Ostatni dzień roku pora na podsumowanie tegorocznych 12stu miesięcy. . . Te dzisiejsze przygotowanie herbaty matcha staram się wykonać w szczególnym, kontemplacyjnym nastroju.
Po spacerze , obserwacji zimowych zjawisk przyrodniczych (dotlenieniu się temp +10 C ) bardzo cieszy że mogę przygotować herbatę matcha z użyciem kilku ciekawych utensyliów.
Herbata - Chiyo Mukashi (千代昔 )
– autorska matcha p. Seigo Kondo – konkursowa ukazująca mistrzowskie metody uprawy i wytwarzania tego typu herbaty.
Chawan - ceramika Raku –( dawno nie używany ) czerwone raku ( 赤楽 ) ma sygnalizować że mamy okres zimowy - mglisty deszczowy ostani dzien..
Usuki(薄器)naczynie pojemnik na herbatę -motywem 蓬生 ( Yomogiu) – 15 stym elementem w kombinacji Genjiko- poznawania sztuki kadzideł ( 香道) dostosowanej do tekstu powieści Genjimonogatari.
Slodka zielona fasolka wietnamska bánh đậu xanh 。。
Talerzyk – to XVI wieczna ceramika koreańska..jidai mono 時代物
Przygotowania sproszkowanej herbaty matcha jest czymś więcej picie czy delektowanie się smakiem. Akcja wymagająca czasu i doboru wszystkich elementów tak aby powstała harmonia , stan - cichego prostego zadowolenia”.
Pojawiają się przemyślenia - na taką „prostą herbatę „ potrzebne jest co najmniej kilka dni przygotowań. Powinien być zorganizowany czas na dobór odpowiednich naczyń, dobrej wody, wybranie herbaty, powinno być- się przygotowanym mentalnie i fizycznie.
Praktykowanie przygotowania herbaty to skupienie , wyciszenie które możemy uzyskać przez koncentracje, opanowanie i obserwacje swoich emocji. Taki stan ducha uzyskujemy dzięki codziennej praktyce skupienia, dostrzegania drobnych codziennych chwil - to co przynosi mycie - czyszczenie naczyń herbacianych. Herbata może okazać się drogą do poznawania otoczenia w innym nieograniczonym wymiarze. To staje staje się pomocne w życiu codziennym w stosunkach międzyludzkich..
Wracają wspomnienia
Brakuje jednak o keiko (稽古 ) czyli nauki u nauczyciela, kontaktu z innymi wspólnie praktykującymi osobami. Nie ma żadnych ceremonii, żadnych rytuałów.. Przebywanie w pokoju herbacianym gdzie rozmowy są swobodne ale nie naruszają harmonijnej atmosfery, z szacunkiem dla innych , zauważaniem swoich niedoskonałości.To okazja aby doceniać wspólnie spędzony czas..
Tak tak..Widzę swój brak determinacji w codziennym praktykowaniu przygotowania herbaty. Przyznaje się ze „wygoda połączona z lenistwem” - to mój wróg który nie daje za wygraną - w 2022 roku postaram się skuteczniej walczyć z tym nałogiem.
Niestety w tym odchodzącym roku nie było zbyt silnej determinacji żeby regularnie przygotowywać herbaty w kontemplacyjnym nastroju.
się
仙盞瓶 -
Komentarze
Prześlij komentarz