Prefektura Nagano - Nakai Samurai sencha. 長野県 秘境 中井侍の茶

 

Dziś przygotuje unikat z górskiej osady Nakai- Samurai ( 中井侍)

Poznawanie herbat możne być wielorakieWymaga to pewnego uporządkowania .. Ostatnio myślę o spisie herbat z każdej z prefektur w Japonii – szczególnie tych mało znanych .. trudno dostępnych.. z okolic gdzie zwykle nikt nie kojarzy z herbata . Tak właśnie jest z prefektura Nagano w środkowej części wyspy Honshu..Tam w południowej części znajdziemy ogrody herbaciane – prawie nikomu nieznane.. To jest wyzwanie żeby odwiedzić takie okolice.. Determinacja żeby dotrzeć daleko w góry zaowocowała odwiedzinami 2ch takich miejsc… Co ciekawe nawet mieszkańcom prefektury Nagano nie kojarzą  okolic z herbatą i ogólnie niezbyt dobrze orientują się o istnieniu takich miejscowości


 

oddalonej 3 godziny pociągiem od miasta Toyohashi. ( prefektura Aichi) . Lokalizacja tej osady to południowe krańce prefektury Nagano na granicy z prefekturą Shizuoka w dolinie rzeki Tenryu...inaczej Tenryugawa. Tak.... po stronie prefektury Shizuoka mamy sławne ogrody herbaciane z okolic Tenryu słynące z bardzo dobrych smakowo herbat. O herbatach z okolic Tenryu w Nagano nie ma prawie żadnych informacji. Tak więc chęć dotarcia do małoznacznego miejsca była bardzo silna.

                                                 

          山の急斜面に突如現れる茶畑

Udało się - W ostatnich dniach sierpnia ( 2021roku)    - nie było łatwo i bezpiecznie - szkody wyrządzone przez ulewne deszcze były nie usunięte.. zerwane drogi… przewrócone drzewa utrudniały dotarcie do miejscowości.. prawie cudem udało się ..


 Nakai- Samurai ( 中井侍)to kilka domów. maleńka stacja kolejowa i wysoko rozpościerające się ogrody herbaciane. Teraz kiedy jest możliwość zaparzenia herbaty warunkach domowych pojawiają się wspomnienia. Parznie listków herbacianych z tak odległych niedostępnych okolic ..bardzo satysfakcjonuje.


Herbatę można kupić na stacji kolejowej..bo to jednocześnie jedyny sklepik w okolicy… Niestety producent herbaty był nie obecny – to nauczka żeby następnym razem skontaktować się z ludźmi herbaty…przygotować się dokładniej- mieć na uwadze iż nie są to łatwe tereny do odwiedzin. Tym razem zabrakowało czasu..Tam po prostu trzeba się zatrzymać na dłużej..najlepiej przenocować… Dotarcie do Nakai Samurai zabiera dobre parę godzin.. i raczej wymaga więcej niż jednego dnia aby spokojnie odwiedzić te okolice. Plan był napięty - czuje ze być może jeszcze kiedyś się tam wybiorę.. Bo to miejsce bardzo unikalne ze skomplikowaną historią jeśli chodzi o tradycje społeczne ,dobre dla badań etnograficznych.. Takie Wyprawy w dalekie rejony to nie tylko sprawa herbat można poznać wiele innych ciekawych rzeczy, doświadczyć wielu przygód.



Herbata opakowanie- posiada 4 sygnatury od lewej mamy :

中井侍銘茶ー markowa herbata z Nakai Samurai

新茶- shincha

手揉み- temomi – czyli ręcznie ugniatana

高級 煎茶 - wysokiej jakości Sencha.

Krzew herbaciany rosnący wysoko w górach w okolicach Tenryu ma specyficzny smak..


Przed  parzeniem:

                  
          中井侍の浅蒸し茶 czyli Asamushi-cha z NakaSamurai

- suche listki – jak widać są ręcznie ugniatane posiadają nie regularny rozmiar

- parzenie : wysokiej jakości herbaty Sencha parzymy w temp.70-80 C tak tez była potraktowana-dodatkowo na 2 sposoby – w jap. czajniku dla sencha oraz bardziej doświadczalnie w shiboridashi


napar uzyskany po ok.1minucie-

                    

smak delikatny brak mocy jak u herbat z Tenryu Shizuoka - odczuwalne nuty dla herbat poddanych lekkiej obróbce parą czyli asamushi ( 浅蒸し ) - trudny do określenia. Jest to herbata wytwarzana w mało zautomatyzowanym zakładzie produkcyjnym.

                     


Co do jakości ,smaku , oceny aparycji listków przydała by się konsultacja z chashi ( 茶師) doświadczonym sommelierem herbat japońskich który bardziej profesjonalnie wyjaśnił by jakość smaku i proces produkcji.

                 


 Jest to na tyle unikalna herbata ze nie mam punktu odniesienia jak ocenić. Tutaj przypadku tej dzisiejszej herbaty chodzi bardziej o przygodę dotarcie do unikalnego miejsca niż analizę aromatu, smaku podczas parzenia w rożnych temperaturach i ilościach listków.

中井侍地区の一番の特徴は、山の急斜面に突如現れる「秘境の茶畑」

Komentarze