Rozmiary japońskich naczyń do herbaty Chaki (茶器 ) - Dobin (土瓶 ) Kyusu(急須 ) czarki (湯吞 ) - rozmiar naczyń



Kiedyś ktoś mnie zapytał czy parze w stylu zachodnim czy tez w gong fu -cha ......i   nie wiedziałem o co chodzi.
 Po wyjaśnieniu okazało się o rozmiary naczyń do parzenia herbaty. Podział duże czyli „ zachodni „ i małe do „ gong fu „ - takie dostałem wyjaśnienie
 - Ten podział mi jakoś nie odpowiada ze względu na różnorodność herbat ich wartości smakowych czy sposobu parzenia. Chiński podział na herbaty do picia ( 喝 茶 ) oraz kosztowania ( 品茶 ) jest już bardziej bliski. Opisywany był 27lutego tutaj Picie / Kosztowanie.


 Najbardziej wygodne praktyczne jest z japońskim podejściem do utensyliów które dobiera się do rodzaju herbaty niż stylu zachodnim / gong fu..
 Nie ma tutaj tabu ani tego „nie wolno robićbo wbrew etykiecie. Tutaj liczy się racjonalność i ekonomia. Jeśli np. za 50 gram wysokiej jakości gyokuro ,kabuse czy jou sencha "– które mogą mieć taka samą  cenę jak 2kg bancha czy zwykła sencha to lepiej przygotować te herbaty w odpowiednio dobranych do nich naczyń. Szkoda jest zmarnować wysokiej jakości herbatę np. gyokuro parząc w poand litrowym czajniku. I odwrotnie pieczołowite parzenie herbaty bancha nie da super efektów w mini naczyniu - inaczej niż herbaty wyselekcjonowane.
I  Picie 

                   
                                             dobin ( 土瓶 ) i yunomi 300ml.

Do zwykłych tanich herbat do picia używa się czajników dobin ( 土瓶 ) ( pojemnosc nawet ponad 1 litr)- i wtedy czarka yunomi jest duża- herbate piejemy jak wode… w języku japonskim okresla się to jako -
がぶ‐のみ【がぶ飲み】 czyli „ pospolite picie („ Ewentualnie farmerskie przygotowanie) przygotowanie na zebrania itp.
Obecnie zwyczaj ten zanika ze względu na butelkowane herbaty..
II
家庭用の茶器 Domowe naczynia do herbaty.

                                          czajnik kyusu ( 常滑急須) typu tokoname

Do picia herbaty bardziej w celach relaksacyjnych codziennych w domowych warunkach Tutaj popularnym naczyniem jest czajnik kyusu ( 常滑急須) typu tokoname . Czarki yunomi zazwyczaj są białe aby okazać piękno koloru naparu. Prawie zawsze pita jest herbata typu sencha.

III 高級茶 Wysoka półka


                               shibaoridashi   i czjanik  do gyokuro

Wysokiej jakości herbaty wyselekcjonowane – dla specjalnego parzenia …
gyokuro , temomi cha tu używamy naczyń o małych rozmiarach ..
czarki – podobne w rozmiarze jak w tajwańskim gong- fu cha ..
Herbate np. gyokuro parzy w niskiej temperaturze nie służy ona do picia raczej do skosztowania. Nazwa naczynia shiboridashi ( 絞り出し ) w dieslowym znaczeniu tłumaczy się – jako wyciskanie - i ma służyć do „wyciskania „ z listków kropel - o bardzo dużym stężeniu umami oraz innch smaków. Parzenie bancha – w shiboridashi nie da dobrych efektów.
I odwrotnie parzenie gyokuro czy temomi cha – nie będzie efektywne jeśli zaparzymy je w duzym dzbanku - chyba ze parzymy dla sporej (ponad 20 osobowej ) grupy i używamy ok 100gram drogocennej herbaty .


                              od lewej czarka do gyokuro   do sencha  do bancha

Fukamushi-cha i gawian
Herbata Fukamushi- to typ herbaty bardzo wydajej , w smaku bez goryczki ale o bardzo pokruszonych listkach..po zaparzeniu jej robi się gesta papka która zapycha źle dobrane naczynie.. jakim jest np. chiński gaiwan. Tak więc lepiej dobierać herbaty do odpowiednich naczyń i cieszyć się dobrym smakiem i optymalnym parzeniem.



Komentarze