MACZA – staje się coraz bardziej znanym , popularnym drinkiem który dostaniemy nawet sieciowych” fast foodach” - Macza to także rodzaj napoju mieszanki na bazie proszku herbacianego z innymi składnikami.( mleko, kakao cytryna itd.) Jakoś robi się nieswojo kiedy takie produkty mają nosić tę samą co klasyczna matćia( – czyli utartą na proszek herbat tencha. ) Takiemu stanowi rzeczy winni są Japończycy - nie udało im się wprowadzić prawnej ochrony nazwy matćia( 抹茶) dla określonych herbat i ograniczenia tego do sprecyzowanych miejsc upraw. Teraz mamy sytuację typu " musztarda po obiedzie " .. W handlowej ofercie jest w czym wybierać : Super Matcha ,Bio - organic Matcha oraz setki innych... Niestety farmerzy z tradycyjnych miejsc upraw muszą liczyć się że pojawiają się tanie produkty które naśladują autentyczne specjalistycznie wykonane herbaty matćia. Nie jest źle jeśli proces produkcji przebiega zgodnie z wymogami aby powstała zacieniana tenćia – materiał na matćia . Gorzej jeśli mamy odczynienia z jakimiś aromatyzowamymi proszkami które niż wspólnego z autentyczną matćia nie mają .
tenćiaPisze tutaj macza oraz matćia to ma ukazać różnice. No cóż „taki mamy klimat„, marketing oraz rynek konsumenta rządzi się swoimi prawami. Tradycyjna wyrafinowana matćia i jej przygotowanie to niszowa herbata – to raczej dobrze? - histortorycznie nie była powszechnym tanim napitkiem. Przyszłość ukaże jak będzie się rozwijać stosowanie matcha w gastronomi.
--Mamy także super porady w dziale szczęsliwe życie -- żeby spożywać herbatę matcha jako cudowny środek wspomagający zdrowie i urodę. Hmm ? ale obce wydają mi się napoje z miksera oparte na proszku macza . :( To coś innego iż coraz bardziej postrzegane jako zdrowe produkty typu : moringa , kurkuma , iwan-czaj……. te są ciekawe. ..Wracając do „zdrowotnych cudownych właściwości herbaty matcha" – pamiętajmy że pod tą nazwą mamy bardzo wiele herbat – od gastronomicznych > kulinarnych > codziennych > do ceremonialnych ( ?) --itd.. Raczej nie wszystkie maja takie cudowne działania. Jak tu jest przedstawione poniżej:
10 CUDOWNYCH KORZYŚCI Z MATCHA
1. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy
Pierwszą wielką korzyścią japońskiej Matcha jest to, że nawet niewielka ilość proszku zapewnia 5 razy większą zawartość przeciwutleniaczy niż inne produkty spożywcze – najwyższy poziom według ORAC (zdolność absorpcji tlenu).
2. Chroni przed rakiem za pomocą katechiny, EGCG
Wśród przeciwutleniaczy katechina jest najpotężniejsza i najkorzystniejsza. Związek katechiny zwany galusan epigallokatechiny. EGCG -polifenol pochodzenia roślinnego, pochodna katechiny- stanowi 60% katechin w herbacie matcha. Ze wszystkich przeciwutleniaczy EGCg jest najszerzej znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Według badań naukowych japońska matcha z zielonej herbaty zawiera 100 razy więcej zawartości EGCG niż inne herbaty na rynku. Matcha jest pomocna do walki z rakiem
3. Relaksacja i komfort psychiczny
Od setek lat w Japonii spożywa się zielonej herbaty matcha , aby zrelaksować się i medytować, Nauka dowiodła, że ten wyższy stan umysłu powstaje przez aminokwasy L-teanine występująca w zacienianych liściach . L-Theanina stymuluje produkcję fal alfa w mózgu, co pomaga ludziom się zrelaksować, nie powodując senności.
4. Popraw swoją pamięć i skupienie
Efektem ubocznym L-teaniny jest produkcja neuroprzekaźników: dopaminy i serotoniny. Te dwie substancje pomagają przywrócić samopoczucie, poprawiają pamięć i pomagają skupić się .
5. Zwiększenie energii i wytrzymałości
Szlachetni wojownicy ( samuraje) w średniowiecznej Japonii często pili zieloną herbatę przed walką, ponieważ herbata dostarcza dużo energii. Podczas gdy inne zielone herbaty mają naturalnie pmniej kofeiny, matcha herbata pomaga nabrać energii dzięki unikalnemu połączeniu składników odżywczych. Jednocześnie L-Theanina z czarki herbaty matcha może pomóc zwiększyć wytrzymałość dzięki efektom trwającym do 6 godzin. Osoby pijące japońską zieloną herbatę proszku z tencha ( czyli matcha) nie odczuwają żadnych częstych skutków ubocznych stymulantów takich jak stres i wysokie ciśnienie krwi. Jest czystym źródłem dobrej naturalnej energii.
6. Spala nadmiar energii
Picie zielonej herbaty matcha codziennie zwiększy metabolizm i pomoże organizmowi spalić tłuszcz około cztery razy szybciej niż przeciętnie. W przeciwieństwie do obecnej żywności dietetycznej na rynku, Matcha nie ma negatywnych skutków ubocznych, jak zwiększenie tętna i wysokie ciśnienie krwi.
7. Detoks organizmu
Przez ostatnie 3 tygodnie przed zbiorem liści herbaty, aby zrobić zieloną herbatę tencha , krzew herbaciany jest zacieniamy tak aby był w ponad 90%- ukryty przed światłem słonecznym. Zwiększa to produkcję chlorofilu podczas wzrostu rośliny. Efekt jest taki, że chlorofil nie tylko sprawia, że zielona herbata jest pięknie zielona, ale także ma zdolność do detoksykacji poprzez usuwanie metali ciężkich oraz toksyn chemicznych w organizmie.
8. Wzmocnienie układu odpornościowego
Wykazano, że katechiny w proszku zielonej herbaty tencha mają przeciwciała poprawiające zdrowie. Czarka zielonej herbaty może dostarczyć znaczne ilości potasu, witaminy A i C, żelaza, białka i wapnia. Inne badania wykazały również, że składniki odżywcze w zielonej herbacie mogą hamować atak wirusa HIV na komórki CD4 ( nazywane limfocytami T) które w organizmie człowieka pomagają rozpoznawać, atakować i niszczyć w bakterie, grzyby i wirusy inne drobnoustroje, które zakażają organizm.
9. Obniżenie poziomu cholesterolu
Naukowcy nie są do końca pewni, jak zielona herbata obniża poziom cholesterolu, jednak badania na różnych organizmach pokazują, że ci, którzy piją zieloną herbatę regularnie mają niski poziom cholesterolu LDL (zły wpływ), a także mają wyższy poziom HDL (dobry działanie) cholesterol. Picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca o 11% u mężczyzn.
10. Świetny smak
W przeciwieństwie do wielu innych herbat, do których dodaje się cukier , mlekiem ( cytrynę) aby uzyskać łatwiejszy smak, Matcha nie potrzebuje dodatków. Ma szczególny smak dzięki aminokwasom jak L-Theanina.
Komentarze
Prześlij komentarz