Uprawiana na wysokości 800~1200 m n.p.m.Za naturalne miejsce pochodzenia tej herbaty uważa się okolice świątyni Heishui (黒 水 寺). W ostatnich latach Zhúyèqīng rozprzestrzeniła się wśród wielbicieli wysokiej jakości herbat w Chinach.
Jest to typowa wczesnowiosenna herbata pąkowa. Zbiory zaczynają się około 3 do 5 dni przed świętem światła Qīngmíng jié (清明節)
Podczas parzenia pojawiają się 2 małe listki oraz jeden pąk.
Napar jest to jasnożółty.Pachnie zieloną trawą lub bambusem. Potem pojawia aromat fasoli.
Ma umiarkowanie delikatną goryczkę a smak jest bardzo orzeźwiający. Pojawia się także słodycz.
Jest to herbata wymagająca pracochłonnej obróbki. Wszystkie liście są wyselekcjonowane
Ma dobrą równowagę między goryczką i słodyczą, nadając jej orzeźwiający i rześki smak.
Komentarze
Prześlij komentarz