Obecnie oolongi z gór WuYi to ogromna ilość nazw i jakości tak że czasami trudno ustalić co to za herbata. Łatwo było by zdać się tylko na walory smakowe ,cieszyć się aromatem; Jednakże mając w posiadaniu kilka ,kilkanaście herbat o nazwie WuYi shan (武夷山) oolong to wypadało by znać podstawy jak są klasyfikowane , obrabiane i co wpływa na ich jakość.
Niezbyt wysokie i obszerne góry to jeden z najważniejszych ośrodków produkcji wysokiej jakości herbat których ceny (astronomiczne) należą do najwyższych na świecie. Na tak małym obszarze występuje ogromna ilość odmian krzewu herbacianego zarówno naturalnie powstałych jak i wyhodowanych przez ludzi. Warunki glebowo klimatyczne mają wpływ na smak wegetujących tam odmian. W ostatnich stuleciach jako jeden z najważniejszych ośrodków produkcji herbat wytworzył specjalistyczne metody obróbki.
Najlepsze herbaty wytwarzają mistrzowie z domów w których od pokoleń fachowo produkuje się oolongi w przypadku których obróbka typu: przypiekanie, prażenie, palenie daje wspaniałe efekty jeśli chodzi o aromat ,smak i kolor herbaty.
Tak jest właśnie tym dzisiejszym oolongiem o nazwie
-Tiānzhēn suìyuè(天真歲月).
To herbata wyprodukowana w firmie Wúyìn cháyè吳印茶業-której
właścicielem jest panWu Dong (吴東).
Firma Wúyìn cháyè 吳印茶業 - posiada wiele certyfikatów potfierdzających orginalaność pochodzenia oraz jakość.
Rodzina
Wu ( 吴
)
jak przedstawione jest w historii firmy to właśnie specjaliści
którzy od wielu pokoleń
zajmują
się hodowlą
oraz produkcją
herbaty.
Ta dzisiejsza jest ich oryginalnym produktem. W swojej ofercie mają także Dahong Pao (大紅袍 ) oraz Rou Gui (肉桂 ).
Z drugiej strony brak doświadczenia ze studiowaniem oceny jakości i smaku u profesjonalistów nie pozwala na obiektywną ocenę. Czuję niedosyt wiedzy i doświadczenia trzeba będzie jeszcze więcej poznać i praktykować z oolongmi z WuYi(武夷山).
Jeszcze tyle do poznawania - listki prezentują się bardzo ładnie.
Komentarze
Prześlij komentarz