Rozmiary japońskich naczyń do herbaty Chaki (茶器 ) - Dobin (土瓶 ) Kyusu(急須 ) czarki (湯吞 ) - rozmiar naczyń

Kilka słów na wstępie :

- Dla Japończyków wszystkie naczynia małego rozmiaru do parzenia herbaty to kyusu (急須 )-nie jest ważne czy ma rączkę z boku czy z tyłu..( !) ; np. hohin (宝瓶 ) to takie naczynie ‐kyusu które nie ma rączki – podobnie jak shiboridashi- kyusu.Kiedyś raz słyszałem jak podczas pokazu gong -fu cha osoba prowadząca określała  gaiwan- jako chińskie kyusu (  dosłownie- " listki parzone są  w chińskim kyusu zwanym gaiwanem.") 


KYUSU- ( 急須 ) znaczy naczynie  które może mieć dowolny kształt. Bardziej liczy jego funkcja i rozmiar 




Kiedyś w Polsce -  ktoś mnie zapytał czy parze w stylu zachodnim czy tez w gong fu -cha ......i   nie wiedziałem o co chodzi.
 Po wyjaśnieniu okazało się o rozmiary naczyń do parzenia herbaty. Podział duże czyli „ zachodni „ i małe do „ gong fu „ - takie dostałem wyjaśnienie.  
 - Ten podział mi jakoś nie odpowia
da ze względu na różnorodność herbat ich wartości smakowych czy sposobu parzenia.  W  Azji Wachodniej  mamy  wiele technik przygotowania herbat -  w zależności od sytuacji oraz jakości listków herbacianych. 
 Chiński podział na herbaty do picia ( 喝 茶 ) oraz kosztowania ( 品茶 ) jest już bardziej bliski. Opisywany był 27lutego

https://cha-herbata.blogspot.com/2021/02/picie-herbaty-smakowanie-herbaty.html

\


            Tokoname kyusu (常滑 ) - to miejscowość sławna z produkcji czajnikówwykonanych z gliny shudei ( 朱泥 ).

 Najbardziej wygodne praktyczne jest z japońskim podejściem do utensyliów które dobiera się do rodzaju herbaty -  a nie  czy  w  stylu zachodnim  czy gong fu..
 Nie ma tutaj tabu bo tego „nie wolno robićbo wbrew etykiecie. Tutaj liczy się racjonalność i ekonomia. Jeśli np. za 50 gram wysokiej jakości gyokuro , kabuse czy jou sencha "–  zapłacimy tyle samo co za 2kg. herbaty bancha.
( albo niskiej jakosci sencha )  Lepiej przygotować te herbaty w odpowiednio dobranych do nich naczyń. Szkoda jest zmarnować wysokiej jakości herbatę np. gyokuro parząc w poand litrowym czajniku. I odwrotnie pieczołowite parzenie herbaty bancha nie da super efektów w mini naczyniu typu  shiboridashi .  


  Picie? - Parzenie?

                   
                                             dobin ( 土瓶 ) i yunomi 300ml.

I - Do gaszenia pragnienia-  warunki gastronomiczne 

Do zwykłych tanich herbat do picia używa się czajników dobin ( 土瓶 ) ( pojemnosc nawet ponad 1 litr)- i wtedy czarka yunomi jest duża- herbate piejemy jak wode… w języku japonskim okresla się to jako -
GABU Nomi - がぶ‐のみ【がぶ飲み】 czyli „ pospolite picie - przygotowanie  dla  licznej grupy- np.  na zebraniach, wydarzeniach  spolecznosciowych . itp. Ekonomicznie-  czyli wodny  napar z najtanszej herbaty 
Obecnie zwyczaj ten zanika ze względu na butelkowane herbaty..
II
家庭用の茶器 Domowe naczynia do herbaty.

                                          kyusu ( 常滑急須)  z  Tokoname

Do picia herbaty bardziej w celach relaksacyjnych codziennych w domowych warunkach Tutaj popularnym naczyniem jest czajnik ( 常滑急須) z Tokoname . Czarki yunomi zazwyczaj są białe aby okazać piękno koloru naparu. Obecnie  prawie zawsze pita jest herbata typu   sencha.  

III 高級茶 Wysoka półka - herbata  wymagająca specjalnych przygotowań


                               shibaoridashi   i czjanik  do gyokuro

Wysokiej jakości herbaty wyselekcjonowane – dla specjalnego parzenia …
gyokuro , temomi cha tu używamy naczyń o małych rozmiarach ..
czarki – podobne w rozmiarze jak w tajwańskim gong- fu cha ..
Herbate np. gyokuro parzy w niskiej temperaturze nie służy ona do picia raczej do skosztowania. Nazwa naczynia shiboridashi ( 絞り出し ) w 
dosłownym znaczeniu tłumaczy się – jako wyciskanie - i ma służyć do „wyciskania „ z listków kropel - o bardzo dużym stężeniu umami oraz innch delikanych smaków. Parzenie bancha – w shiboridashi nie da dobrych efektów.
I odwrotnie parzenie gyokuro czy temomi cha – nie będzie efektywne jeśli przygotujemy je w dużym dzbanku - chyba ze parzymy dla sporej (ponad 20 osobowej ) grupy i używamy ok 100 gram drogocennej herbaty .


                              od lewej czarka do gyokuro   do sencha  do bancha

Fukamushi-cha 
Herbata fukamushi- to typ herbaty bardzo wydajej , w smaku bez goryczki ale o bardzo pokruszonych listkach..po zaparzeniu jej robi się gesta papka która zapycha źle dobrane naczynie.. Czajniczek  z metalow
ą  siatką  wewnątrz to specjalistyczny  wynalazek dla herbat fukamushi sencha  . Tak więc lepiej dobierać herbaty do odpowiednich naczyń i cieszyć się dobrym smakiem i optymalnym parzeniem.



Komentarze