Sānguǐ yǔyá三癸雨芽 - Wúxìng吳興 Historia Kultura Herbaty


Chociaż ta zielona herbata ma już ok 2lata cały czas jest przyjemna w smaku.  A to zawdzięcza swojej wysokiej  jakości oraz być może dobremu przechowywaniu.  

Sānguǐ yǔyá三癸雨芽należy do bardzo trudno-dostępnych herbat i jest prawie nieznana. Wytwarzana  w okolicach pawilonu Sangui Tin (三癸亭)  w niedaleko miasta Huzhou (湖州)  znajdującego się na  północnych krańcach  prowincji Zhejiang (浙江).  Sangui -to pawilon będący symbolem  świadkiem „ herbacianej” przyjaźni między Lu Yu, mnicha   Jiao Ran oraz gubernatora Yan Zhenqing.

Sānguǐ yǔyá三癸雨芽

W historii rozwoju kultury herbacianej jest to bardzo ważne miejsce gdyż   chodzi o ukazanie relacji 3ch wybitnych osób którzy mieli wpływ na stworzenie duchowych niematerialnych tradycji  herbacianych. 

3ch  wielkich ludzi herbaty.

-    Lu Yu (陸羽)-autor Ch jin” Ksiegi Herbaty” -pierwszego traktatu opracowania o herbacie  

-mnich   Jiao Ran ( 皎然 ) mnich poeta który  przyczynił się do rozwoju poezji … w której przedstawiane są  doświadczenia duchowe  jakie dostarcza herbata-  

- gubernator Yan Zhenqing ( 顏真卿) - gubernator urzędnik cesarski – wielki kaligraf  i także  wielbiciel herbaty. To z jego polecenia zbudowano pawilon Sangui Tin (三癸亭)   w którym  odbywały się spotkania przy miseczce herbaty. Były to czasy kiedy sprasowane listki herbaciane ucierano na proszek i gotowano jak zupę w specjalnym naczyniu.   

Karykatura - z niezgodna z faktami historycznymi ...  nie tak herbata była przygotowywana



Minęło ponad 1200 lat..- Wúxìng吳興 teraz nazywa się   Huzhou (湖州)  obecnie  można odwiedzić zrekonstruowany pawilon na górze Zhùshān (杼山)  a  także dotrzeć do  zielonej herbaty Sānguǐ yǔyá三癸雨芽 która wytwarzana jest współczesnymi technikami. 



Słowo yá芽 – znaczy pąk (właściwie ząbek -kiełek ) więc mamy do czynienia z herbatą z wczesnych ( ale nie najwcześniejszych) zbiorów i przeszła bardzo dokładną selekcje. Nie jest to herbata masowo rozprowadzana  na rynek, raczej jako reprezentantka regionu – raczej jako prezent dla oficjali czy notabli odwiedzających te okolice. Ale chyba  jednak większa część  herbat trafia do „ ludzi herbaty” - czyli  miłośników  dobrych naparów, badacze kultury i historii  itp.



Po mimo dwóch lat smak jest ciągle  świeży , herbata świetnie nadaje się na letnią  pogodę   

pierwsze  parzenie w temp 70 ℃ przez ok. 40 sekund   

drugie  w temp 80℃   ponad 1minuta.    Trzecie w temp powyżej80℃ 

i czwarte kilka minut.. w ok.90℃…

Trawiaste -przyjemnie gorzkie akcenty  to  relaksuje.



 Wgłębianie się w historie  powstawania kultury herbaty jest pasjonujące. Cały czas odkrywa się  rożne ciekawostki . Np. nazwa Sānguǐ 三癸- ma bardzo głębokie znaczenie.Zahacza się tutaj o 四柱推命- czyli Cztery Filary Przeznaczenia (w oparciu o teorię Pięciu Elementów Ying-Yang,(  陰陽五行説) )  w celach określenia przyszłości – czyli należy wkroczyć w świat astrologii.  

O Huzhou i herbatach tutaj:

O herbacie i jej miejscu pochodzenia,..Huzhou herbaty 湖州五名茶








Komentarze

  1. Wczoraj powiedziałam mojej koleżance, że na pewno bardzo dobrze zrobi jak skorzysta z bardzo dobrej oferty dobre stojaki na bizuterię .Sama te stojaki już kupiłem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz