Rozmiary japońskich naczyń do herbaty Chaki (茶器 ) - Dobin (土瓶 ) Kyusu(急須 ) czarki (湯吞 ) - rozmiar naczyń
Kilka słów na wstępie :
- Dla Japończyków wszystkie naczynia małego rozmiaru do parzenia herbaty to kyusu (急須 )-nie jest ważne czy ma rączkę z boku czy z tyłu..( !) ; np. hohin (宝瓶 ) to takie naczynie ‐kyusu które nie ma rączki – podobnie jak shiboridashi- kyusu.Kiedyś raz słyszałem jak podczas pokazu gong -fu cha osoba prowadząca określała gaiwan- jako chińskie kyusu ( dosłownie- " listki parzone są w chińskim kyusu zwanym gaiwanem.")
KYUSU- ( 急須 ) znaczy naczynie które może mieć dowolny kształt. Bardziej liczy jego funkcja i rozmiar
Kiedyś w Polsce - ktoś mnie zapytał czy parze w stylu zachodnim czy tez w gong fu -cha ......i nie wiedziałem o co chodzi.
Po wyjaśnieniu okazało się o
rozmiary naczyń do parzenia herbaty. Podział duże czyli „
zachodni „ i małe do „ gong fu „ - takie dostałem
wyjaśnienie.
- Ten podział mi jakoś nie odpowia
da ze względu na
różnorodność herbat ich wartości smakowych czy sposobu
parzenia. W Azji Wachodniej mamy wiele technik przygotowania herbat - w zależności od sytuacji oraz jakości listków herbacianych.
Chiński podział na herbaty do picia ( 喝
茶 )
oraz kosztowania ( 品茶
)
jest już bardziej bliski. Opisywany był 27lutego
https://cha-herbata.blogspot.com/2021/02/picie-herbaty-smakowanie-herbaty.html
\
Tokoname kyusu (常滑 ) - to miejscowość sławna z produkcji czajnikówwykonanych z gliny shudei ( 朱泥 ).
Najbardziej wygodne praktyczne jest z japońskim podejściem
do utensyliów które dobiera się do rodzaju herbaty - a nie czy w stylu zachodnim czy gong fu..
Nie ma tutaj tabu bo tego „nie wolno robić” bo wbrew
etykiecie. Tutaj liczy się racjonalność i ekonomia. Jeśli np.
za 50 gram wysokiej jakości gyokuro , kabuse czy jou
sencha "– zapłacimy
tyle samo co za 2kg. herbaty bancha.
( albo niskiej jakosci sencha ) Lepiej przygotować te
herbaty w odpowiednio dobranych do nich naczyń. Szkoda jest
zmarnować wysokiej jakości herbatę np. gyokuro parząc w
poand litrowym czajniku. I odwrotnie pieczołowite parzenie herbaty
bancha nie da super efektów w mini naczyniu typu shiboridashi .
Picie? - Parzenie?
dobin ( 土瓶 ) i yunomi 300ml.
I - Do gaszenia pragnienia- warunki gastronomiczne
Do zwykłych tanich herbat do picia używa się czajników dobin ( 土瓶 ) ( pojemnosc nawet ponad 1 litr)- i wtedy czarka yunomi jest duża- herbate piejemy jak wode… w języku japonskim okresla się to jako -
GABU Nomi - がぶ‐のみ【がぶ飲み】 czyli „ pospolite picie - przygotowanie dla licznej grupy- np. na zebraniach, wydarzeniach spolecznosciowych . itp. Ekonomicznie- czyli wodny napar z najtanszej herbaty
Obecnie zwyczaj ten zanika ze względu na butelkowane herbaty..
II
家庭用の茶器 Domowe naczynia do herbaty.
Do picia herbaty bardziej w celach relaksacyjnych codziennych w domowych warunkach Tutaj popularnym naczyniem jest czajnik ( 常滑急須) z Tokoname . Czarki yunomi zazwyczaj są białe aby okazać piękno koloru naparu. Obecnie prawie zawsze pita jest herbata typu sencha.
III 高級茶 Wysoka półka - herbata wymagająca specjalnych przygotowań
Wysokiej jakości herbaty wyselekcjonowane – dla specjalnego parzenia …
gyokuro , temomi cha -tu używamy naczyń o małych rozmiarach ..
czarki – podobne w rozmiarze jak w tajwańskim gong- fu cha ..
Herbate np. gyokuro parzy w niskiej temperaturze nie służy ona do picia raczej do skosztowania. Nazwa naczynia shiboridashi ( 絞り出し ) w dosłownym znaczeniu tłumaczy się – jako wyciskanie - i ma służyć do „wyciskania „ z listków kropel - o bardzo dużym stężeniu umami oraz innch delikanych smaków. Parzenie bancha – w shiboridashi nie da dobrych efektów.
I
odwrotnie parzenie gyokuro czy temomi cha – nie będzie efektywne
jeśli przygotujemy je w dużym dzbanku - chyba ze parzymy dla sporej
(ponad 20 osobowej ) grupy i używamy ok 100 gram drogocennej herbaty
.
Fukamushi-cha
Herbata fukamushi- to typ herbaty bardzo wydajej , w smaku bez goryczki ale o bardzo pokruszonych listkach..po zaparzeniu jej robi się gesta papka która zapycha źle dobrane naczynie.. Czajniczek z metalową siatką wewnątrz to specjalistyczny wynalazek dla herbat fukamushi sencha . Tak więc lepiej dobierać herbaty do odpowiednich naczyń i cieszyć się dobrym smakiem i optymalnym parzeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz