Xinyang Maojian 信陽毛尖 podstawowe informacje. 国家标准 GB/T 22737-2008

Informacje na temat herbat łatwo znajdziemy w Internecie w którym jest wiele źródeł one dostarczają podstawową wiedzę.  Czasami  te opisy to powielenia tekstów które nie zawsze są aktualne.  Trzeba mieć na uwadze że wszystko się zmienia  i tak właśnie jest w świecie produkcji herbat a jeśli chodzi o Chiny to dynamika jest bardzo intensywna ....Np.  Chiny wprowadziły obowiązkowy kod standaryzacji   co musi  być przestrzegane  w  handlu i produkcji herbat.  ( 国家标准  )




GB/T 22737-2008 -  możemy  wejść  na stronę i dowiedzieć się czym jest  herbata   według  oficjalnej indykacji geograficznej  itp.




Wikipedia  -  dokładnie  przedstawia Xinyang Maojian - więc nie ma co kopiować  tego.





Zapraszamy do zakupów w Amazon albo Aliexpress -takie tam opisy:-: "Xinyang Maojian  (信陽毛尖 ) to słynna chińska zielona herbata z Xinyang w prowincji Henan. Maojian, czyli „futrzane końcówki”, odnosi się do futrzanego wyglądu młodych liści herbaty. Jasnozielony napar ma trawiasto-orzechowy aromat z gęstymi roślinnymi, soczystymi i słodkimi, ale pikantnymi smakami " 



Czyżby futrzane końcówki”? 

Opisy po chińsku są  dokładne , w kraju pochodzenia tej herbaty znajdziemy dużo specjalistycznych  artykułów oraz ciekawostek niestety trzeba znać język albo przynajmniej mieć pojęcie co jest napisane. Czyli np.

毛峰从制作上讲是烘青绿茶,毛尖茶多半是炒青绿茶,毛尖茶外形条索

chodzi tutaj o końcowy proces suszenia obrobionych na zieloną herbatę  listków

烘青绿茶--( Hōng qīng lǜchá)-palona zielona herbata np. Huangshan Maofeng czy Liu An Gua pian

炒青绿茶--(  Chǎo qīng lǜchá)- smażona zielona herbata np. Xinyang Maojian 

 tzn. jak różni się proces produkcji zielonej herbaty MAOFENG  od MAOJIAN  ?   hmmm ale kogo to to interesuje ?   Czy techniki produkcji  są  ważne dla wielbicieli herbat ?   ( dla mnie tak - i muszę to osobiście doświadczyć i udokumentować.)




Radość z herbaty ;jej parzenia ..przyjemność poznawania smaku. .dzielenie się  wrażeniami na spotkaniu herbacianym to jest chyba najlepsze na polskim gruncie.



Komentarze