Krzew herbaciany czyli Camellia sinensis (L.) Kuntze - w zależności od miejsc występowania przybiera rożne formy. Jako roślina uprawna dostarcza listki które po odpowiednim przerobieniu przemieniają się rożne napary herbaciane. Ostatnio mamy możliwość zaopatrzenia się w niszowe herbaty które powstały z liści starych dzew herbacianych , dzikich krzewów herbacianych ( yesheng cha 野生茶) itd.
Granica między prow. Yunnan ( Chiny ) a Ha Giang ( Wietam) – naturalnie rosnące kiklusetnie drzewo herbaciane ( po chińsku gu-shu 古樹 )
Jak to można podzielić ?
1.
Chyba najbardziej trafne jest przedstawienie krzewu ( drzewa ) herbacianego które rośnie naturalnie - tzn. bez ingerencji człowieka - takie drzewa nalezą do naturalnej flory danego środowiska.
Kiedyś sporadycznie zbierano z nich liście – a teraz to materiał na rarytas z na herbaty z naturalnych drzew.
2.
Dzikie -wyrosłe z nasion krzewów z istniejących dawno temu ogrodów herbacianych.. Mogą to być ogrody istniejące setki lat temu ( dawne uprawy przy nieistniejących już świątyniach )
Korea – okolice Hadong – tu można znaleźć krzew herbaciany naturalnie zasymilowany do środowiska. Takie dostosowanie trwało setki lat. Obrobione listki maja dość słaby smak. A cena jest bardzo wysoka.
3.
Zdziczałe czyli krzewy z plantacji która została porzucona – posadzone i kiedyś zadbane rośliny uprawne rozstają się bez kontroli - nikt nie ingeruje w jej wegetacje. Jest to pierwsze pokolenie – z posadzonych przez człowieka odmian hodowlanych.
Sayama – ośrodek badawczy.. pozostawiony do swobodnej wegetacji krzew odmiany fukumidori - naturalna sylwetka. Z takiej nie pielęgnowanej rośliny trudno uzyskać dobry plon. Gałęzie są kruche a obrobione liście nie maja zbyt wielu skoncertowanych substancji odpowiedzialnych za smak i aromat.
zadbane poletko z kutwarami - do testowania.
4. Krzew swobodnie rosnący - częściowa ingerencja człowieka np. tylko w okresie zbiorów , ataku szkodników , itp.
Nishio ( pref. Aichi) - zairai - Sporadycznie poddawany pielęgnacji.- co roku zbiera się z niego listki herbatę dla ceremoni .
Jeśli chodzi o naturalnie występujące dzikie drzewa herbaciane charakteryzuje je bardzo duża różnorodność - nie mamy pewności jaki smak otrzymamy – nie może być produktem spożywczym.
Podobnie jak inne uprawy – cały czas ulepsza się hodowle krzewu herbacianego – jak np. przez zacieniane – wynalazek japoński.
Shizuoka - Nie tylko pielęgnacja krzewu jest ważna, dużo uwagi przywiązuje się do środowiska- otoczenia – jeśli w pobliżu są lasy ,zagajniki powstaje optymalne naturalne miejsce do upraw.
Z takich silnych zdrowych listków otrzymamy mocną dobrą w smaku herbatę
Komentarze
Prześlij komentarz