Na zakończenie maja 2021 roku - herbata shincha z Shizuoka - która posiada bogatą oprawę historyczną - a jeśli chodzi o smak to zdecydowanie dla osób które lubią mocne gorzkie napary.
Tenkabito (天下人)- słowo używane w starożytności pochodzące z chińskiego które oznacza wybitnego władcę -wodza - geniusza - "pierwszego pod niebiosami człowieka" i tak wlanie określano shoguna Tokugawa. Jakie miał zasługi oraz wpływ na historie Japonia wymagało by bardzo obszernego wpisu. Po burzliwych wydarzeniach w których brał udział Ieasu Tokugawa nastąpił okres Edo ( 1603 -1867 ) który zjednoczył Japonię - i był to okres w miarę spokojnego rozwoju kraju , także dobre czasy dla rozwoju zwyczajów herbacianych.
Z regionu Ashikubo - w prefekturze Shizuoka - pochodzi herbata którą preferował upodobał sobie shogun Tokugawa Ieasu - ten fakt historyczny wykorzystywany jest w naszych czasach jako promocja herbat z Ashikubo. Trudno powiedzieć na ile podobna jest herbata herbata współczesna do tej jaką pił Tokugawa -ale na pewno bogaty w gorycz smak wyróżnia herbatę Honyama od innych. Ważny i ciekawy fakt o Ashikubo jest to ze właśnie tutaj powstały pierwsze ogrody herbaciane w prefekturze która obecnie nazywa się Shizuoka.
Listki dokładnie wyselekcjonowane i obrobione jak opisuje producent Kojima cha ten ( 小島茶店)
Bogaty aromat herbaty z gór i dobrze zbalansowany smak są wynikiem mikroklimatu okolic Ashikubo . Honyama-cha powstaje wokół rzek Abe i Warashina.
Jest to herbata dla osób które lubią czekoladę w której kakao stanowi ponad 80% . Gorzka z rozbudowanym smakiem gdzie da się odczuć tzw.. „body" czyli bogaty "skoncentrowany bukiet smaków” - Zdecydowanie jest to herbata to kosztowania na specjalna okazje - wtedy kiedy jest potrzeba czegoś mocniejszego.
Doświadczenia z temperaturą parzenia wskazują iż ok 70℃ jest optymalna – a możne być nawet trochę wyższa.. nie działają tutaj mechanizmy jak np. przy gyokuro gdzie dzięki niskiej temperaturze uzyskujemy smak z wyczuwalnym umami oraz słodyczą . Honayama -cha (本山) powinna być gorzka ale bogata w smaku.
Do parzenia herbaty użyłem czajniczka tokoname wykonanego przez Sō Yamada (山田 想) wnuka sławnego garncarza – mistrza Jouzan Yamada ( 山田常山) - który otrzymał najwyższy tytuł państwowy jaki może otrzymać artysta Narodowego Twórcy Kultury (人間国宝) . Yamada Jouzan nie był właściwie artystą tylko rzemieślnikiem , jego poświęcenie się pracy kreatywność, technika tocznia była tak dobra iż zwracała uwagę krytyków tak jego czajniki można było kupić tylko na zamówienie.
To dzisiejsze parzenie Honyama cha w czajniku tokoname - to przykład jak herbata przeradza się w coś więcej , w doświadczenie doboru a naczynia do herbaty, a potem smakowaniem gorzkiego naparu itp.
Ciesz się orzeźwiającym i łagodnym smakiem oraz eleganckim delikatnym aromatem
Komentarze
Prześlij komentarz