Assam - Indie / Assam Tajwan  阿薩姆

Herbata Assam


                                                 Assam  阿薩姆 


Ciekawy przypadek –  w posiadaniu  są 2 assamy – jeden to herbata Assam –ostatnio zakupiona w polskim sklepie - zielarni  a drugi  to Assam z Tajwanu.  Czy te herbaty maja wiele wspólnego ze sobą czy też nie ?
Można to sprawdzić  poprzez  porównanie smaku  parzonych  naparów .  
O herbacie Assam – zakupionej w zielarni  wiem bardzo mało Pani właścicielka  sklepu  ma dosatawy z  „  hurtowni „  która  oferuje czyste  herbaty- nie aromatyzowane  oraz wiele aromatyzowanych mieszanek -  prawdopodobnie wszystko  sprowadzane z Niemiec.  Absolutnie  żadnych informacji  o miejscu uprawy , jakości itd.   
Wizualnie listki drobne pokruszone   -  raczej  nie mamy do czynienia  z koneserskim produktem. Choć dla nie wybrednego  konsumenta  może być  naparem do codziennego popijania. 
Assam z  Tajwanu to herbata  z Tea Research and Extension Station (Stacja badawczo-rozwojowa herbaty (TRES行政院農業委員會茶業改良場 ).  )  z oddziału w  Yuchi( 魚池分場) którego środowisko  charakteryzuje się :  gleba  o odczynie pH  od 5,0 do 6,0, średnia roczna temperatura 22,5 ℃., Opady 2182,9 mm, a średnia wilgotność względna 85%. Posiada optymalny mikroklimat dla rozwoju   Camellia sinensis var.assamica . Tę odmianę na Tajwan sprowadzono  w celu produkcji herbaty 100% oksydowanej ( czarnej po chinsku czerwonej). Z Indii przywieźli Japończycy  na początku ubiegłego wieku .  Hodowla krzewów sprowadzonych  z Assamu ma już ponad 100lat . 
Wizualnie
–  Assam ( Indie)  z Zielarni -  pokruszone  male liski – obróbka  maszynowa.



_ Assam z Yuchi ( Taiwan)  -duże skręcone liście –   liście  zachowują  cały kształt >  obróbka pracochłonna.

                                                                           魚池 阿薩姆 

Parzenie ( pierwsze) -   ok 1minuta  w temperaturze powyżej  95℃
Assam z Zielarni -średnio intensywny smak   - aromat umiarkowany. 
Assam Yuchi -  smak trochę bardziej intensywny  niż pierwszy , bardzo mocny aromat ( olejki eteryczne)
Z jdenej strony trudno znaleźć wiele wspólnego  ale z drugiej maja podobne charakterystyki coś typowego dla  - Camellia sinensis var.assamica-  charakterystyczny gorzki smak. 
Drugie parzenie – ok  1minuta.. pierwsza traci moc , druga  dostarcza dobrego pełnowartościowego  naparu..
Trzecie  parzenie 2minuty   – pierwsza prawie bez smaku tylko lekka goryczka -  druga także mniej intensywna i także pojawia się podobna goryczka.  Tutaj da  się odnaleźć wspólne zbieżności smakowe. 

Nie do końca przekonany  i zadowolony  z   efektów parzenia postanowiłem  zrobić powtórkę  …. 



 Dodatkowe - parzenie  herbat Assam – z trzecią  – Assam TGFOP1 – Keyhung – którą można zakupić w Herbaty Czas ( Ludna 3A Warszawa ) -  To herbata z dokładnym opisem jakościowym  - wyprodukowana  w KEYHUNG Tea Estate.   



Obserwacje 3ch Assamów  po  3ch parzeniach daje bardziej satysfakcjonujący  obraz  czym jest herbata Assam  -  czyli inaczej ta sama  nazwa  ta sama  roślina  (Camellia sinensis var.assamica) w 3ch odlsłonach    tak samo obrobione liski na  100% oksydowaną -  czarną ( hong cha po chińsku) i trudno  ocenić czy ma więcej podobieństw czy różnic...   Oczywiste różnice polegające na jakości obróbki lisci  : -ta z zielarni  najtańsza ma  drobne listki –  trochę zwietrzała..  posiadała najmniej smaku i aromatu.  Odpowiednia do miejsca sprzedaży- sklepu zielarskiego. 
-Yuchi-  Assam- to wytwarzany z pieczołowitością – jako wizytówka stacji badawczej..  gdzie można odnaleźć  tajwańskie zmodyfikowane  metody produkcji.   


                                                                    Yuchi-  Assam
-KEYHUNG Tea Estate – suche listki podobne do Assamu z zielarni , jednakże po zaparzeniu dostarczyły mocnego  intensywnego w smaku i aromacie naparu. 


                                                                     KEYHUNG 
 Nie wchodzimy na teren bardziej  finezyjnych podziałów które mogą  wystąpić na terenie upraw indyjskiego stanu Assam




...obszar dla specjalistów sommelierów którzy  specjalizują się w „assamach „ -  potrafią odróżnić  z jakiej  Tea Estate pochodzi dany zbiór.

                                                          Piękny rubinowy kolor naparów 

Jak widać wszystkie 3 napary posiadają  podobny kolor.. wszystkie trzy  maja goryczkę charakterystyczną  tego typu herbaty.  Dodanie Assam KEYHUNG bardzo wzbogaciło  testowanie i poznawanie  smaku. 

Komentarze