest krzaczków herbacianych- nie jest to wielka plantacja herbaciana ,. Zbiory były symboliczne limitowane raczej " minimalistyczne" Surowych liści może 200 gram ?
Przy tej małej ilości listków postanowiłem przetworzyć je na białą herbatę. Z jednej strony jest to prosta technika, ale z drugiej strony nie można zrobić dobrego, smacznego, aromatycznego suszu bez kontroli więdnięcia liści. Notatki oraz kilkuletnie doświadczenie ukazuje że źle wysuszony w ogóle nie ma smaku albo może być nieprzyjemnie gorzka.
Kontrola więdnięcia liści: - generalnie jest taka prawidłowość : podczas więdnięcia zbyt szybkie odparowanie wody z liści powoduje ze napar będzie słaby z ograniczonym bukietem smaku i aromatu i odwrotnie bez odparowania wody smak może stać się surowy i zbytecznie gorzki. ( ...Gorzki smak jest dobry kiedy ma harmonijnie występować w naparze herbacianym. )
Produkcja domowa -- więc :
Aby zatrzymać odparowywanie wody, zebrane liście trzymane były w szczelnie zamkniętej plastikowej torbie przez około 10 godzin bez dostępu do powietrza. Proces więdnięcia następował ale bez dostępu tlenu ani możliwości " ucieczki wody" z liści. To spowodowało iż po otworzenu torebki listki były miękkie i bardzo aromatyczne ...
Herbata została wystawiona na działanie promieni słonecznych. delikatnie, aby nie uszkodzić struktury zebranych liści.
Konieczne było obserwowanie -kontola jak zachodzi suszenie. Trzeba było przerzucać masę, aby równomiernie wysychała. Tak przez cały dzień przez 2- 3 godziny.
Ostatecznie domowy proces wytwarzania białej herbaty trwał ok.32 godziny. Z tych 200 gram surowych liści powstało ok. 45 gram herbacianego suszu .
Teraz w puszce.
A jak poszło parzenie:)?
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłu. Co do zbioru w parku, to tylko uratowałeś te listki przed zmarnowaniem, takie krzewy pewnie są co jakiś czas cięte przez miejskich ogrodników a ścięte gałęzie wyrzucone – trochę ułatwiłeś im pracę. Efekt suszenia bardzo ciekawy, smak tak powstałej herbaty to jedna sprawa, ale przećwiczenie procesu w domowych warunkach jest cenne samo w sobie niezależnie od efektu. Dzięki za relację.
OdpowiedzUsuńParzenie? To bylo kontrolne parzenie w temp.ok.90C w małym czajniczku ( ok.200ml
OdpowiedzUsuń). Smak surowy jakby
niedorobiony- tego można było się spodziewac.Teraz listki są szczelnie zamknięte w puszce i za kilka dni prawdopodobnie zajdą reakcje które zlikwidują te surowe akcenty.
Suiseki dziękuję za komentarz. Tak prawdopodibnie w najbliższym okresie krzewy herbaciane będą poddane strzyżeniu. ZROBIĘ fotorelacje..A i postaram się też napisać coś ciekawego herbacianego jeśli ciekawie się czyta.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzieki za pozdrowienia,
UsuńZobacz sobie ofertę tej firmy https://ccrw.pl/deklaracja-unii-celnej/. Jeśli chcesz eksportować swoje produkty za granicę to mogą ci naprawdę pomóc. Do eksportu konieczne są ceryfikaty i deklaracje.
OdpowiedzUsuń