Bardzo bardzo orzeźwiająca i dająca dużo przyjemności herbata Konkubina.Listki profesjonalnie obrobione- naprawdę godna polecenia. Jest jedno ale ...bo to herbata z Wietnamu – a nie z Tajwanu. Podrabiana ? - tak można interpretować jeśli jest się ortodoksyjnym wielbicielem herbat tajwańskich czy też promotorem produktów Made in Taiwan. . Powstaje pytanie dlaczego w Wietnamie wytwarzają takie dobre herbaty ? Czyżby Wietnamczycy wykradli i skopiowali oryginały z Tajwanu ???
Concubine Guei Fei (貴妃)
Otóż nie , krzewy oraz metody produkcji do Wietnamu trafiają za sprawą farmerów tajwańskich którzy inwestują w zakładnie herbacianego biznesu w kilku wietnamskich regionach. Tajwańskim farmerom jest łatwiej i taniej prowadzić hodowlę i produkcję w Wietnamie niż na Tajwanie. Chodzi tutaj przede wszystkim dostępność taniej siły roboczej a także tereny na ogrody herbaciane o jakie coraz trudniej na Tajwanie. W takich okolicznościach -większość herbat jest produkowana masowo i nie jest tak dobrej jakości jak oryginalne herbaty tajwańskie. Jednakże rośne popyt na wyselekcjonowane dobre herbaty. Do tego przyczynia się sytuacja ekonomiczno-demograficzna w Wietnamie. Nowe pokolenie Wietnamczyków jest bardzo kreatywne , na rynku jest ostra konkurencja, powstaja specjalistyczne herbaciarnie. Zainteresowanie herbatami wzrasta - uwidaczniają się zmiany, nie ma zastoju. I to jest jeden z powodów powstawania coraz lepszych herbat w Wietnamie.Cesarska Konkubina czyli Guei Fei (貴妃) - to tajwańska herbata nowego stulecia – być może przydało by się jej dokładne przedstawienie ale chyba lepiej deustacji przy oryginalnej tajwańskiej. Ta wietnamska – powstała z kultywaru Qingxin ( 青心 ) w okolicach Mộc Châu w Sơn La. Dzisiejsza herbata- wprawie całkowicie została wysłana na Tajwan. Ale dzięki herbacianym przyjaźniom i znajomością troszeczkę udało się sprowadzić do Polski..
Jeśli ktoś chce skosztować tego unikatu to Herbaty Czas jest w posiadaniu. ( koniec kwietnia 2021rok ).
A smak tej wietnamskiej Guei Fei (貴妃) przypomina mi klasyczny Dong Ding ( Tungting) oolonga – o średnim prażeniu …
parzygotowana była 8razy...
listki podgryzione?
Bardzo bardzo przyjemna i dająca dużo zaparzeń.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń