Shincha - japonskie herbaty pierwszych zbiorow Yakushima - sierpien 新茶

Shincha - w sierpniu ?   Nie na czasie ...to nie okres na  zachwyty nad herbatami piewszych zbiorów.    -  I  to jest jakby odpowiedź ;  - podpowiedź na pytanie co  to jest shincha.. 新茶.
Ideogramy  shin  -   新  nowa  oraz  cha  茶 ; herbata   czyli   "Nowa Świeża herbata z pierwszych wiosennych  zbiorów" - Zazwyczaj chodzi o japońskie herbaty zielone  sencha.  W przeciwienstwie  do herbat chińskich ( koreańskich) w Japonii nie stosuje się gradacji powstającej na sie na wielkości młodego liścia czy pąka.  Pamiętajmy iż szlachetne zielone herbaty w Chinch dzieli się badziej subtelnie i  tak np. sławna Long Jing  Cha (龍井茶  ) - Smocza Studnnia - kategoryzowana  jest czasmi na :
- okres zbiorów: 清明節前 Qīngmíng jié qián  , 清明節後  Qīngmíng jié hòu itd.
-sylwetkę listkow   - 蓮芯 Lián xīn  雀舌 Què shé 龍冠 Lóng guān itd..
   Takich podziałów  jakościowych  nie  stosują  Japończycy -  można zauważyć że nie ma np. herbat pąkowych.


 Sam termin SHINCHA w Japonii - używa sie ze względów komercjalnych  dla konsumentów  jako ; "okres świeżych herbat z pierwszych zbiorów"  który przypada  na drugą połowę kwietna i  cały  maj.   Od czerwca zaczyna sie wyprzedaż  Shinacha  ze względu brak popytu.    Taka tradycja powoduje iz herbaty z bardziej chłodnych rejonów Japonii zbieranych pod koniec maja czy w czerwcu nie maja szans trafic na rynek jako Shincha po mimo iż są to herbaty z pierwszych zbiorów. Teoretycznie  wszystkie  herbaty z pierwszysch  zbiorów ( ichiban cha 一番茶 ) to  Shincha - ale popyt okresla  okres  zakupów tego typu herbat.  A w czerwcu sezon  jest  już  jest zakończony.  Choć herbaty z chłodnych rejonów upraw mają często wyjątkową jakość a  to dzięki  środowisku  upraw.  Niestety farmerzy z chłodnych terenów upraw herbaty  nie maja szans sprzedaży  swoich ichiban cha ( pierwszych  zbiorów)  jako SHINCHA.



Tutaj shincha - wyspy Yakushima- ...30 gram- sprzedawana już w drugiej połowie kwietnia w Tokio.


 Tak sie złożyło - ze nie bylo okazji jej wypróbować  - wiec  teraz w sierpniu  będzie jej pierwsze  parzenie.
Korporacja  MC Foods która  wy
 promowała  tę herbatę ...poleca aby zaparzyć do 13 października.
 Czyli trochę czasu jest...  choć  jest to  podobne do podziwiania wiosennych kwitnących  drzew w sierpniu.


- co możemy dowiedzieć  się o tej sincha  z opakowania ---pochodzi z wyspy Yakushima  z wyprodukowana przez Asahi Chagyo  (  朝日茶業) która jest podległą  korporacji... Tak wiec mamy do czynienia z herbatą od wieobranzowego producenta  MC Foods który oferuje  także  wiele innych produktów spożywczych.



Na wyspie  Yakushima ( 屋久島) - znajdują  się jedne z najbardziej wysunięty na południe upraw herbacianych w Japonii. I dlatego jest to miejsce gdzie najwczesniej  mozna zbierac herbate .  Zazwyczaj jest to już w pierwszej połowie kwietnia.

Parzenie  w temp ok 70 ℃



  3 wydajne parzenia



                                       smak   warzywnno - trawiasty



  Shincha  z Yakushima - wiosenne nastroje  w drugiej polowie lata

Komentarze