Informacje na temat herbat łatwo znajdziemy w Internecie w którym jest wiele źródeł one dostarczają podstawową wiedzę. Czasami te opisy to powielenia tekstów które nie zawsze są aktualne. Trzeba mieć na uwadze że wszystko się zmienia i tak właśnie jest w świecie produkcji herbat a jeśli chodzi o Chiny to dynamika jest bardzo intensywna ....Np. Chiny wprowadziły obowiązkowy kod standaryzacji co musi być przestrzegane w handlu i produkcji herbat. ( 国家标准 )
GB/T 22737-2008 - możemy wejść na stronę i dowiedzieć się czym jest herbata według oficjalnej indykacji geograficznej itp.
Wikipedia - dokładnie przedstawia Xinyang Maojian - więc nie ma co kopiować tego.
Zapraszamy do zakupów w Amazon albo Aliexpress -takie tam opisy:-: "Xinyang Maojian (信陽毛尖 ) to słynna chińska zielona herbata z Xinyang w prowincji Henan. Maojian, czyli „futrzane końcówki”, odnosi się do futrzanego wyglądu młodych liści herbaty. Jasnozielony napar ma trawiasto-orzechowy aromat z gęstymi roślinnymi, soczystymi i słodkimi, ale pikantnymi smakami "
Czyżby futrzane końcówki”?
Opisy po chińsku są dokładne , w kraju pochodzenia tej herbaty znajdziemy dużo specjalistycznych artykułów oraz ciekawostek niestety trzeba znać język albo przynajmniej mieć pojęcie co jest napisane. Czyli np.
毛峰从制作上讲是烘青绿茶,毛尖茶多半是炒青绿茶,毛尖茶外形条索
chodzi tutaj o końcowy proces suszenia obrobionych na zieloną herbatę listków
烘青绿茶--( Hōng qīng lǜchá)-palona zielona herbata np. Huangshan Maofeng czy Liu An Gua pian
炒青绿茶--( Chǎo qīng lǜchá)- smażona zielona herbata np. Xinyang Maojian
tzn. jak różni się proces produkcji zielonej herbaty MAOFENG od MAOJIAN ? hmmm ale kogo to to interesuje ? Czy techniki produkcji są ważne dla wielbicieli herbat ? ( dla mnie tak - i muszę to osobiście doświadczyć i udokumentować.)
Radość z herbaty ;jej parzenia ..przyjemność poznawania smaku. .dzielenie się wrażeniami na spotkaniu herbacianym to jest chyba najlepsze na polskim gruncie.
Komentarze
Prześlij komentarz