Co kryje się pod tym enigmatycznym tytułem ?
Chodzi tutaj o niszową zieloną herbatę Oyako-cha ( 親子茶) z prefektury Kōchi znajdującej się południowo-zachodniej części wyspy Shikoku ( najmniejszej wyspy z 4ch głównych wysp Japonii .) Oficjalna nazwa Ikegawa Ichibancha -Oyako-cha ( 池川一番茶 親子茶 ) która powstaje na terenie regionu administracyjnego Niyodogawa ( 仁淀川町) a dokładniej okolic Ikegawa ( 池川) z najlepiej znanych z upraw herbaty w prefekturze. Są to górzyste okolice doskonale nadające się dla wegetacji krzewu herbacianego. Pierwsze wzmianki na temat produkcji i handlu herbatą z Niyodogawa pojawiały się okresie Edo - chwalono jej jakość, była dostarczana do domów lokalnych możnowładców. Ta reputacja trwa do naszych czasów -w 1993 roku w Ikegawa założono stowarzyszenie przemysłu herbacianego ( Ikegawa Cha-gyō kumiai 池川茶業組合) dzięki któremu zaczęto wytwarzać herbaty o wielu obliczach zarówno jeśli o jakość i smak. Ograniczono używania sztucznych środków ochrony roślin.
Ta herbata sprzedawana jest jako SENCHA ( 煎茶) ale posiada cechy sencha jak i bancha . Polecane jest przygotowanie w temperaturze powyżej 80℃- więc trochę wyższej nich dla delikatnej sencha ale w przypadku bancha parzymy zazwyczaj w temperaturze powyżej 90 ℃.
OPAKOWANIE
Oyako-cha ( 親子茶) jest swego rodzaju unikatem ponieważ powstaje z „pozostałości „ po pierwszych zbiorach. Są to pąki i listki z dolnych partii krzewu herbacianego. Choć jest to herbata do codziennego popijania posiada j przyjemny smak i aromat a to dzięki specjalnej technice produkcji.
W Japonii znajdziemy wiele lokalnych niszowych herbat.. to właśnie pokazuje ze kraj nie musi znajdować się w czołówce producentów… tylko raczej tradycje pozwalają na powstanie wszelkich technik obrabiania lisci krzewu Camelii sinensis ..
„Oyako-cha Ikegawa Ichibancha prefektura Kōchi ( 池川一番茶 親子茶-高知県)
opakowanie |
Susz herbaciany to mieszanka listków widoczne są także łodyżki.
Oyako-cha ( 親子茶) jest swego rodzaju unikatem ponieważ powstaje z „pozostałości „ po pierwszych zbiorach. Są to pąki i listki zdolnych partii krzewu herbacianego. Choć jest to herbata do codziennego popijania posiada jednak przyjemny smak i aromat a to dzięki specjalnej technice produkcji.
Tak herbata ma cechy sencha – oraz bancha .Polecane jest przygotowanie w temperaturze powyżej 80℃ więc trochę wyższej nich dla delikatnej sencha ale w przypadku bancha parzymy zazwyczaj w temperaturze powyżej 90 ℃.Ta herbata sprzedawana jest jako SENCHA ( 煎茶) ale posiada cechy sencha jak i bancha . Polecane jest przygotowanie w temperaturze powyżej 80℃ więc trochę wyższej nich dla delikatnej sencha ale w przypadku bancha parzymy zazwyczaj w temperaturze powyżej 90 ℃.
Smak bardzo przyjemny delikatny -wyczuwana nutka przypiekania suchych listkow. samak ma akcenty kama-iricha ..kolor widoczny na fotografii.
W Japonii znajdziemy wiele lokalnych niszowych herbat.. to właśnie pokazuje ze kraj nie musi znajdować się w czołówce producentów… tylko raczej tradycje pozwalają na powstanie wszelkich nie czesto spotykanych technik obrabiania lisci krzewu Camelii sinensis
池川一番茶 Ikegawa Ichibancha
OYAKO cha -Herbata rodzic-dziecko 親子茶
Smak bardzo przyjemny delikatny -wyczuwana nutka przypiekania suchych listkow. samak ma akcenty kama-iricha ..kolor widoczny na fotografii.
Komentarze
Prześlij komentarz