Praca plantatora herbaty

Wieczorem po 22giej pojawia się wiadomość  w komunikatorze; Co robisz ? Wszystko w porządku?  ---  tu Seigo Kondo



Zaraz zaraz.. jak tu w Polsce mamy godzinę 22 to w Japonii powinna być  5 rano. Farmerzy wcześnie wstają to wiem...ale czy tak rano jest czas na  pisanie wiadomości ?    Zapytałem co teraz robi?



Odp: " Właśnie robię sobie małą przerwę  zostało mi 2,5  godziny do zakończenia produkcji "

 -czyli  jesteś w trakcie  całonocnej  pracy przy obrabianiu liści herbaty. (???)

- "Tak"  przychodzi  potwierdzenie   -"teraz jest sezon na Aki Bancha (秋冬 番 茶  jesienna  bancha  )  więc luzik  praca  do 15stu  godzin"  Luzik ?  -  bo słońce nie grzeje ( nie pali tak mocno), mniej godzin roboczych,  a w ogóle jesienne herbaty są łatwiejsze w obróbce.

 W kwietniu kiedy zaczynają się pierwsze zbiory herbat tzn.  Ichiban-cha ( 一番茶  ) pracuje się co najmniej 17godzin ale często też więcej niż 18... Trzeba bardzo zwracać uwagę na proces produkcji.. tutaj potrzebne jest długoletnie  doświadczenie tak aby  z uzyskać  najlepszą w  smaku wiosenną herbatę. " To  może być  (albo jest )jest wyczerpujące ..". 



Z tego co mi widomo właściciele  małych i średnich  plantacji herbaty maja cały rok pełen  pracy.. Jedynie na odpoczynek mogą sobie pozwolić w lutym i wrześniu.  I właśnie gdyby nie problemy związane z korona-wirusem  to w tym roku gościli byśmy  specjalistę od wyprodukowania herbat  typu matcha - Seigo Kondo. Bardzo spodobało mu sie w Polsce - na pewno chce jeszcze przyjechać.. Pozdrawia wszystkich znajomych,,, 



Trzeba mieć na uwadze jak ciężka jest praca farmera, dla laika jak ja zwiedzanie ogrodu herbacianego jest przyjemne a  2-3pobytu na u farmera jest  bardzo ciekawe - Ale posiadanie ogrodu herbacianego -  hodowla i produkcja herbaty w rodzinnym gospodarstwie  to  nie sielanka.

Popijam dziś matcha z ogrodu Kondo Seicha z wyrazem szacunku dla  Seigo- jego zajęcia w tworzeniu wartościowej herbaty.


                  

Komentarze