Tutaj link do historii jak powstala ta herbata: Herbata biała - produkcja domowa
Własnoręcznie zrobiona herbata powraca - listki po kilku miesiącach przebywania w metalowej puszce ewoluowały smakowo. Przygotowanie wymaga wysokiej temperatury powyżej 90C oraz czasu więcej niż dwie minuty. Jeśli te same listki obrobić by to herbata zielona -np. japońska sencha, to otrzymany napar byłby mocny i gorzki...przenie wymagającej czasu niż np. chińska biała Baimudan
Przygotowanie herbaty w szklanym gaiwanie daje możliwość obserwacji listków a także bladego koloru naparu.
Daleko daleko jeszcze do zręcznego opanowania technik obrabiania liści choć herbata smakuje dobrze oraz ciekawie pachnie.
Jednakże jest amatorska zabawa .Przydała by się kilkuletnia patyka pod okiem mistrza.
Przydało by się zrobić coś w rodzaju Oriental Beauty ( Baihao oolong) - na taką listopadową pogodę wręcz wspaniała. Ta dzisiejsza domowa jest zbyt lekka- raczej na do popijania w upalne lato. Z drugiej strony dobrze mieć też pod ręką niezbyt rozbudowane smakowo herbaty - dzięki temu można wprowadzić odmienny nastrój.
Komentarze
Prześlij komentarz