Blog – dokumentuje obecną sytuacje -czyli 2tygodniowa kwarantanna wymagana po przyjedzie do Japonii.- Herbata z pobliskich okolic jest na stole … to wielka niespodzianka. Mam okazje zaparzyć listki sencha o nazwie Houju宝樹. Oryginalna ze sklepu Sanuki-en ( ) który był opisany w 2017roku… Sanuki-en specjalizuje się tylko w herbatach tylko z jednego rejonu i w dodatku posiada własne wypracowane prze lata mieszanki. Mam nadzieje ze po zakończeniu kwarantanny będę miał możliwość odwiedzić sklep ponownie… porozmawiać z właścicielami.
W miejscu kwarantanny mam czajnik tokoname, czarki yunomi i dostęp do czystej miękkiej wody - bardzo dobre warunki.
W małym ogródku na tarasie można zaparzyć listki… niestety komary i inne owady są dokuczliwe… potrzebne jest „katori -senko”- zielone spiralne kadzidełko które odstrasza niepożądanych gości.
Herbata pochodzi z okolic Okokuji ( 奥久慈茶) w prefekturze Ibaraki - jest jednnym z najbardziej wysuniętych na północ obszarem upraw krzewu herbacianego w Japonii. Może kiedyś opisze w detalach historie upraw, warunki klimatyczne oraz położenie terenu. Teraz tylko w skrócie :jest to herbata z krzewu yabukita , majowe zbiory , średniej jakości w rankingu sklepu Sanuki -en.
Parzenie odbyło w się w temperaturze ok 70 C po 30sekunach
zalanie do czarki- uderza świeży aromat -smak gorzkawy intensywny..
Prawdopodobnie woda jest tak dobra ze pozwala na doświadczenie rozbudowanego smaku.
Parzona 4 razy – dostarcza orzeźwienia – tropikalne lato japońskie
SANUKI-en 佐貫園 Herbaciany sklep miasto Takahagi 高萩市 pref. Ibaraki.茨城県
一日不作,一日不食 "黄梅禅茶 黄梅禅茶
Sama bym się takiej herbatki napiła, bo wygląda smakowicie :) Spodobał mi się też twój ogródek, mogłabyś kiedyś troszkę go pokazać? Herbatka w takim otoczeniu nawet na kwarantannie zapewne smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuń