Odwiedzając znajomych bardzo często pytam o pokazanie herbat jakie pijają codziennie, gdzie robią zakupy , ogólnie jakie herbaty są w domu … Wtedy ukazuje się obraz kto i jak jest zainteresowany herbatą.Czasami pojawiają się mniej lub bardziej ciekawe odkrycia......a to może być wtarte do przedstawienia – w tym blogowym - archiwum doświadczeń i przygód herbacianych.
Dzisiejszą bohaterką jest herbata w firmowym opakowaniu firmy Auchan
I jak możemy przeczytać została specjalnie wyprodukowana 「zapakowana ?」dla tej sieci hipermarketów. .( podobno Auchan- cieszy się dużym powodzeniem ze względu na przystępne ceny )Jak się dostała taka herbata do mnie..( ?) ..Zabrałem a właściwie pożyczyłem tę paczkę od znajomych – i obiecałem że oddam po sesji zaznajomienia się z zawartością opakowania..
Spodziewałem się ze będę miał do czynienia z herbatą ciemną Pu -erh którą będę mógł porównać z posiadaną w domu - ta sama nazwa Pu -erh ( zwykła Gongting ShuPu ).. bezpośrednio przywiezioną z Chin .
Dwie herbaty - parznie i mamy odkrycie :
Dwa Pu -erh y do degustacji przygotowanie: Woda o temp. powyżej 95C zalewane listki … I tutaj niespodzianka. Otwieram czajnik z Auchan. Pu-erh …….. I okazuje się że to NIE klasyczy Pu -erh to nie herbata ciemna... To prawdopodobnie herbata czarna ( po chińsku czerwona hong cha 紅茶 ) z prowincji Yunnan – którą ogólnie nazywa Diang Hong ( Diān hóngchá(滇紅茶)) w wersji spożywczej supermarketowej (low grade).Napar ma trochę aromatu i smaku przypominający herbaty z ostatniej dekady PRL kiedy to w papierowych pakiecikach można było kupić „ Junan”.
Ponieważ żyjemy w innych czasach (bardziej skomplikowanych ) - warto prześledzić pewne nowe trendy herbaciane – szczególnie że według współczesnej chińskiej nomenklatury pojawia się
Pu -erh -Hong Cha.
Tak, tak to nie jest nieporozumienie..Ale czy ta dzisiejsza zalicza się do tej grupy.??????
Czy to jest Pu -erh -Hong Cha ? O co chodzi?
Odp : NIE to jest Pu -erh -Hong Cha to jest prawdopidobnie Yunnan – Diang Hong
Sypana zwykła Gongting ShuPu – dla porównania
PU- ERH
1. Musi to być herbata pochodząca z obszaru gdzie obowiązują normy geograficzne ustalone przez rząd chiński ( GB/T 22111-2008 ).. Takie pozwolenie ma 638 miejsc w Yunnanie.
2. W procesie obróbki liści herbacianych musi zajść proces suszenia na słońcu z zachowaniem ręcznej produkcji.
3. Potrzebne jest oficjalne zezwolenie żeby herbata została nazwana pu-erh.
I TUTAJ ISTOTNĄ ZMIANĄ JEST TO ŻE NIE TYLKO HERBATY CIEMNE MOGĄ OTRZYMAĆ NAZWĘ >>>> PU-ERH
Spełniając wymogi normy GB/T 22111-2008 mamy herbaty białe,zielone, i także bliskie 100% oksydowaniu czyli czarne w zachodniej nomenklaturze ( czerwone po chinsku.)
Diān hóngchá(滇紅茶) pochodzi z prowncji Yunnan - krzewy wiekolistne
ALE HERBATA Diang Hong ( Diān hóngchá) nie może być klasyfikowana do grupy herbat Pu-erh choć jej miejsce upraw ogranicza się do prowincji Yunnan i produkowana jest z liści krzewów wielkolistnych ( bardziej bliskich odmianie Assamica). BO Nie spełnia wymogów wspomnianej normy. W procesie obróbki nie ma procesu suszenia na słońcu ani nie są wykorzystywane stare lokalne techniki produkcji..
Diang Hong ( Diān hóngchá) może być traktowana jako symbol wprowadzania światowych międzynarodowych technik agrarnych. Pierwowzór herbaty Diang Hong powstał ok. 1938 roku jako eksperyment zastosowania zmechanizowanych zachodnich technik produkcji (gdzie podobno maszyny do produkcji były sprowadzone z Anglii). Styl i warunki zbiorów podobne jak na plantacjach kolonialnych z tym ze z odpowiednio wyselekcjonowanymi krzewami z prowincji Yunnan. W ośrodku badawczym skupiono się na wytworzeniu originalnej smakowo herbacie produkowanej na sposób inny niż lokalne. Choć jest to herbata o krótkiej historii, posiada wiele wspaniałych odmian wyhodowanych w dzięki eksperymentom na lokalnych krzewach jak np. Yunnan Złote Tipsy czyli ( Jīnyá diān hóngchá金芽滇紅茶)
Herbaty Hong CHA które mogą nazywane być PU-ERH to już inna historia - tam nie ma ingerencji nowoczesnych technik. ( choć kto wie jak to jest naprawdę)?.. Muszą być produkowane tylko z naturalnie rosnących drzew i wykonane zgodnie z miejscowymi zwyczajami. Można to chyba określić jako „kraftowe „ wymagajcie dużo czasu w produkcji ..a ilość jest ograniczona. ( Tak.. przedstawienie PU-ERH -Hong CHA wymaga oddzielnego opisu.- Co możne nastąpi niebawem)
Tak więc ta dzisiejsza z bohaterką Auchan – uświadamia jak bogaty jest świat herbat. Czym..jest herbata Hong Cha z Yunnan- czy ze względu na pochodzie i produkcję można ją zaliczyć do grupy herbat Pu-erh czy raczej nie.
Lata 80-dziesiąte PRL _ prosto z Chin trafiały takie luksusowe herbaty Yunnan Diang Hong - i to po przystępnych cenach.(nie były w ciągłej sprzedażny ) Także tego okresu przetrwały - vintage puszki.
Kilka odnośników jeśli chodzi o Pu-erh
a https://cha-herbata.blogspot.com/2021/02/yuechen-yuexiang-shu-puerh-czyli.html
b https://cha-herbata.blogspot.com/2021/02/mensong-sheng-2018-herbata-ciemna-sheng.html
c https://cha-herbata.blogspot.com/2018/07/naka-pu-erh-elitarny-z-mensong-uczymy.html
Fajny blog. Na ten blog na pewno wrócę.
OdpowiedzUsuńI co będzie przedstawiony na .globalnews.pl ?
OdpowiedzUsuń