越陳越香 Yuechen Yuexiang- shu -puerh czyli odkrywanie puerowych zawiłości

 越陳越香 


 Yuè chényuèxiāng shì pǔ'ěr chá     越陳越香  越陳越香  - puerh prasowany .


Jednak to właśnie to „im bardziej starzeje się, tym bardziej pachnie” stało się obecnie najbardziej kontrowersyjnym „przedmiotem” herbaty Pu'er. .


Mija  Księżycowy Nowy ROK – ograniczenia spowodowane przez pandemie trwają – a  za oknem  mróz czyli jest czas na spokojne kontemplacyjnie picie herbaty. Przynajmniej tak było w planach no ale jak ma się pu-era  o  nazwie Yuechen Yuexiang- shu .. to nasuwa się wiele do ogarnięcia .. Tu  potrzeba określenia  co się pije, czym się delektuje.   Jak wiadomo herbaty w których powstawaniu  biorą udział drobnoustroje nazywa się je CIEMNYMI. ( inaczej  post -fermentowanymi)   - tak nazwali je Chińczycy  w języku angielskim  czyli DARK TEA  żeby odróżnić  od czarnych i czerwonych. .Ale jak  można zaobserwować dla niektórych jest to trudne do zrozumienia i zaakceptowania  Chyba tak jak kiedyś  w Europie uważano herbata zielona powstaje  z krzewu Thea viridis  a czarna z  innego o nazwie Thea bohea. Czasy się zmieniają i klaruje się terminologia oparta na faktach  oraz mamy coraz większą  wiedzę herbacianą.   W Polsce  ten” problem  chaosu  w nazewnictwie herbacianym  jest  zauważalny i bardzo przyjemnie się czyta  np.  

https://eherbata.pl/blog/rzecz-o-herbacie-czerwonej-273.html 

  - to wspiera i daje spokój , działają  poważnie zainteresowane osoby które  rozumieją,  są obyte  z herbacianymi zagadnieniami.



Wracając  do głównego tematu czyli  odkrywania „ puerowych zawiłości” .  Tu  na początek przerażające obliczenia  które ukazują  ze  raczej do końca  życia nie da się poznać  smaku  większości  pu-erowych  produkcji.  O co chodzi ?  O normy geograficzne ustalone przez rząd chiński   ( GB/T 22111-2008 )   które zezwalają na używanie nazwy PU ERH  w  638 miejscach w prowincji Yunnan.  I teraz jeśli w tych miejscach zrobi się się herbatę sheng ( surową)  oraz shu ( gotowaną)  no to mamy 1376 herbat  a jeśli będzie to prasowa i nie prasowana to następne 1376…...a  – potem  jeśli  uwzględnimy -  lata leżakowania  to mamy następne tysiące i tak w nieskończoność. Nie wspominam tu o podrabianych i autentycznych  starych kolekcjonerskich pu-erh. itd..itp .

Parzenie:

Temperatura – bliska prawie 100C – w rozgrzanym czajniczku do shu-puerow. Pierwsze kilkusekundowe zlanie w celach „ oczyszczenia ( i  żeby prasowane listki wchłonęły wodę)      1 minuta – oczekiwania – pojawia się fasolowo – groszkowy aromat -      ciemny kolor



 No i.. ten dzisiejszy :  YueChen 越陳 YueXiang- 越香 shu -puerh który  jest  jeszcze innym  przykładem herbaty  w postaci mieszanki  inaczej  – miksem listków  z rożnych  wyselekcjonowanych  okolic herbacianych . Jest bardzo pieczołowicie wyprodukowany pod okiem doświadczonego  specjalisty  „od  uzyskania najlepszej jakości dzięki leżakowaniu.. „Yue Chen” to pojęcie czasu, a „Yue Xiang” to pojęcie jakości. Metoda postarzenia herbaty Pu'erh jest ostatnim procesem przetwarzania herbaty ciemnej  i jest kluczem do poprawy czy uzyskania super  jakości . 

 „   Jak pisałem  ostatnio  pu-erhy dostałem od znajomego  kształcącego się na mistrza performera herbacianego i jednocześnie sommeliera chińskiej  herbaty -  człowieka  który zdając coraz bardziej zaawansowane egzaminy ma dostęp  do herbat które  są materiałem  do studiów w  kontrolowanych przez państwo  placówkach  herbacianych. Dzięki takiej  nauce  i doświadczeniu otrzymuje  się certyfikaty  zatwierdzone przez ministerstwo zatrudnienia..   - inaczej  witamy w świecie chińskiej edukacji herbacianej.   

Przygotowanie -  z jednej strony stres żeby nie zepsuć parzenia cennej herbaty  - z drugiej strony  spokój ducha że  na prawdę  trudno  zniweczyć parzenie  CIEMNYCH herbat.


 Yuè chényuèxiāng shì pǔ'ěr chá     越陳越香  越陳越香


Komentarze