Shincha - w sierpniu ? Nie na czasie ...to nie okres na zachwyty nad herbatami piewszych zbiorów. - I to jest jakby odpowiedź ; - podpowiedź na pytanie co to jest shincha.. 新茶.
Ideogramy shin - 新 nowa oraz cha 茶 ; herbata czyli "Nowa Świeża herbata z pierwszych wiosennych zbiorów" - Zazwyczaj chodzi o japońskie herbaty zielone sencha. W przeciwienstwie do herbat chińskich ( koreańskich) w Japonii nie stosuje się gradacji powstającej na sie na wielkości młodego liścia czy pąka. Pamiętajmy iż szlachetne zielone herbaty w Chinch dzieli się badziej subtelnie i tak np. sławna Long Jing Cha (、龍井茶 ) - Smocza Studnnia - kategoryzowana jest czasmi na :
- okres zbiorów: 清明節前 Qīngmíng jié qián , 清明節後 Qīngmíng jié hòu itd.
-sylwetkę listkow - 蓮芯 Lián xīn 雀舌 Què shé 龍冠 Lóng guān itd..
Takich podziałów jakościowych nie stosują Japończycy - można zauważyć że nie ma np. herbat pąkowych.
Sam termin SHINCHA w Japonii - używa sie ze względów komercjalnych dla konsumentów jako ; "okres świeżych herbat z pierwszych zbiorów" który przypada na drugą połowę kwietna i cały maj. Od czerwca zaczyna sie wyprzedaż Shinacha ze względu brak popytu. Taka tradycja powoduje iz herbaty z bardziej chłodnych rejonów Japonii zbieranych pod koniec maja czy w czerwcu nie maja szans trafic na rynek jako Shincha po mimo iż są to herbaty z pierwszych zbiorów. Teoretycznie wszystkie herbaty z pierwszysch zbiorów ( ichiban cha 一番茶 ) to Shincha - ale popyt okresla okres zakupów tego typu herbat. A w czerwcu sezon jest już jest zakończony. Choć herbaty z chłodnych rejonów upraw mają często wyjątkową jakość a to dzięki środowisku upraw. Niestety farmerzy z chłodnych terenów upraw herbaty nie maja szans sprzedaży swoich ichiban cha ( pierwszych zbiorów) jako SHINCHA.
Tutaj shincha - wyspy Yakushima- ...30 gram- sprzedawana już w drugiej połowie kwietnia w Tokio.
Tak sie złożyło - ze nie bylo okazji jej wypróbować - wiec teraz w sierpniu będzie jej pierwsze parzenie.
Korporacja MC Foods która wy
promowała tę herbatę ...poleca aby zaparzyć do 13 października.
Czyli trochę czasu jest... choć jest to podobne do podziwiania wiosennych kwitnących drzew w sierpniu.
- co możemy dowiedzieć się o tej sincha z opakowania ---pochodzi z wyspy Yakushima z wyprodukowana przez Asahi Chagyo ( 朝日茶業) która jest podległą korporacji... Tak wiec mamy do czynienia z herbatą od wieobranzowego producenta MC Foods który oferuje także wiele innych produktów spożywczych.
Na wyspie Yakushima ( 屋久島) - znajdują się jedne z najbardziej wysunięty na południe upraw herbacianych w Japonii. I dlatego jest to miejsce gdzie najwczesniej mozna zbierac herbate . Zazwyczaj jest to już w pierwszej połowie kwietnia.
Parzenie w temp ok 70 ℃
3 wydajne parzenia
smak warzywnno - trawiasty
Shincha z Yakushima - wiosenne nastroje w drugiej polowie lata
Ideogramy shin - 新 nowa oraz cha 茶 ; herbata czyli "Nowa Świeża herbata z pierwszych wiosennych zbiorów" - Zazwyczaj chodzi o japońskie herbaty zielone sencha. W przeciwienstwie do herbat chińskich ( koreańskich) w Japonii nie stosuje się gradacji powstającej na sie na wielkości młodego liścia czy pąka. Pamiętajmy iż szlachetne zielone herbaty w Chinch dzieli się badziej subtelnie i tak np. sławna Long Jing Cha (、龍井茶 ) - Smocza Studnnia - kategoryzowana jest czasmi na :
- okres zbiorów: 清明節前 Qīngmíng jié qián , 清明節後 Qīngmíng jié hòu itd.
-sylwetkę listkow - 蓮芯 Lián xīn 雀舌 Què shé 龍冠 Lóng guān itd..
Takich podziałów jakościowych nie stosują Japończycy - można zauważyć że nie ma np. herbat pąkowych.
Sam termin SHINCHA w Japonii - używa sie ze względów komercjalnych dla konsumentów jako ; "okres świeżych herbat z pierwszych zbiorów" który przypada na drugą połowę kwietna i cały maj. Od czerwca zaczyna sie wyprzedaż Shinacha ze względu brak popytu. Taka tradycja powoduje iz herbaty z bardziej chłodnych rejonów Japonii zbieranych pod koniec maja czy w czerwcu nie maja szans trafic na rynek jako Shincha po mimo iż są to herbaty z pierwszych zbiorów. Teoretycznie wszystkie herbaty z pierwszysch zbiorów ( ichiban cha 一番茶 ) to Shincha - ale popyt okresla okres zakupów tego typu herbat. A w czerwcu sezon jest już jest zakończony. Choć herbaty z chłodnych rejonów upraw mają często wyjątkową jakość a to dzięki środowisku upraw. Niestety farmerzy z chłodnych terenów upraw herbaty nie maja szans sprzedaży swoich ichiban cha ( pierwszych zbiorów) jako SHINCHA.
Tutaj shincha - wyspy Yakushima- ...30 gram- sprzedawana już w drugiej połowie kwietnia w Tokio.
Tak sie złożyło - ze nie bylo okazji jej wypróbować - wiec teraz w sierpniu będzie jej pierwsze parzenie.
Korporacja MC Foods która wy
promowała tę herbatę ...poleca aby zaparzyć do 13 października.
Czyli trochę czasu jest... choć jest to podobne do podziwiania wiosennych kwitnących drzew w sierpniu.
- co możemy dowiedzieć się o tej sincha z opakowania ---pochodzi z wyspy Yakushima z wyprodukowana przez Asahi Chagyo ( 朝日茶業) która jest podległą korporacji... Tak wiec mamy do czynienia z herbatą od wieobranzowego producenta MC Foods który oferuje także wiele innych produktów spożywczych.
Na wyspie Yakushima ( 屋久島) - znajdują się jedne z najbardziej wysunięty na południe upraw herbacianych w Japonii. I dlatego jest to miejsce gdzie najwczesniej mozna zbierac herbate . Zazwyczaj jest to już w pierwszej połowie kwietnia.
Parzenie w temp ok 70 ℃
3 wydajne parzenia
smak warzywnno - trawiasty
Shincha z Yakushima - wiosenne nastroje w drugiej polowie lata
Komentarze
Prześlij komentarz