Wu Yi oolong Skalna herbata -Tiānzhēn suìyuè(天真歲月)

 Obecnie oolongi z gór WuYi to ogromna ilość nazw i jakości tak że czasami trudno ustalić co to za herbata. Łatwo było by zdać się tylko na walory smakowe ,cieszyć się aromatem; Jednakże mając w posiadaniu kilka ,kilkanaście herbat o nazwie WuYi shan (武夷山) oolong to wypadało by znać podstawy jak są klasyfikowane , obrabiane i co wpływa na ich jakość.



Niezbyt wysokie i obszerne góry to jeden z najważniejszych ośrodków produkcji wysokiej jakości herbat których ceny (astronomiczne) należą do najwyższych na świecie.                               Na tak małym obszarze występuje ogromna ilość odmian krzewu herbacianego zarówno naturalnie powstałych jak i wyhodowanych przez ludzi. Warunki glebowo klimatyczne mają wpływ na smak wegetujących tam odmian. W ostatnich stuleciach jako jeden z najważniejszych ośrodków produkcji herbat wytworzył specjalistyczne metody obróbki.


Najlepsze herbaty wytwarzają mistrzowie z domów w których od pokoleń fachowo produkuje się oolongi w przypadku których obróbka typu: przypiekanie, prażenie, palenie daje wspaniałe efekty jeśli chodzi o aromat ,smak i kolor herbaty.


Tak jest właśnie tym dzisiejszym oolongiem o nazwie 

-Tiānzhēn suìyuè(天真歲月).

To herbata wyprodukowana w firmie Wúyìn cháyè吳印茶業-której

 właścicielem jest panWu Dong ().


 Firma Wúyìn cháyè 吳印茶業 - posiada wiele certyfikatów potfierdzających orginalaność  pochodzenia oraz jakość.



Rodzina Wu ( ) jak przedstawione jest w historii firmy to właśnie specjaliści którzy od wielu pokoleń
zajmują się hodowlą oraz produkcją herbaty.

 Ta dzisiejsza jest ich oryginalnym produktem. W swojej ofercie mają także Dahong Pao (大紅袍 )   oraz  Rou Gui (肉桂 ).




Z drugiej strony brak doświadczenia ze studiowaniem oceny jakości i smaku u profesjonalistów nie pozwala na obiektywną ocenę. Czuję niedosyt wiedzy i doświadczenia trzeba będzie jeszcze więcej poznać i praktykować z oolongmi z WuYi(武夷山). 




Jeszcze tyle do poznawania - listki prezentują się bardzo ładnie.




Komentarze