Super Kicz ? czy Minimalistyczna estetyka ? - przygotowanie herbaty


Kilka obserwacji z festiwalu herbacianego w Kioto który odbył się na początku czerwca 2022 roku w shintoistycznym  chramie  Kioto.  Nazwa:”Kioto Yoshidayama Tea Festival (京都吉田山茶大会)”

 Jest to największa impreza herbaciana w regionie Kansai ( 関西).  Bardzo inspirujące wydarzenie gdzie pośród wielu wielu stylów prezentacji moją uwagę zwrócił kiczowaty pokazinaczej jak można wykorzystać naturalne krzykliwe elementy w przygotowaniu spotkania herbacianego.

Fotorelacja:

Jak widać wysublimowany kicz może dobrze służyć w prezentacji herbaty. Prowadzony przez panie w średnim wieku salon herbaciany o nazwie Yucha (遊茶)(ideogram YU znaczy zabawa – coś wesołego ) wykorzystuje elementy folkloru z Tajwanu jednocześnie wprowadza elementy japonskie,, jak np. prezentacja słodyczy które otrzymują goście.. Herbaty oolong to aromatyczne kwiatowe oolongi – i być może dlatego znakomita większość gości na spotkaniu była płci żeńskiej.      

Kwiaty ..pstelowe kolory ... czerwone  deokracje
 
 Kreatywne  panie   dają pokaz jak robić „kwietną łąkę na stole herbacianym".
  Ciekawe ile tygodni trwały przygotowania do tej prezantacji ? Niestety nie miałem okazji do zapoznania się osobami które przygotowały to  wielobarwne  przedstawienie.


   GAIWAN z Jingdezhen


 przentacja :    Tokijskie  stowarzyszenie promujące wiedzę na temat chińskiej ( tajwańskiej ) herbaty.

                     Płynne przejście z wielobarwnego kwiatowego widowiskowego pokazu herbacianego do wyciszenia z elementem dekoracyjnym  klasycznej porcelany z Jingdezhen.  Gaiwan -praca artysty który specjalizuje się w delikantym malrastwie  naszkliwnym ..Podczas delektowania się herbatą gospodarz opowiada o naczyniach ich pochodzeniu oraz technice w jakiej zostały wykonane.( Często jest to ceramika wykonana na zamówienie.)  Wspomina sie wyborze naczynia  o elemencie deokrcyjnym  odpowiednio  dobranym  do sytuacji  i pory roku. 

 ZERO ELEMENTÓW DEKORACYJNYCH -minimalistyczna estetyka                                            


Uzyskanie prostoty tak potrzebnej przy kontemplacji nad smakiem przygotowywanej jest bardzo trudne. Lata praktyki albo być może posiadanie specjalnego wyczucia estetyczno duchowego.(?) Tutaj widzimy zbiorową pracę kilku artystów. 

    Ręcznie wyrabiane tkaniny i ich wykorzystanie podczas spotkania herbacianego to już oddzielny temat. To klimaty być może na pograniczu estetyki wabi-sabi..                                    

       Stworzenie „odizolowanej „   przestrzeni herbacianej która jednocześnie nie jest" całkowicie odizolowana" – daje więcej niż ciekawe efekty. 

                                       Sztuka herbaty Chanoyu ma na ciężarowce. 

To już wymaga naprawdę bogatego doświadczenia w praktykowaniu Chanoyu i  chyba jednocześnie kreatywności. Dla laika być może nie jest widoczne że  to przygotowanie  z  zgodnie z zachowaniem poprawnego przebiegu formy. . Odczytywanie tego co chciał przekazać gospodarz to temat dla praktykujących sztukę Chanoyu. co jest nizwykle trudnym  zadniem.


  

Komentarze