Czasami słyszy się określenia -„ ceremonia herbaciana „ - albo ” rytuały herbaciane” - takie akcje są mi dalekie. Bardziej interesuje mnie SZTUKA HERBATY albo jeszcze lepiej „Poznawanie HARMONII i RADOŚCI którą dostarcza HERBATA” - odkrywanie niezliczonych możliwości spędzenia czasu z herbatą tak aby nauczała, służyła zdrowiu, dawała radość życia. Obserwacje jak traktowano i nadal traktuje się herbatę wiele mogą zaoferować.
Możliwości doświadczenia i praktykowania kilkusetletnich tradycji poznawania herbaty jako czegoś więcej niż tylko napoju bardzo wzbogacają, pobudzają do kreatywności, wyczulają na czas i otoczenie w którym się znajdujemy.
器局茶具配置之図 - Grafika ukazująca umieszczenie – herbacianego sprzętu Kikyoku Podrecznik Sencha-do z 1904roku
Dzięki możliwości uczestniczenia na spotkaniach herbacianych prowadzonych przez nauczycieli tradycji Sencha -do ( jest kilka stylów) doświadczyłem wielu ciekawych te-mae ( 手前 ) czyli przygotowań parzenia herbaty w rożnych warunkach ( otoczeniu ) z rożnymi typami herbat ( gyokuro ,sencha ,bancha) oraz wielorakimi sprzętami. Nie była to ceremonia ani rytuał – raczej wspólne kosztowanie dobrej herbaty przygotowanej przez gospodarza.
W pierwszych dniach kwietnia ( 2021r.) – niepisanego "nowego roku "- to okazja do zrobienia porządków, nowych postanowień itp. Jeśli chodzi o porządki to właśnie trzeba odkurzyć, poużywać KIKYOKU ( 器局 po polsku czyta się kikjoku) - dosłownym znaczeniu możemy przetłumaczyć to jako „ Komnata herbaciana” a w praktyce znaczy to przenośna skrzyneczka z utensyliami herbacianymi.
Tego typu przedmiot używany jest tylko w pomieszczeniu, jeśli parzymy herbaty w plenerze wtedy używamy plecionego przenośnego kuferka (który nosi inną nazwę). Niuanse co do sprzętów w których przenosi się naczynia herbaciane są zawsze opisywane - przestawiane z wytłumaczeniem dlaczego w jednych warunkach używa takie przedmioty a nie inne. Wszystko ma ma swoje logiczne wytłumaczenie - na nasze warunki można to przedstawić tak-- „ w innym obuwiu chodzimy na wyprawę w skaliste góry a innym na piaszczystą plażę „ " im ktoś bardziej pasjonuje się żeglarstwem, wyprawami w góry - tym bardziej zdobywa doświadczenie tym bardziej orientuje się w sprzętach które nie dla laików są nieznane".. W taki sposób można tłumaczyć dlaczego herbatę gyokuro parzy się w innych naczyniach niż herbatę bancha.
Co do przenośnej skrzyneczki KIKYOKU ( 器局 ) to służy ona do przygotowania herbaty w dowolnym miejscu pomieszczenia. Taki styl parzenia jest pewnego rodzaju rozrywką – urozmaiceniem spotkania herbacianego .. Umieszczone w skrzyneczce utensylia są nie widoczne dla gości to jest .niespodzianka. „prawie tak jak puszka Pandory „ nie wiemy -co jest w środku? Co zobaczymy ? A- najczęściej są odpowiednio dobrane naczynia przez gospodarza nie tylko do rodzaju herbaty ale ale przedmioty które są interesujące lub o wysokiej wartości artystycznej. Takie spotkanie daje wiele dużo przyjemności i zadowolenia kiedy przed otwarciem "Kikyoku" nie widzimy herbacianej ceramiki - itp.
Ta skrzyneczka ma ponad 110 lat.. Laka wypłowiała , jest trochę obdrapana,. Ręcznie malowany wzór przedstawia sosnowe igły oraz szyszki, dodatkowo są tez kwiaty śliwy - to motyw okazujący dwa przeciwstawienia – „przelotność kwiatu śliwy - oraz „ stałość wiecznie zielonej sosny.„ Interpretowanie tego motywu dekoracyjnego jest wielorakie - Np. mieć stateczność i elegancję jak sosna ale także cieszyć się przelotnym przemijającym pięknem którym są kwitnące śliwy wiosną.
Są rożne rodzaje rodzaje i typy Kikyoku – od bogato inkrustowanych masą perłową do prostych w kształtach surowych w dekoracji skrzyneczek. Zauważymy różnice między sprzętem do noszenia naczyń herbacianych w które używamy w plenerze ( pod chmurką na świeżym powietrzu ) a tymi które używamy w pomieszczeniu. Jeśli delektujemy się w naturalnym otoczeniu to sprzęty harmonijnie powinny być wkomponowane do otocznia, nie powinny zwracać uwagi wręcz pobudzać do zadowalania z otaczającej przyrody– to jeśli chodzi o funkcje wizualne– czyli żeby zmysłów wzorku nie zakłócał nie harmonijny sprzęt . Jeśli chodzi o sprawy fizyczne -" materialne" –to powinny być to lekkie sprzęty , najlepiej typu kufere z plecionki który zniszczy się tak łatwo w podroży.
Sprzęty które używamy w pomieszczeniu powinny wprowadzać klimatyczny nastrój dla spotkania herbacianego. Gospodarz przygotowujący powinien przedstawić historię naczyń , techniki produkcji i detale związane z prezentowanymi utensyliami oraz oczywiście z herbatę która powinna być zaparzona najlepszy sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz