Chociaż ta zielona herbata ma już ok 2lata cały czas jest przyjemna w smaku. A to zawdzięcza swojej wysokiej jakości oraz być może dobremu przechowywaniu.
Sānguǐ yǔyá三癸雨芽należy do bardzo trudno-dostępnych herbat i jest prawie nieznana. Wytwarzana w okolicach pawilonu Sangui Tin (三癸亭) w niedaleko miasta Huzhou (湖州) znajdującego się na północnych krańcach prowincji Zhejiang (浙江). Sangui -to pawilon będący symbolem świadkiem „ herbacianej” przyjaźni między Lu Yu, mnicha Jiao Ran oraz gubernatora Yan Zhenqing.
Sānguǐ yǔyá三癸雨芽
W historii rozwoju kultury herbacianej jest to bardzo ważne miejsce gdyż chodzi o ukazanie relacji 3ch wybitnych osób którzy mieli wpływ na stworzenie duchowych niematerialnych tradycji herbacianych.
3ch wielkich ludzi herbaty.
- Lu Yu (陸羽)-autor Ch jin” Ksiegi Herbaty” -pierwszego traktatu opracowania o herbacie
-mnich Jiao Ran ( 皎然 ) mnich poeta który przyczynił się do rozwoju poezji … w której przedstawiane są doświadczenia duchowe jakie dostarcza herbata-
- gubernator Yan Zhenqing ( 顏真卿) - gubernator urzędnik cesarski – wielki kaligraf i także wielbiciel herbaty. To z jego polecenia zbudowano pawilon Sangui Tin (三癸亭) w którym odbywały się spotkania przy miseczce herbaty. Były to czasy kiedy sprasowane listki herbaciane ucierano na proszek i gotowano jak zupę w specjalnym naczyniu.
Karykatura - z niezgodna z faktami historycznymi ... nie tak herbata była przygotowywana
Minęło ponad 1200 lat..- Wúxìng吳興 teraz nazywa się Huzhou (湖州) obecnie można odwiedzić zrekonstruowany pawilon na górze Zhùshān (杼山) a także dotrzeć do zielonej herbaty Sānguǐ yǔyá三癸雨芽 która wytwarzana jest współczesnymi technikami.
Słowo yá芽 – znaczy pąk (właściwie ząbek -kiełek ) więc mamy do czynienia z herbatą z wczesnych ( ale nie najwcześniejszych) zbiorów i przeszła bardzo dokładną selekcje. Nie jest to herbata masowo rozprowadzana na rynek, raczej jako reprezentantka regionu – raczej jako prezent dla oficjali czy notabli odwiedzających te okolice. Ale chyba jednak większa część herbat trafia do „ ludzi herbaty” - czyli miłośników dobrych naparów, badacze kultury i historii itp.
Po mimo dwóch lat smak jest ciągle świeży , herbata świetnie nadaje się na letnią pogodę
pierwsze parzenie w temp 70 ℃ przez ok. 40 sekund
drugie w temp 80℃ ponad 1minuta. Trzecie w temp powyżej80℃
i czwarte kilka minut.. w ok.90℃…
Trawiaste -przyjemnie gorzkie akcenty to relaksuje.
Wgłębianie się w historie powstawania kultury herbaty jest pasjonujące. Cały czas odkrywa się rożne ciekawostki . Np. nazwa Sānguǐ 三癸- ma bardzo głębokie znaczenie.Zahacza się tutaj o 四柱推命- czyli Cztery Filary Przeznaczenia (w oparciu o teorię Pięciu Elementów Ying-Yang,( 陰陽五行説) ) w celach określenia przyszłości – czyli należy wkroczyć w świat astrologii.
O Huzhou i herbatach tutaj:
Wczoraj powiedziałam mojej koleżance, że na pewno bardzo dobrze zrobi jak skorzysta z bardzo dobrej oferty dobre stojaki na bizuterię .Sama te stojaki już kupiłem.
OdpowiedzUsuń